Επτά σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν στις περιοχές Ημαθίας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης, από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα.

Ο πρώτος σεισμός

Πιο συγκεκριμένα, από τις 9.04 το βράδυ μέχρι και σήμερα το πρωί στις 06:45 καταγράφηκαν επτά σεισμικές δονήσεις με ένταση μεγαλύτερη των δύο ρίχτερ. Η ισχυρότερη δόνηση σημειώθηκε στις 00:37 και είχε ένταση 4,3 βαθμών ρίχτερ. Οι περισσότερες από τις δονήσεις έγιναν αισθητές σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, του Αιγινίου, της Αλεξάνδρειας και της Κατερίνης. Ο σεισμός των 4,3 βαθμών ρίχτερ έγινε αισθητός σε όλη σχεδόν τη Θεσσαλονίκη και σε μεγάλα τμήματα της Πιερίας και της Ημαθίας.

Το χρονικό των σεισμικών δονήσεων

Το χρονικό των σεισμικών δονήσεων τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με τις τελικές αναλύσεις από τον Σεισμολογικό Σταθμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχι ως εξής:

Ώρα: 21:04
Ένταση: 3,4 Ρίχτερ
Επίκεντρο: 38 χλμ δυτικά της Θεσσαλονίκης – 3 χλμ βορειοδυτικά του Αιγινίου
Εστιακό βάθος: 6,5 χιλιόμετρα

Ώρα: 21:10
Ένταση: 2,4 Ρίχτερ
Επίκεντρο: 37 χλμ δυτικά της Θεσσαλονίκης – 3 χλμ βόρεια του Αιγινίου
Εστιακό βάθος: 8,8 χιλιόμετρα

Ώρα: 21:16
Ένταση: 2,5 Ρίχτερ
Επίκεντρο: 38 χλμ δυτικά της Θεσσαλονίκης – 1 χλμ βορειοδυτικά του Αιγινίου
Εστιακό βάθος: 9,2 χιλιόμετρα

Ώρα: 00:37
Ένταση: 4,3 Ρίχτερ
Επίκεντρο: 39 χλμ δυτικά της Θεσσαλονίκης – 2 χλμ βορειοδυτικά του Αιγινίου
Εστιακό βάθος: 1,5 χιλιόμετρο

Ώρα: 00:42
Ένταση: 3,4 Ρίχτερ
Επίκεντρο: 38 χλμ νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης – 1 χλμ δυτικά του Αιγινίου
Εστιακό βάθος: 7,2 χιλιόμετρα

Ώρα: 05:03
Ένταση: 3,1 R
Επίκεντρο: 38 χλμ δυτικά της Θεσσαλονίκης – 4 χλμ βορειοδυτικά του Αιγινίου
Εστιακό βάθος: 7,9 χιλιόμετρα

Ώρα: 06:45
Ένταση: 2,6 Ρίχτερ
Επίκεντρο: 34 χλμ δυτικά της Θεσσαλονίκης – 3 χλμ νοτιοδυτικά του Κλειδίου
Εστιακό βάθος: 7,8 χιλιόμετρα

Τι λένε οι σεισμολόγοι; 

«Να είμαστε ήσυχοι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας» επισήμανε ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», σχολιάζοντας τις σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο τα όρια των νομών Πιερίας και Θεσσαλονίκης.

«Είχαμε την εκδήλωση πέντε σεισμικών δονήσεων οι οποίες ήταν σχετικά μικρές, στην ευρύτερη περιοχή του Αιγινίου. Είναι δονήσεις μικρού σεισμικού βάθους, και αυτό το λόγο έγιναν έντονα αισθητές αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι κάτοικοι να ανησυχούν» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι η περιοχή δίνει σεισμούς τέτοιου μικρού μεγέθους, επισημαίνοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα ενδεχομένως να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες.

«Οι δονήσεις έγιναν αντιληπτές από τους κατοίκους αλλά σύμφωνα με τις αναφορές μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχουν επιπτώσεις ή ζημιές στην περιοχή. Εντάσσονται μέσα σε μία σειρά μικρών σεισμών που εκδηλώνονται και σε άλλες περιοχές του Ελλαδικού χώρου και αυτές οι δονήσεις δεν καταλήγουν σε κάτι μεγαλύτερο, παραμένουν σε μικρά μεγέθη, καίτοι μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο για κάποιες ώρες ή για κάποιες μέρες ακόμη», υπογράμμισε ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή: thestival.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ