Κάθε χρόνο περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι στον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του αίματος, όπως η λευχαιμία (η πιο συνήθης μορφή καρκίνου στα παιδιά) ή τα λεμφώματα.

Για πολλούς η μόνη ελπίδα ζωής είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από έναν εθελοντή δότη με συμβατό ιστικό τύπο. Η εύρεση, όμως, δότη μυελού των οστών για έναν ασθενή είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι θα πρέπει τα δύο άτομα να είναι ιστοσυμβατά -κάτι εξαιρετικά σπάνιο δεδομένης της μεγάλης ποικιλομορφίας των ιστικών τύπων στους πληθυσμούς.

Ανάμεσα σε αδέρφια η πιθανότητα συμβατότητας είναι περίπου 30%. Εκτός οικογενείας, οι πιθανότητες πέφτουν κατακόρυφα στο 1:20.000 έως 1:1.000.000, ή ακόμα χαμηλότερα όταν ο ιστικός τύπος ενός ατόμου είναι σπάνιος.

Παγκοσμίως, πάνω απο 50.000 ασθενείς το χρόνο, ενήλικες ή παιδια, αναζητούν συμβατό δότη.

Η ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δυστυχώς, οι Έλληνες ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση συμβατών δοτών, καθώς η Ελλάδα μετρά μια εξαιρετικά μικρή δεξαμενή εθελοντών δοτών που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών της.

Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δοτών ανά πληθυσμό, σε αντίθεση πχ. με την Κύπρο όπου 10% του πληθυσμού έχουν εγγραφεί ως εθελοντές δότες (130.000).

Κατά συνέπεια, σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι Έλληνες ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμη χαμηλότερες πιθανότητες εύρεσης ενός συμβατού δότη, καθώς εξαρτώνται δυσανάλογα πολύ από την παγκόσμια δεξαμενή δοτών.

Ωστόσο, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη, αν διέθετε περίπου 150.000-200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Χάρισε Ζωή – ΚΕΔΜΟΠ

Το Χάρισε Ζωή δραστηριοποιείται πανελλαδικά και εγγράφει ενδιαφερόμενους εθελοντές δότες στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή δοτών, προκειμένου να βοηθά ασθενείς με καρκίνο του αίματος ή άλλες σοβαρές αιματολογικές παθήσεις, που έχουν ως μοναδική τους ελπίδα τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, να βρουν έναν συμβατό εθελοντή δότη.

Οι δραστηριότητες του ΚΕΔΜΟΠ επικεντρώνονται στην:

-Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την σημασία της ύπαρξης εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

-Ενημέρωση των πολιτών για την ύπαρξη και λειτουργία της Ελληνικής και Παγκόσμιας δεξαμενής εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

-Ενημέρωση για τη δωρεά Μυελού των Οστών και την ένταξη εθελοντών δοτών στην Ελληνική (ΕΟΜ) και Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (Bone Marrow Donors Worldwide – BMDW).

-Εξεύρεση οικονομικής υποστήριξης για τις δραστηριότητες του Κέντρου και κυρίως για τη δαπάνη ΗLA τυποποίησης των εθελοντών δοτών, αναγκαία για την ένταξη του δότη στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών.

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Δεδομένου ότι το γενικό κοινό είναι παραπληροφορημένο σχετικά με την πραγματικότητα και την ευκολία της διαδικασίας του να γίνεις δότης μυελού των οστών, το Χάρισε Ζωή καλεί τον κόσμο σε μια δράση γεμάτη αθλητισμό, μουσική και χορό και δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να περάσει το μήνυμα του εθελοντισμού.

Η ΙΔΕΑ

Μια ευχάριστη και διαδραστική εκδήλωση στο ψηλότερο σημείο του ΚΠΙΣΝ με στόχο την ενημέρωση και εγγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

«Ορμώμενοι από τα συναισθήματα που νιώσαμε στην πρώτη μας εκδήλωση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, χαρά, ευεξία, ενέργεια πήραμε τη δύναμη για να συνεχίσουμε». Αναγνωρίζοντας την επιρροή του αθλητισμού και την κοινωνική ευθύνη απέναντι στον συνάνθρωπο η Χαρά Λιόκος Λαζάρου, με την ομάδα της είχαν την ιδέα να κάνουν μία κίνηση ευαισθητοποίησης του κοινού προς τον εθελοντισμό για τη δωρεά μυελού των οστών.

Η ημέρα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Την Τρίτη 3 Ιουλίου, από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 12:00 το βράδυ ο χώρος θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους επισκέπτες. Μια ομάδα καλωσορίσματος και ενημέρωσης θα βρίσκεται στην υποδοχή για να δώσει κάθε πληροφορία.

Τη μουσική ατμόσφαιρα θα αναλάβει ο Dj Le Croque. Στα περίπτερα του “Χάρισε Ζωή” θα γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ ενημέρωση και δειγματοληψία, ενώ οι επισκέπτες θα δέχονται μηνύματα και πληροφορίες που θα έχουν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία του χώρου.

Στις 7:00μμ και για μια ώρα ο φάρος θα φιλοξενήσει τις μπαλαρίνες της σχολής χορού “Stavridou Dance & Pilates Center

Στις 8:00μμ οι “Fortissimο” ένα ηλεκτρικό κουαρτέτο εγχόρδων, θα παίξει διασκευές κλασικής και μοντέρνας μουσικής.

9:30μμ η ένταση ανεβαίνει με το μάθημα του Bootcamp, ένα intro από το τμήμα της trainer Hara Liokos Lazarou που συνδυάζει έντονη μουσική και bodyweight ασκήσεις ενώ όσοι έχουν έρθει με τις φόρμες τους, μπορούν να συμμετέχουν στο διασκεδαστικό open training.