Στο πέρασμα των χρόνων, έχουμε την τάση να ωραιοποιούμε το παρελθόν και όσο μεγαλώνουμε να αναζητάμε σχεδόν εμμονικά μία γεύση ή μια μυρωδιά από έναν κήπο ή από ένα χωράφι, που μπορεί να μας φέρει στο μυαλό αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας. Την ίδια ώρα η ανάγκη για ποιοτικότερη διατροφή μάς κάνει να αναζητούμε προϊόντα που φτάνουν κατευθείαν από το χωράφι στο… ράφι.

Την παραπάνω ανάγκη ικανοποιούν τα βιολογικά προϊόντα που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας με την προτίμηση προς αυτά να ενισχύεται ολοένα και περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο πως οι καταναλωτές στηρίζουν τα βιολογικά προϊόντα οπουδήποτε τα βρίσκουν και πολύ περισσότερο όταν αυτά διατίθενται σε οργανωμένες βιολογικές λαϊκές αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει σύντομα δυο ακόμη βιολογικές αγορές, όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν υγιεινά, με περισσότερα θρεπτικά στοιχεία, «καθαρά», ποιοτικά προϊόντα… απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα.

Όπως έκανε γνωστό από το βήμα του 17ου πολυσυνεδρίου για την Καινοτομία και την Ανάπτυξη του ka.business.gr, o Ιωάννης Παπαδόπουλος, βιοκαλλιεργητής – πρόεδρος του αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα Αγορών Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων  Π.Ε. Θεσσαλονίκης, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα αποκτήσει την πρώτη του βιολογική λαϊκή αγορά μέσα στο καλοκαίρι. Όπως ανάφερε ο κ. Παπαδόπουλος «κανονικά η πρώτη βιολογική αγορά στη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει στον δήμο Θεσσαλονίκης, ωστόσο προηγήθηκαν άλλες αγορές».

Ωστόσο, όπως ο ίδιος είπε, πλέον ήρθε και η ώρα για τον δήμο Θεσσαλονίκης να αποκτήσει τη δική του βιολογική αγορά. Μάλιστα, θα πρέπει άμεσα οι βιοκαλλιεργητές να επιλέξουν ένα από τα τρία σημεία που τους έχει υποδείξει ο δήμος Θεσσαλονίκης προκειμένου να ξεκινήσουν τη λειτουργία της, που οριοθετείται το φετινό καλοκαίρι.

Νωρίτερα, ενδεχομένως, στις αρχές Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της έτερη βιολογική αγορά στον δήμο Πυλαία – Χορτιάτη. Με τις δυο νέες βιολογικές αγορές η Θεσσαλονίκη θα αριθμεί συνολικά τις επτά.

Προβλήματα και καθυστερήσεις 

Παρά το γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2019 με κοινή υπουργική απόφαση κατοχυρώθηκε η λειτουργία των βιολογικών αγορών και μάλιστα αποκλειστικά και μόνο με παραγωγούς, ωστόσο παραμένουν λιγοστές, εξαιτίας της άρνησης πολλών δήμων να τις δεχτούν στα όριά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, σήμερα, λειτουργούν μόλις πέντε αγορές, όλες στη Θεσσαλονίκη: δύο στην Καλαμαριά (στο Βότση στον Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονα και στο Στρατόπεδο Κόδρα), μία στη Νεάπολη (στην οδό Βενιζέλου, δίπλα στο δημαρχείο), μία στην Περαία (Ανθέων και Μήδειας) και μία στον Εύοσμο (Πολυμνίας και Ανδρομάχης-Πάρκο Μουσών), η οποία είναι η νεότερη που λειτούργησε (στα τέλη του 2021) και η μοναδική που ξεκίνησε μέσα στα τελευταία χρόνια.

Οι βιολογικές καλλιέργειες σε αριθμούς

Στη χώρα μας, το 6,5% των γεωργικών εκτάσεων καλύπτεται από βιολογικές καλλιέργειες (σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat) κατατάσσοντας την Ελλάδα στη 15η θέση ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Πρωτοπόροι σε καλλιεργήσιμες βιολογικές εκτάσεις και κατανάλωση των αντίστοιχων προϊόντων, στην Ευρώπη, είναι οι βόρειες χώρες και ιδιαίτερα η Αυστρία, η Σουηδία και η Εσθονία, ενώ η Γερμανία διαθέτει τη μεγαλύτερη αγορά λιανικών πωλήσεων σε βιολογικά τρόφιμα (9,5 δισ. ευρώ). Παγκοσμίως, στην Αυστραλία καλύπτονται με βιολογικές καλλιέργειες 22,7 εκατ. εκτάρια, στην Αργεντινή 3,1 εκατ. εκτάρια και στις ΗΠΑ 2 εκατ. εκτάρια.

Στην Ελλάδα, από τα βιολογικά προϊόντα προτιμώνται (κυρίως) ελαιόλαδο, ντομάτες, βαμβάκι, σιτηρά και διάφορα κηπευτικά. Σημαντική είναι, επίσης, η βιολογική κτηνοτροφία, ιδιαίτερα σε αιγοπρόβατα εκτατικής εκτροφής και πουλερικά.

Πηγή: voria.gr