Μετά από πολυετείς καθυστερήσεις ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στη διενέργεια διαγωνισμού για το πολυδιαφημιζόμενο έργο της διοίκησης για την υπογειοποίηση 80 κάδων απορριμμάτων.

Από πότε το περιμένουμε;

Το θέμα της προμήθειας και της τοποθέτησης 80 υπόγειων συστημάτων κάδων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, το οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου είχαν ξεκινήσει να τρέχουν από το 2013, πήρε το πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 75% των χρημάτων θα προέρχονται από το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το υπόλοιπο 25% από τα ανταποδοτικά τέλη. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνο για την καθαριότητα, Θωμά Ψαρρά, οι διαδικασίες για την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων θα ξεκινήσουν πιθανότατα το φθινόπωρο

Σε ποια σημεία;

Τα συστήματα θα εγκατασταθούν από τον ανάδοχο που θα προκύψει, ο οποίος θα αναλάβει και όλες τις απαιτούμενες εργασίες εγκατάστασης και αποκατάστασης. Συγκεκριμένα, η χωροθέτηση έχει σχεδιαστεί ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του ιστορικού κέντρου της πόλης καθώς και οι σημαντικές οδικές αρτηρίες και περιοχές.

Έτσι, θα εγκατασταθούν εννέα συστοιχίες υπόγειων κάδων στην πλατεία Ελευθερίας και συγκεκριμένα στην Ίωνος Δραγούμη και Βενιζέλου, 19 επί της Αριστοτέλους και άλλες έξι στη συμβολή με την Εγνατία.  Επίσης, τέσσερα υπόγεια συστήματα κάδων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων θα τοποθετηθούν στην πλατεία Άθωνος, επτά στην Ερμού, δύο επί της οδού Τσιμισκή και άλλες οκτώ στην Κομνημών με Τσιμισκή.

Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, 20 συστοιχίες κάδων θα τοποθετηθούν στην περιοχή των Λαδάδικων και ειδικότερα στη Σαλαμίνος, στην Πολυτεχνείου και στην Κατούνη. Άλλα 12 συστήματα θα εγκατασταθούν στην περιοχή του Χρηματιστηρίου και ειδικότερα σε Δωδεκανήσου, Βαλαωρίτου, Λ. Σοφού, Συγγρού. Στην Καρόλου Ντηλ θα τοποθετηθούν πέντε συστήματα υπόγειων κάδων και στην Αλεξάνδρου Σβώλου τέσσερα.