Η Ελλάδα και η Ισπανία, είναι δύο μεσογειακές χώρες με κοινά χαρακτηριστικά στη διάθεση και στο ταμπεραμέντο, και ακόμη περισσότερα κοινά στοιχεία στη γαστρονομία.

Η μεσογειακή διατροφή, δικαίως κυρίαρχη των υγιεινών γαστρονομικών επιλογών παγκοσμίως, έχει τόσο παρόμοιες, όσο και εντελώς διαφορετικές εκφράσεις στις δύο χώρες. Φυσικά, το κορυφαίο συστατικό των περισσότερων συνταγών της ελληνικής και της ισπανικής κουζίνας, είναι το ελαιόλαδο.

Παρ’ όλα αυτά, η γαστρονομία της χώρας μας, η οποία χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Ισπανούς που τη δοκιμάζουν, δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό. Πάντως, δύο ελληνικά εστιατόρια, στην Ισπανία επιχειρούν να γνωρίσουν στοιχεία των αυθεντικών ελληνικών γεύσεων και αποτελούν σημείο αναφοράς με σχετικές βραβεύσεις.

Ειδικότερα, το εστιατόριο Grecocina στο Mπιλμπάο, στη Χώρα των Βάσκων και το Restaurante Hellas στη Λα Κορούνια Γαλικίας, δημιουργούν ελληνικές γεύσεις με μεράκι, διαδίδοντας την ελληνική κουζίνα, στους Ισπανούς που είναι λάτρεις της ουσίας της γαστρονομίας και του καλού φαγητού.

Φωτογραφίες: grecocina.com

Πώς ένας Έλληνας  βετεράνος του μπάσκετ μαθαίνει στους Ισπανούς να «ντριπλάρουν» στις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που οι ιδιοκτήτες και δημιουργοί του Grecocina ερωτεύτηκαν το Μπιλμπάο και ξεκίνησαν εδώ το δικό τους, ελληνικό εστιατόριο.

Ο Ντίνος Αγγελίδης, βετεράνος φόργουορντ του Σπόρτιγκ, του Άρη, του ΠΑΟΚ και της Δάφνης, μαζί με τον κουνιάδο του, Αντώνη Παντελιά, κατέκτησαν με τις ελληνικές γαστρονομικές δημιουργίες τους το Μπιλμπάο, την «πρωτεύουσα του κόσμου».

 

Πρωταρχικός σκοπός τους, ήταν να φέρουν την ουσία της ελληνικής κουζίνας στο Μπιλμπάο, αλλά μέσα σε έναν μοντέρνο και άνετο χώρο, σπάζοντας τα στερεότυπα των ελληνικών ταβερνών.

Η φιλοσοφία τους,  είναι να φέρουν πιο κοντά τη μυρωδιά, τη γεύση και την εικόνα των συνταγών από την παιδική τους ηλικία. Κάθε πιάτο έχει μια ιστορία που το συσχετίζει με τον ζεστό ήλιο των ελληνικών χωραφιών, τη γεύση της Μεσογείου ή τη φρεσκάδα του κήπου. Ο σεφ του εστιατορίου, Mario, κάνει κάθε συνταγή να αναπνέει τη γεύση της Ελλάδας, κι εκεί έγκειται η βαθιά διαφορά ανάμεσα στο να είσαι Έλληνας ή να μάθεις να μαγειρεύεις ελληνικές συνταγές. Αυτό κάνει την Grecocina διαφορετική, την αξία του αυθεντικού. Η ελληνική κουζίνα είναι τυπικά μεσογειακή, χαρακτηρίζεται από τη συγχώνευση προϊόντων από τη θάλασσα και τη στεριά και από τον συνδυασμό γεύσεων και υφών, χρησιμοποιώντας σε μεγάλο βαθμό ελαιόλαδο και ξύδι, καθώς και διάφορα είδη λαχανικών, τυριών, κρεατικών, ψαριών και θαλασσινών.

Οι Ισπανοί δεν μπορούν να αντισταθούν στο κάλεσμα του Grecocina-εξάλλου ένα από τα μότο του «Επειδή η Ελλάδα είναι πιο κοντά από όσο φαντάζεστε, απολαύστε εδώ και τώρα μια ιστορία γεμάτη γεύση», αποτελεί πρόσκληση-πρόκληση για τον επιλεκτικό Ισπανό.

Στο μενού του εστιατορίου υπάρχουν μεταξύ άλλων  πιάτα για vegeterians, που κύριο συστατικό τους είναι η μελιτζάνα, η ντομάτα, τα μανιτάρια ή τα κολοκυθάκια, αλλά και υπέροχα κρέατα, μαγειρεμένα με τον πιο αγνό ελληνικό τρόπο: κλέφτικο, σουβλάκι ή μπριζόλα μοσχαρίσια. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, όπως ο μουσακάς, το τζατζίκι, η χωριάτικη σαλάτα ή το ελληνικό γιαούρτι.

Όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες του, το να σερβίρουν ένα ελληνικό γεύμα χωρίς ελληνικό κρασί, θα ήταν για εκείνους έγκλημα. Αν και τα ελληνικά κρασιά δεν είναι πολύ γνωστά σε χώρες εκτός της γενέτειράς τους, ο Ισπανός επισκέπτης του εστιατορίου, μέσα από ένα μικρό ιστορικό, μαθαίνει ότι το κρασί έχει συνδεθεί με τον πολιτισμό της Ελλάδας από αμνημονεύτων χρόνων: Η Ελλάδα έχει περίπου 300 γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, οι περισσότερες από τις οποίες είναι αμιγώς τοπικές και έχουν τον δικό τους, ιδιαίτερο χαρακτήρα.  Η γκάμα των ελληνικών κρασιών είναι μεγάλη, ξηρά λευκά, κόκκινα, γλυκό μοσχάτο, γενναιόδωρα κόκκινα ακόμα και αφρώδη. Η ετήσια παραγωγή φτάνει τις 600 εκατομμύρια φιάλες, εκ των οποίων το 65-70% είναι λευκό κρασί.

Αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και μάθημα ελληνικής φιλοξενίας

Παλαιότερο από το Grecocina του Μπιλμπάο, το μικρό ελληνικό εστιατόριο Ηellas Cocina Griega στη Λα Κορούνια είναι το μοναδικό ελληνικό εστιατόριο στην περιοχή. Βρίσκεται σε ένα σοκάκι της πόλης και αποπνέει πάνω από όλα αγάπη, τόσο στο μαγείρεμα, όσο και στη φιλοξενία. Στόχος των ιδιοκτητών του είναι να μεταδώσουν τη ζεστή, σπιτική ατμόσφαιρα, την οικογενειακή θαλπωρή και φυσικά να μεταφέρουν όλα όσα έμαθαν από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες τους για την  αυθεντική ελληνική κουζίνα.

Στο Hellas Cocina Griega είναι όλοι ευπρόσδεκτοι και το αισθάνονται από την πρώτη στιγμή, σαν να μπαίνουν στην αγκαλιά μιας ελληνικής οικογένειας. Οπότε είναι λογικό που ακόμη και τα κατοικίδια των επισκεπτών τους βρίσκουν τη θέση τους στο χώρο. Η στοργή και ο σεβασμός είναι το βασικό συστατικό, όχι μόνο του εστιατορίου και των ανθρώπων του, αλλά και των πιάτων του.

Σπιτικό φαγητό με τα πιο αγνά υλικά, παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις όπως τις φτιάχνουμε στην κουζίνα της μαμάς τις Κυριακές αλλά και  ελληνικά γλυκά που ξετρελαίνουν τους Ισπανούς, είναι μερικά μόνο από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της μικρής ελληνικής καρδιάς που χτυπά δυνατά στους δρόμους της Λα Κορούνια.

Δράσεις εξωστρέφειας της ελληνικής γαστρονομίας στην Ισπανία: Πρωταγωνιστές τα ελληνικά πιάτα συνοδεία ελληνικών κρασιών

Η ιδιωτική πρωτοβουλία που γίνεται με πάθος και αγάπη για τις ελληνικές γεύσεις, συμπληρώνεται και υποστηρίζεται από στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας γαστρονομικού χαρακτήρα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μαδρίτη.

Η πρόσφατη εκδήλωση για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και των ελληνικών κρασιών, που διοργανώθηκε από το Γραφείο στη Μαδρίτη με το Ισπανο-Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Ακαδημία Γαστρονομίας της Μαδρίτης, έτυχε θερμής υποδοχής από τον ισπανικό κόσμο. Ένα μικρό παράδειγμα είναι το αφιέρωμα της ισπανικής εναλλακτικής εκδοχής του γνωστού γαστρονομικού περιοδικού ViaMichelin, Guía Repsol το οποίο εκθείασε το ελληνικό κρασί με το άρθρο του «Οι οίνοι που καταναλώνονται στο όρος Όλυμπος» και «τέσσερις οίνοι και ένα απόσταγμα για να τσουγκρίσετε τα Χριστούγεννα». Οντας οδηγός υψηλής γαστρονομίας, το περιοδικό της Ισπανίας θα συμπεριλάβει στον οδηγό του 2022 τα δύο ελληνικά εστιατόρια Grecocina και Restaurante Hellas. Ιδιαίτερη μνεία έγινε επίσης στα ελληνικά κρασιά και αποστάγματα, παρουσιάζοντας τους τέσσερις οίνους της εκδήλωσης, Amalia Brut NV (αφρώδης οίνος) του κτήματος Τσελεπού και Μαλαγουζιά 2020, Ξινόμαυρο ροζέ 2020 και Avaton 2017 του κτήματος Γεροβασιλείου καθώς και το απόσταγμα  τσίπουρου Dark Cave του κτήματος Τσιλιλή.

Σε όλο το μενού της εκδήλωσης και στα πιάτα που συνόδευαν τα ελληνικά κρασιά, όπως είναι το σαγανάκι γαρίδας, το σπανακοπιτάκι, το χταπόδι στιφάδο και το επιδόρπιο ελληνικού γιαουρτιού με μέλι και καρύδια, υπήρχε λεπτομερής περιγραφή αλλά και μία μικρή ιστορία γύρω από αυτά.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι, Ελλάδα και Ισπανία, αν και μοιράζονται τη Μεσόγειο Θάλασσα, η κουζίνα της πρώτης είναι σχετικά άγνωστη για το σύνολο των Ισπανών, θεωρώντας όμως ότι τα φετινά Χριστούγεννα αποτελούν ευκαιρία για τη δοκιμή της. Επιπλέον, ενώ η Ελλάδα είναι γνωστή για τα ελληνικά νησιά και τη θάλασσα, διαθέτει και πλούσια γεωλογία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει βουνά με πλούσια εδάφη, γεγονός που της επιτρέπει να προσφέρει σε όλο τον γαστρονομικό κόσμο μία πολυποίκιλη και εκλεκτή γευστική παλέτα.

Πηγή: travel.gr