Τα μνημεία βρίσκονται στον άξονα της οδού Εγνατία και ήδη η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.

Με τον φωτισμό ανάδειξης των συγκεκριμένων μνημείων αναμένεται να αναβαθμιστεί συνολικά και ένας από τους σημαντικότερους οδικούς άξονες της πόλης, που βιώνει δεκαετίες τώρα συνθήκες υποβάθμισης.

«Η μελέτη ολοκληρώθηκε από τον δήμο Θεσσαλονίκης, εστάλη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων κι από εκεί για έγκριση από το ΚΑΣ, τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Ελπίζουμε το συντομότερο να έχουμε την οριστική έγκριση, ώστε να αρχίσουμε τη διαδικασία υλοποίησης του έργου. Είναι πολύ σημαντική παρέμβαση ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, σε έναν οδικό άξονα, που κάθε τέτοια παρέμβαση επαναφέρει τη χαμένη αξία του. Η Εγνατία οδός υποφέρει επί χρόνια από τις αναγκαίες παρεμβάσεις που γίνονται για την κατασκευή του μετρό. Με δεδομένο ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εμείς ως δήμος βάζουμε ακόμη ένα λιθαράκι στην αναβάθμιση του δρόμου, ώστε να επανακτήσει σταδιακά τη χαμένη αίγλη του. Κυρίως όμως το έργο είναι πολιτιστικό και αφορά στην ανάδειξη του μνημειακού μας πλούτου, που με τον κατάλληλο φωτισμό ελπίζουμε και να γίνει πιο γνωστός στους κατοίκους της πόλης και να τον σεβαστούν περισσότερο όλοι και να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών», τόνισε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης.

Τα μνημεία που θα φωτιστούν

Τα 11 μνημεία είναι βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής, αλλά και ιστορικά μνημεία, που έτσι κι αλλιώς αποτελούν πόλο έλξης των τουριστών αλλά και του ευρύτερου κοινού της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, τα μνημεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη είναι τα εξής:

1.Τα Τείχη (τμήμα ανατολικών τειχών, πεζόδρομος Μελενίκου).

2.Η Ροτόντα.

3.Ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Εγνατία).

4.Ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος (Ιασωνίδου).

5.Ο Ιερός Ναός Παναγίας Αχειροποίητου (Αγ. Σοφίας).

6.Ο Ιερός Ναός Παναγίας Χαλκέων (Πλ. Αριστοτέλους).

7.Οι Άγιοι Απόστολοι (Ολύμπου).

8.Ο Ιερός Ναός Υπαπαντής του Χριστού (Εγνατία).

9.Η Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα) (Εγνατία).

10.Ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου (Εγνατία).

11.Το Μπέη Χαμάμ (Εγνατία).

Αντικείμενο του δημοτικού φωτισμού, εκτός των άλλων, αποτελεί η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς και της αισθητικής φυσιογνωμίας των σημείων αναφοράς και των μνημείων της πόλης κατά τις νυχτερινές ώρες.

Η μελέτη έχει σκοπό την ανάδειξη όχι μόνο της αισθητικής, αλλά και των πολιτιστικών, ιστορικών και θρησκευτικών στοιχείων του κάθε μνημείου με την εφαρμογή αρχιτεκτονικού φωτισμού. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη η πολεοδομική οργάνωση του περιβάλλοντος χώρου έκαστου μνημείου και ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του, τα υλικά κατασκευής των όψεών του, ο περιβάλλων χώρος, η χρήση του κτιρίου, οι ανάγκες φωτισμού, ο περιορισμός της θάμβωσης καθώς και η σημασία και η σημαντικότητα του μνημείου.

Ο σημερινός φωτισμός είναι πρόχειρος, ανεπαρκής και δεν αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε μνημείου. Επίσης υπάρχουν ηλεκτρολογικά καλώδια και φωτιστικά σώματα τα οποία τοποθετήθηκαν πάνω στο σώμα των μνημείων και προκαλούν φθορές στις επιφάνειες των μνημείων αλλά και οπτική όχληση και πρέπει να αφαιρεθούν. Η Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης συμφώνησε και αποδέχθηκε τον φωτισμό ανάδειξης των μνημείων UNESCO και παράλληλα πρότεινε να μελετηθούν και άλλα μνημεία που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως μνημεία UNESCO ωστόσο έχουν ιδιαίτερη αξία. Σε όλα τα στάδια της μελέτης είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεργασία του μελετητή με την εφορία αρχαιοτήτων, όπως αναφέρει ο δήμος.

Η μελέτη εντάσσεται στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.

Πηγή: voria.gr