Στην πλήρη ανάπτυξη και εξοπλισμό σύγχρονου Λαογραφικού Μουσείου στον χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Άνω Σταυρού, που ανακαινίστηκε πρόσφατα, προχωρά ο Δήμος Βόλβης μέσω του διασυνοριακού έργου «Connect», που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg «Ελλάδα – πΓΔΜ 2014- 2020».

Το έργο «Connect» προβλέπει τη δημιουργία δικτύου μουσείων, ώστε να προωθηθεί ο διαπολιτισμικός διάλογος, η μεταφορά γνώσεων και η πρόσβαση στον πολιτισμό με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες, τους τουρίστες και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Η εναρκτήρια συνάντηση του διασυνοριακού έργου «Μουσεία Συνδέουν Πολιτισμούς – Συνδέουν Ανθρώπους» πραγματοποιήθηκε στον Σταυρό, έδρα του δήμου Βόλβης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 780.000 ευρώ με διάρκεια 18 μηνών και επικεφαλής εταίρος είναι ο δήμος Βόλβης μαζί με το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης και δύο πολιτιστικούς φορείς της πΓΔΜ.

Μέσω του σύγχρονου Λαογραφικού Μουσείου στον Άνω Σταυρό θα προβληθεί η ιστορία και τα έθιμα του τόπου, μέσω καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών, τρισδιάστατων πλοηγήσεων και ηλεκτρονικών χαρτών. Παράλληλα, με την ενεργοποίηση και τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας θα συλλεχθούν, καταγραφούν και προβληθούν ιστορικά τεκμήρια, ώστε να καταστούν διαθέσιμα στο κοινό για παρατήρηση, μελέτη, εκπαίδευση και ψυχαγωγία.

 

Πηγή: ΑΠΕ
Κεντρική Φωτογραφία: Στιγμιότυπο YouTube/ Αστέριος Χαιδευτός