Tο πρώτο single cask whisky αποκλειστικής εμφιάλωσης για την Ελλάδα παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος

Πριν από μερικούς μήνες ιδρύθηκε η Greek Whisky Association και μάλιστα είχα την τύχη να βρεθώ και στο πρώτο event που πραγματοποιήθηκε στο Casablanca Social Club προσκεκλημένος ενός εκ των ιδρυτών, του Νίκου Χατζηανδρέα, γνωστού τόσο από το bar Spinte στην Αριστοτέλους με τη θρυλική του συλλογή ποτών και ιδίως whisky, την οποία πλέον απολαμβάνουμε στο The Bar Lab της Καλαμαριάς.

Πριν από λίγες μέρες δέχθηκα και πάλι την πρόσκληση να παρακολουθήσω μία γευσιγνωσία και πάλι στο Casablanca Social Club, που όμως θα είχε μία ιδιαιτερότητα. Θα συνδεόταν με την πρώτη αποκλειστική εμφιάλωση Single Cask whisky για την Ελλάδα και συγκεκριμένα για τα μέλη της Greek Whisky Association.

Το αποστακτήριο που επιλέχθηκε ήταν το Arran στη Σκωτία και μία επιτροπή από μέλη του GWA επέλεξε από ένα σύνολο πέντε δειγμάτων, το απόσταγμα της αποκλειστικής εμφιάλωσης, το οποίο, όπως είπαμε είναι από ένα συγκεκριμένο βαρέλι. Πρόκειται για ένα Arran Single Malt 12 ετών και η εμφιάλωση περιλαμβάνει 277 φιάλες, οι οποίες ήταν στη διάθεση των μελών, ένας μικρός αριθμός, συνολικά 30 φιαλών δόθηκε σε τρεις συνεργαζόμενες κάβες και από 6 σε δύο bars. Περιττό να πούμε ότι όλες οι φιάλες έχουν διατεθεί. Άλλωστε, σε συντριπτικό ποσοστό είχε γίνει η παραγγελία τους εκ των προτέρων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον διακεκριμένο bartender Αλέξανδρο Σουρμπάτη να μας παρουσιάζει το αποστακτήριο Arran ενώ μπροστά μας είχαμε ένα σουπλά με πέντε ποτήρια γευσιγνωσίας. Σε λίγα λεπτά ξεκίνησε η γευσιγνωσία που περιελάμβανε τέσσερα επιλεγμένα αποστάγματα από το αποστακτήριο και κατέληγε ευλόγως στο Arran  Single Malt 12 ετών αποκλειστικής εμφιάλωσης για την GWA.

Για όσους ακούν τη λέξη γευσιγνωσία και φαντάζονται μία συνάντηση βαθιά μυημένων στο whisky που ανταλλάσσουν απόψεις με εξειδικευμένους όρους που δε θα καταλάβει ένας απλός φίλους του ευγενούς αποστάγματος, να διευκρινίσουμε ότι ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Στα events αυτά κανείς δεν κάνει τον ειδικό και δεν υπάρχει προϋπόθεση γνώσεων για να συμμετέχει κανείς. Μπορεί κάποιος να γευτεί, να ακούσει και να εμπλουτίσει τις γνώσεις άλλος να μοιραστεί τις γευστικές του εμπειρίες κάποιος άλλος να ρίξει στο τραπέζι μία χρήσιμη πληροφορία ή έναν προβληματισμό. Έχοντας ζήσει την ατμόσφαιρα από κοντά θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μια συνάθροιση φίλων ή δυνητικών φίλων από επαγγελματίες του χώρου μέχρι και συλλέκτες ή φίλους του whisky που θέλουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να μοιραστούν την αγάπη και την επιθυμία για απόλαυση του συγκεκριμένου αποστάγματος.

Η γευσιγνωσία αλλά και οι ερωτήσεις προχωρούν…

Όταν η διαδικασία και η συζήτηση ολοκληρώνεται στον όροφο υπάρχει συνέχεια όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς. Η δεύτερη πράξη της βραδιάς είναι χαλαρή, με προτάσεις κι άλλων whisky από τη Σκωτία και συζητήσεις. Κάποιοι γνωρίζονται από παλιά, κάποιοι γνωρίστηκαν σε προηγούμενες συναντήσεις και κάποιοι γνωρίζονται εκείνη τη στιγμή. Όταν υπάρχει τέτοιος ισχυρός παρανομαστής είναι εύκολο να συστηθείς και να συμμετέχεις σε κάποιο πηγαδάκι ή συζήτηση με τους διπλανούς σου στο bar.

Κάποιους από τους συμμετέχοντες της βραδιάς του είχα συναντήσει και την προηγούμενη φορά, είναι και άλλοι που έχουμε στο The Bar Lab με συνδετικό κρίκο τον Νίκο Χατζηανδρέα και τις ανεξάντλητες προτάσεις του με ετικέτες που δε φαντάζεστε.

Η Greek Whisky Association έχει αναπτυχθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με μέλη όχι μόνο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και από πολλές περιοχές της περιφέρειας, όπου φροντίζει και εκεί να διοργανώνει αντίστοιχα events.

Σε μία από τις συζητήσεις της βραδιάς, το Casablanca Social Club είναι ιδανικός χώρος για κάτι τέτοιο, συνομιλώ με τον Δημήτρη Τσιάρα, δημιουργό του McOza Café-Bar στη Βέροια. Μου εξηγεί ότι έχουμε ανάγκη τις μικρές πολυτέλειες που και που μέσα στη ζωή μας. Δεν μπορούν όλοι να αποκτήσουν μία ή περισσότερες φιάλες από ένα ακριβό ή πολυτελές απόσταγμα αλλά να μπορούν να απολαύσουν 30ml από αυτό προσφέροντας στον εαυτό τους μερικές στιγμές ιδιαίτερης εμπειρίας. Συζητάμε για το πώς κάποιος σε μια μικρή πόλη παίρνει το ρίσκο να φιλοξενεί στη συλλογή του και ιδιαίτερα αποστάγματα εκτός των mainstream επιλογών αλλά και για τον κύκλο των ανθρώπων που δημιουργούνται γύρω από τέτοιες προτάσεις. «Έχουμε ανάγκη από ρέκτες, Κώστα», μου λέει εμφατικά. Είχα καιρό να ακούσω αυτή τη λέξη. Μια από τις αγαπημένες μου.

Υπάρχουν ρέκτες εκεί έξω; Του whisky, της ανάγνωσης, της μικρής πολυτέλειας, των στιγμών απόλαυσης. Σίγουρα θα υπάρχουν. Πολλοί ή λίγοι δεν έχει σημασία, αρκεί να μπορούν που και που να βρίσκονται.

More Info

Greek Whisky Association

T: 6946398686
Official Website
Facebook Page
Instagram

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ