Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 (από τις 11.00 έως τις 13.00), το Τελλόγλειο Ίδρυμα διοργανώνει το «Making of» της έκθεσης «Σωτήρης Σόρογκας. Κατά βάθος είναι ζήτημα φωτός», μία μέρα πριν να ανοίξει επίσημα για το κοινό.

Ο ίδιος ο Σωτήρης Σόρογκας θα παρίσταται στο «Making of» και θα συνομιλήσει με τους δημοσιογράφους.

Πρόκειται για μία πρωτότυπη δράση που έγινε με επιτυχία από το Τελλόγλειο στις μεγάλες του εκθέσεις και την περασμένη σεζόν. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής το Τελλόγλειο δίνει στους δημοσιογράφους και σε μικρό αριθμό φιλότεχνων την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τα τελευταία στάδια των εργασιών που απαιτούνται για να παρουσιαστούν τα έργα στο κοινό, να συζητήσουν με τους συντελεστές της έκθεσης και να συμβάλουν στην προετοιμασία της.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Ζωγραφική και ποίηση συνομιλούν στη μεγάλη έκθεση «Σωτήρης Σόρογκας: κατά βάθος είναι ζήτημα φωτός», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στις 19.30, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 90 έργα από όλες τις περιόδους της εικαστικής διαδρομής του καλλιτέχνη, μιας διαδρομής που υπερκαλύπτει τον μισό αιώνα, με αφετηρία τη δεκαετία του ‘50, όταν ήταν ακόμα φοιτητής στην ΑΣΚΤ, ενώ τα πιο πρόσφατα χρονολογούνται το 2016.  Ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών δημιουργός, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, διδάχθηκε τη ζωγραφική από τον Γιάννη Μόραλη, παρουσίασε έργα του σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις κι εκπροσώπησε την Ελλάδα σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, όπως η Μπιενάλε του Sao Paolo (1981)  τα Ευρωπάλια (1982) και η 3η Μπιενάλε Χαρακτικής του Baden Baden (1983).

«Ο Σωτήρης Σόρογκας, ένας ξεχωριστός, ολοκληρωμένος πνευματικός άνθρωπος, μια χαρισματική, ανήσυχη προσωπικότητα, δεν είναι απλώς ένας σπουδαίος εικαστικός καλλιτέχνης», σημειώνει στο κείμενό της στον κατάλογο της έκθεσης η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, καθηγήτρια του ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, που έχει τον γενικό συντονισμό της έκθεσης και προσθέτει: «Ανήσυχος διανοούμενος, με μια στοχαστική, ασκητική, ιερατική στάση απέναντι στα πράγματα, τη ζωή, τον κόσμο, είναι εξίσου δάσκαλος, μελετητής, μαχητής σε θέματα πολιτισμού, ηθικής, αδιεξόδων, φιλοσοφικών-μεταφυσικών ερωτημάτων, με μια έντονη τάση στην ποιητική έκφραση, με εκλεκτικές συγγένειες που έχουν επανειλημμένα επισημανθεί ως επιδράσεις, φιλίες, επιρροές».

 

info

Τελλόγλειο Ίδρυμα (Αγίου Δημητρίου 159Α)
Από Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου έως 15 Απριλίου 2018
Aπό τις 11.00 έως τις 13.00