Από σήμερα μέχρι και την Κυριακή το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει για 24η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση» είναι φέτος το κοινό θέμα σε όλη την Ευρώπη και στον εορτασμό συμμετέχει και η πόλη μας. Αξίζει να σημειωθεί πως το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη και θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Συνολικά 50 φορείς θα προβάλουν ψηφιακές δράσεις κάτω από το ευρύτερο θέμα της σχέσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Εκπαίδευσης. Παραγωγές παλαιότερες ή νέες, σχεδιασμένες αποκλειστικά για το φετινό εορτασμό ή και όχι, ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες, οι δράσεις θα προβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού, ενώ κάποιες θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες και μετά.

Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης

– Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό με μία σειρά δράσεων, φυσικών και ψηφιακών:

– Με το διεθνές εικαστικό project με τίτλο «Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα» που εμπνέεται από τα γυναικεία αρχέτυπα σε διάφορες χρονικές περιόδους και πολιτισμούς. Η εικαστική εγκατάσταση θα εγκαινιαστεί απόψε στις 19.00 και θα διαρκέσει έως 15/11.

– Με online παρουσίαση του τρόπου κατασκευής πουλιού με την τεχνική χαρτοδιπλωτικής origami

– Με Online ψηφιακή έκθεση με έργα των συμμετεχόντων στη δράση «Κατασκευάζω χάρτινο πουλί με την τεχνική origami». Παράλληλα στην ιστοσελίδα του ΑΜΘ (www.amth.gr) δίνεται η δυνατότητα ενός διαδικτυακού διαδραστικού παιχνιδιού με την κατασκευή χάρτινου πουλιού με κινούμενα φτερά. Οδηγίες στον σύνδεσμο: https://www.amth.gr/news/menoyme-spiti-kai-diaskedazoyme-paizontas.

-Με Εργαστήριο κατασκευής παιχνιδιού με την τεχνική χαρτοδιπλωτικής origami για παιδιά 8 έως 14 ετών, στις 26.9.2020, ώρα: 11:00-13:00, στο αίθριο ΑΜΘ.

-Με Online θεματικές ξεναγήσεις:

α) θεματική ξενάγηση στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Ευρήματα-Findings» από τον Άρη Κατσιλάκη, επίκουρο καθηγητή του Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ. Τα έργα, που μοιάζουν να ήρθαν στο φως από μία μελλοντική ανασκαφή, αποδίδουν γλυπτικές φόρμες που συμπλέκουν φυσικές μορφές (φυτά, κουκούλια, καρπούς) με απολιθώματα και ζωτικά ανθρώπινα όργανα, βιομηχανικά αντικείμενα και κατάλοιπα, εργαλεία, νάρκες βυθού και αντιασφυξιογόνες μάσκες, δημιουργώντας μία εικαστική πρόταση στο μεταίχμιο φαντασίας και πραγματικότητας.

β) «Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα», παρουσίαση του διεθνούς εικαστικού project μέσα από το βλέμμα του σκηνοθέτη και φωτογράφου Σταύρου Παρχαρίδη και τον λόγο της εικαστικού και συγγραφέα Μαρίας Παπατζέλου.

-Με διαδικτυακή προβολή της μουσικής εκδήλωσης «Επιστρέφοντας στην κανονικότητα…πολύ σχολαστικά» που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής.

– Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα παρουσιάσει στον ιστότοπό του https://www.mbp.gr και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  https://www.facebook.com/mbp.thess και https://www.facebook.com/EHDaysGR 1) την εικονική έκθεση «Συντρίβοντας την πανδημία» με εικόνες και χαρακτικά από τις συλλογές του που αποτυπώνουν τις πανδημίες στη μεταβυζαντινή εικονογραφία (στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Δύο Συλλογές σμίγουν»), 2) το βίντεο (διάρκειας 9′ 59») εργαστηρίου παραγωγής θρησκευτικών χαρακτικών (χάρτινων εικόνων) με τίτλο «Οι χάρτινες εικόνες και τα μυστικά τους».

– Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα προβάλει μία εικονική περιήγηση στο μουσείο της κρύπτης του Αγίου Δημητρίου και στην περιοδική έκθεση «Κώμες και πολίσματα στο μυχό του Θερμαϊκού κόλπου» διάρκειας 15’-20’.

-Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης σήμερα (25/9) θα προβάλει ένα διαδικτυακό διαδραστικό παιχνίδι και  μαγνητοσκοπημένη ψηφιακή παραγωγή με θέμα το συμπόσιο στην αρχαία Ελλάδα και στο Μακεδονικό βασίλειο μέσα από την τοιχογραφία του Μακεδονικού Τάφου στον Άγιο Αθανάσιο (διάρκεια 45΄) στη σελίδα της Υπηρεσίας στο facebook. Το υλικό θα αποσταλεί και ψηφιακά σε σχολικές μονάδες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την υλοποίηση του προγράμματος  (Τ/ 2310801428, Ε-mail: [email protected]).

-Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ) θα παρουσιάσει εικονική έκθεση –σύντομη βιντεοπροβολή με το αποτέλεσμα της δράσης – ανοιχτής πρόσκλησης που απηύθυνε προς το κοινό από τις 16-7 έως τις 10-9-2020 με τον τίτλο «Οι δικές τους ρυτίδες – Η ώριμη ηλικία των πραγμάτων». «Γερασμένα» αντικείμενα με εμφανή τα σημάδια της φθοράς επάνω τους από τις συμμετοχές του κόσμου, καθώς και από τις συλλογές του μουσείου αφηγούνται ιστορίες της ζωής τους και μέσα από αυτές ιστορίες των ανθρώπων με τους οποίους συνδέονται.

Περισσότερα: www.culture.gov.gr, digitalculture.gov.gr και στο facebook: @EHDaysGR, το οποίο θα ενημερώνεται για τυχόν αλλαγές.