Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στην εστίαση και την ψυχαγωγία πριν λίγο από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν, εστιατόρια και καφέ με κλειστούς χώρους θα χωριστούν σε δυο κατηγορίες, ανάλογα με τη δήλωση του καταστηματάρχη.

Στην πρώτη περίπτωση, θα γίνονται δεκτά στο εσωτερικό μόνο άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει, ενώ στους μεικτούς χώρους θα γίνονται δεκτοί και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά μόνο με επίδειξη rapid test η μοριακό test και θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Ανάλογες ρυθμίσεις θα προβλέπονται και για τους άλλους χώρους διασκέδασης όπως κινηματογράφοι και θέατρα.

Αμιγείς και μικτοί χώροι

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Γεραπετρίτης καθιερώνεται διαβαθμισμένη κλίμακα σε χώρους ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Έτσι τα κέντρα εστίασης και ψυχαγωγίας θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

Οι αμιγείς: Είναι οι χώροι στους οποίους θα επιτρέπεται η είσοδος σε όσους έχουν κλείσει τον κύκλο του εμβολιασμού τους (+15μέρες από την τελευταία δόση) και σε όσους έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο. Η πληρότητα θα κυμαίνεται από 75-85%, ανάλογα με τα τετραγωνικά. Η χρήση μάσκας στους αμιγείς χώρους δεν θα είναι υποχρεωτική.

Οι μεικτοί: Θα είναι οι χώροι στους οποίους θα επιτρέπεται η είσοδος στις δύο παραπάνω κατηγορίες αλλά και σε όσους άλλους πολίτες θέλουν , με την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζουν κατά την είσοδό τους είτε rapid test είτε μοριακό. Η πληρότητα ορίζεται στο 50%. Η χρήση μάσκας στους μικτούς χώρους θα είναι υποχρεωτική.

Η επιλογή θα είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε επιχειρηματία ενώ στις εισόδους των χώρων θα υπάρχει ειδική σήμανση που θα ενημερώνει εάν κάποιος εισέρχεται σε αμιγή ή μικτό χώρο. Παράλληλα, οι μαγαζάτορες θα κατεβάσουν εφαρμογή για κινητά που θα συνδέεται με κεντρική πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω της οποίας θα μπορούν να βεβαιώσουν τη γνησιότητα του πιστοποιητικού που προσκομίζει ο πελάτης.

Η εφαρμογή και η σχετική πλατφόρμα θα είναι έτοιμες από τις 15 Ιουλίου οπότε και τίθενται σε ισχύ τα μέτρα και ανοίγουν καφέ και εστιατόρια με κλειστό χώρο.