Θα θέλατε να μάθετε ποια τρόφιμα είναι καλά για εσάς και ποια είναι επικίνδυνα με μια μόνο φωτογραφία; Πλέον μπορείτε, καθώς επιστήμονες από το πανεπιστήμιο  Burgos της Ισπανίας εφηύραν μια εφαρμογή που μπορεί να σας δώσει αυτή τη δυνατότητα.

Με ένα μόνο  κλικ, η εφαρμογή smartphone θα αναλύσει γρήγορα τα καρκινογόνα συντηρητικά που είναι γνωστά ως νιτρικά και νιτρώδη. Τα συντηρητικά αυτά δίνουν στα λουκάνικα και στο μπέικον  και τα αλλαντικά τη χαρακτηριστική ροζ απόχρωση και νόστιμη γεύση, αλλά μπορούν, από την άλλη, να σχηματίσουν ενώσεις που προκαλούν όγκους.

Σύμφωνα με το συγγραφέα της μελέτης πίσω από την εφαρμογή, Dr Jose Garcia, η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε. Η λειτουργικότητα, βασίζεται σε ένα αισθητήριο πολυμερές που αλλάζει χρώμα, όταν τοποθετείται κοντά στο κρέας από κάποιον. Σε επόμενη φάση, η εφαρμογή υπολογίζει αυτόματα την παραγωγή και την υπολειπόμενη συγκέντρωση νιτρωδών, μόνο λαμβάνοντας ψηφιακές φωτογραφίες αισθητηριακών φιλμ και αναλύοντας ψηφιακές χρωματικές παραμέτρους, αναφέρεται στην ιστοσελίδα Scottish Daily Express.

H εφαρμογή μπορεί να συμβάλλει στο να μπορούν οι καταναλωτές να είναι καλύτερα ενημερωμένοι για το τι αγοράζουν.