Nick Rhodes
Η ψυχή των Duran Duran

Συνέντευξη στην Κατερίνα Ευσταθιάδου

Ενέπνευσαν μουσικά απέκτησαν εκατομμύρια fans και πρόσφεραν επιτυχίες με διαχρονική αξία. Αυτή είναι η δύναμη ενός μεγάλου συγκροτήματος. Οι Duran Duran, όμως δεν έμειναν εκεί. 34χρόνια μετά την δημιουργία τους, καταφέρνουν να παραμείνουν δημιουργικοί και ενωμένοι, να προσαρμόζονται τις εξελίξεις και να καταγράφουν επιτυχίες. Αυτή είναι η δύναμη ενός ευφυούς συγκροτήματος. Σε λίγες μέρες έρχονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και μας υπόσχονται ότι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Nick Rhodes, ιδρυτή των Duran Duran, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Μόλις είχε επιστρέψει από την τελευταία στάση της περιοδείας τους στη Νότια Αμερική και ήταν απρόσμενα φιλικός και έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Ο λόγος του μεστός, γεμάτος ευαισθησία, επίγνωση και αυτοπεποίθηση. Στο τέλος του μισάωρου που διήρκεσε η συνομιλία μας, σκεφτόμουν ότι ήταν μεγάλη τύχη να μιλήσω μαζί του. Οι εμπειρίες του είναι "σχολείο" για πολλούς μας.

Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες αλλά και συγκροτήματα έχουν παραδεχτεί ότι ασκήσατε κάποιο είδος επιρροής πάνω τους. Οι δικές σας μουσικές επιρροές ποιες είναι;
Σίγουρα ήμουν μεγάλος λάτρης της μουσικής όταν έβγαινα έξω και ακόμα εξακολουθώ να είμαι. Οι μουσικοί που με ενθουσίασαν περισσότερο ήταν ο David Bowie, ο Lou Reed , οι The Velvet Underground, οι Roxy Music, οι Kraftwerk, ο Giorgio Moroder και μετά με την punk rock οι Sex Pistols, οι The Clash και οι Buzzcocks. Tο 1970 ήμασταν πολύ τυχεροί με τη μουσική, γιατί όχι μόνο υπήρχαν διαφορετικά είδη μουσικής αλλά γιατί κάθε ένα από αυτά παρήγαγε ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είτε αυτό ήταν punk rock ή glam rock, είτε funk ή disco είτε ηλεκτρονική μουσική αλλά ακόμα είτε αυτό που ονομάστηκε τότε techno rock ή prog rock όπως η μουσική των Pink Floyd. Υπήρχαν πολλές και αξιόλογες δισκογραφικές δουλειές. Έτσι, ανάμεσα σε όλα αυτά είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ πολλών εμπνευσμένων πραγμάτων που βλέπαμε γύρω μας. Αλλά ήταν μία ευκαιρία για να βρεις στοιχεία να ταυτιστείς. Όταν δημιουργούσαμε το συγκρότημα είχαμε σχεδόν έναν χάρτη: θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε τα ηλεκτρονικά μέσα με τον τρόπο που το έκαναν οι Kraftwerk και ο Giorgio Moroder, την κιθάρα με τον τρόπο που τη χρησιμοποιούσε η ροκ και με την ενέργεια της punk και τα μπάσα και τα τύμπανα όπως η disco και η funk. Ενώσαμε όλα αυτά μαζί και καταφέραμε να δημιουργήσουμε το δικό μοναδικό ήχο.

Πολλά πράγματα συνέβαιναν τότε στη μουσική...
Ναι ήταν πραγματικά εκπληκτικό.

Πολλά από τα είδη μουσικής γεννήθηκαν όντως εκείνη την εποχή. Σήμερα βλέπετε να υπάρχει η ίδια ενέργεια και να εξελίσσεται όπως παλιά;
Μακάρι να το έβλεπα περισσότερο. Νομίζω ότι έχουν εμφανιστεί μερικοί πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες την τελευταία δεκαετία ή και περισσότερο, αλλά είναι πολύ λίγοι αυτοί που κατάφερα να ξεχωρίσω. Γενικά, δεν είμαι φαν της μουσικής που προκύπτει από τα ριάλιτι ή της μουσικής που αποτελεί κατασκεύασμα ανθρώπων που θέλουν απλά να κάνουν ένα μεγάλο χιτ παρά να δημιουργήσουν κάτι που να έχει να πει κάτι καλλιτεχνικά. Νιώθω ότι λόγω της θλιβερής κατάστασης της μουσικής βιομηχανίας και επειδή πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους με τις δισκογραφικές εταιρείες να αγωνίζονται να επιβιώσουν εξαιτίας του παράνομου downloading και καθως έχουν χαθεί όλα τα περιθώρια κέρδους, δεν υπάρχουν πλέον τα χρήματα για να υποστηριχθούν νέοι εξαιρετικοί καλλιτέχνες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θέλουν μόνο να κάνουν κάτι γρήγορο και το ίδιο γρήγορα να κερδίσουν χρήματα. Έτσι, λοιπόν, καταλήγεις με κάποιον που έχει κερδίσει ένα ριάλιτι, κλείνει ένα συμβόλαιο και όταν βγει ο δίσκος γίνεται επιτυχία. Οι καλλιτέχνες όμως που έχουν πραγματικά ενδιαφέρουσες ιδέες δεν ακούγονται πλέον γιατί ο κόσμος δε θέλει να επενδύσει πάνω τους και για μένα αυτή είναι η πραγματική τραγωδία.

Μπορείτε να μας πείτε κάποιον σύγχρονο αγαπημένο σας καλλιτέχνη;
Ένα από τα γκρουπ με το οποίο είμαι πολύ συνδεδεμένος αλλά δεν είναι πολύ πρόσφατο και που πιστεύω ότι εξακολουθούν να είναι καταπληκτικοί, είναι οι Killers. Θυμάμαι ότι, την πρώτη φορά που ακούσαμε το ντεμπούτο άλμπουμ τους, σκέφτηκα ότι ήταν η πρώτη μπάντα εδώ και χρόνια που έβγαζε μία ενέργεια και ζωντάνια σε συνδυασμό με κάτι πολύ δυναμικό και μοντέρνο. Τα τελευταία χρόνια οι MGMT έχουν καταφέρει να τραβήξουν την προσοχή μου και ορισμένα τραγούδια από τους Ting Tings. Είμαι, επίσης, μεγάλος οπαδός των Goldfrapp από τα τέλη του ’90, θεωρώ ότι παρήγαγαν κάποιους από τους καλύτερους δίσκους της δεκαετίας. Υπάρχουν πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, ακούς για πάρδειγμα, ένα τραγούδι του ο Cee Lo σκέφτεσαι ότι το συγκεκριμένο κομμάτι είναι πραγματικά εξαιρετικό. Μικρά κομματάκια από δω κι από ‘κει, στοιεία από την hip hop, όπως μερικά τραγούδια του Kanye (West) που μου έχουν αρέσει. Όμως δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλά γκρουπ για τα οποία θα μπορούσα να δηλώσω ενθουσιασμένος. Μου αρέσουν πολύ οι Radiohead αλλά από αυτούς και έπειτα δεν πιστεύω ότι υπήρξε κάτι άλλο που να έχει να δώσει κάτι τόσο διαφορετικό. Αυτό υποθέτω ότι μου λείπει, κάποιος να ταράξει τα νερά με μία καινούργια ιδέα ή έναν ήχο που θα σε κάνει να θέλεις να τον ακούς.

Τη δεκαετία του ’80 και του ’90 όταν ξεκινήσατε να δημιουργείτε τη μουσική σας και να γίνεστε γνωστοί, το κοινό ήταν πολύ ενθουσιώδες με τα ποπ και ροκ είδωλα. Με τον τρόπο που έχει εξελιχθεί η μουσική βιομηχανία, βλέπετε διαφορές στον τρόπο που το κοινό επικοινωνεί με τον καλλιτέχνη;
Φυσικά, το διαδίκτυο έχει αλλάξει τα πάντα δραματικά. Όλοι οι καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται για την επικοινωνία τους με το κοινό γνωρίζουν ότι το διαδίκτυο είναι η πιο άμεση οδός εκτός από το live που είναι μία πιο προσωπική επικοινωνία με το κοινό που τη μοιράζεσαι για δύο ώρες. Σε μία πιο συνεχή βάση είναι το καταλληλότερο εργαλείο για να ενημερώσεις το κοινό σου για το τι κάνεις, με ποιον είσαι στο στούντιο εκείνη την ώρα, τι τραγούδια έχεις γράψει, πότε ξεκινάει η πώληση των εισιτηρίων για κάποια συναυλία ή οτιδήποτε άλλο θέλεις να γίνει γρήγορα γνωστό. Το διαδίκτυο αποτελεί προφανώς το κλειδί και το επίκεντρο για όλα αυτά. Το site μας (www.duranduran.com) που τέθηκε σε λειτουργία το 1997 ήταν από τα πρώτα site μεγάλου συγκροτήματος και από τότε διαρκώς το αναβαθμίζουμε και το ενημερώνουμε μέχρι και σήμερα. Η εξέλιξή του βασίστηκε στις απαιτήσεις του κοινού μας.

Έχετε καταφέρει να προσαρμοστείτε στα νέα μέσα και ακόμα εξακολουθείτε να είστε ένα από τα λίγα συγκροτήματα που έχουν διατηρήσει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά του τόσα πολλά συνεχόμενα χρόνια και παραμένετε ενωμένοι σε αντίθεση με πολλές άλλες μπάντες που διαλύθηκαν. Τι είναι αυτό που σας κρατάει όλα αυτά τα χρόνια και οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη;
Νομίζω ότι οι λόγοι είναι πάρα πολλοί. Το πρώτο έχει να κάνει με το ότι νιώθουμε πολύ δημιουργικοί σαν ομάδα και δουλεύουμε πολύ καλά μαζί. Έχουμε όλοι συνεργαστεί και με άλλους ανθρώπους και είχαμε πολλούς συνδυασμούς σαν μπάντα αλλά η σημερινή μορφή νομίζω ότι είναι και η καλύτερη. Μεταξύ μας είμαστε ευέλικτοι και μπορούμε να κάνουμε ό,τι πραγματικά θέλουμε. Αν θέλουμε να κάνουμε μόνο ένα ηλεκτρονικό άλμπουμ, μπορούμε. Αν θέλουμε να κάνουμε ένα ορχηστρικό άλμπουμ, μπορούμε εξίσου καλά. Είμαστε πολύ ευπροσάρμοστοι και μας εξιτάρουν οι νέες προκλήσεις. Ένα από τα πράγματα που μας κρατάει ενωμένους είναι η κοινή μας επιθυμία να προχωράμε μπροστά, να εξελισσόμαστε, να καταπιανόμαστε με πράγματα που δεν είχαμε κάνει στο παρελθόν, να χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες και να δημιουργούμε πράγματα που έχουν συναισθηματικό αντίκτυπο στον κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δίνετε ιδιαίτερη σημασία στο στυλ σας. Όλα αυτά τα χρόνια και η ενδυμασία και τα βίντεοκλιπ σας αποτελούσαν πρότυπο. Τι σημαίνει για εσάς το στυλ και γιατί πιστεύετε ότι είναι σημαντικό στοιχείο για ένα συγκρότημα;
Νομίζω ότι το στυλ είναι μία δήλωση του τι ακριβώς είσαι. Πάντοτε θαυμάζαμε τη δουλειά άλλων καλλιτεχνών με ιδιαίτερο στυλ όπως ο David Bowie, οι Roxy Music, οι Sex Pistols, καλλιτέχνες με τους οποίους μεγαλώσαμε και που είχαν μία μοναδική θεώρηση για τον κόσμο και ήταν πραγματικά ιδιαίτεροι. Σίγουρα επηρεαστήκαμε πάρα πολύ από αυτούς. Η άποψη που έχω μέσα στο μυαλό μου για το στυλ δεν περιορίζεται μόνο σε ένα ωραίο σακάκι, αλλά κυρίως στον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα και πράττεις ανάλογα. Είναι στάση ζωής. Αφορά τον τρόπο που διοργανώνεις την παραγωγή του εκάστοτε σόου. Αφορά τα βίντεο κλιπ που θα φτιάξεις, αφορά την αίσθηση του χιούμορ σου, τις επιλογές σου στα γραφικά, στο λογότυπο του συγκροτήματος. Έτσι γίνεται μέρος της καθημερινότητάς σου. Δεν είναι κάτι για το οποίο προσποιηθήκαμε ή προσπαθήσαμε πολύ. Είναι κάτι πολύ φυσικό για εμάς, μας ενδιαφέρει και μας αρέσει να πειραματιζόμαστε.

Ας επανέλθουμε στη μουσική. Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας για να γράφετε τα τραγούδια;
Από οτιδήποτε μπορεί να προκύψει, ποτέ δεν ξέρεις. Είναι μαγικό και μυστηριώδες το πώς κάποιος θα καθήσει να γράψει ένα κομμάτι. Πολλές φορές, φυσικά, η ιδέα για ένα στίχο έρχεται από μία προσωπική εμπειρία αλλά θα πρέπει να βρεις έναν διαφορετικό τρόπο να «μιλήσεις» για πράγματα, τα οποία έχουν ήδη ειπωθεί τόσες πολλές φορές σε τραγούδια. Μπορείς επίσης να βρεις μία εντελώς καινούργια ιδέα, κάτι που είναι ακόμα πιο δύσκολο. Κάποιες φορές, όμως, μπορεί να εμπνευστείς από έναν πολύ ωραίο πίνακα, από μία ταινία, από μία συζήτηση στο δείπνο το προηγούμενο βράδυ, από κάτι που έτυχε να ακούσεις στο δρόμο ή από μία πινακίδα στην οποία κάποιος έχει γράψει κάτι ή ακόμα και από ένα άρθρο σε μία εφημερίδα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε. Πρέπει να σου πω ότι εγώ πολλές φορές αντλώ έμπνευση από τις ειδήσεις γιατί αποτελούν διαρκή πηγή κατάπληξης.

Ειδικά αυτές τις μέρες που όλα πάνε στραβά.
Μερικές φορές βλέπεις πράγματα που είναι εντελώς σπαρακτικά αλλά μπορεί να αποτελέσουν έμπνευση για μία όμορφη μελωδία ή για ένα καινούργιο τραγούδι.

Μιλήστε μας λίγο για την εμφάνισή σας στη Θεσσαλονίκη.
Προφανώς και αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολη είναι η συγκυρία να δώσουμε ένα live τη δεδομένη περίοδο που επικρατεί μία τρομερή κατάσταση για την Ελλάδα. Εδώ και καιρό παρακολουθούμε τις ειδήσεις και διαβάζουμε στα μέσα εδώ ότι τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Είμαστε, λοιπόν, πλήρως ενήμεροι και πονάμε για το τι περνάτε και ελπίζουμε ότι τουλάχιστον θα είμαστε σε θέση να ανεβάσουμε το ηθικό των θεατών αυτές τις δύο ώρες που θα διαρκέσει το σόου. Πραγματικά, σημαίνει πολλά για εμάς, δεν έχουμε ξαναπαίξει στη Θεσσαλονίκη παρά μόνο στην Αθήνα και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε στους ανθρώπους από την Ελλάδα που θα έρθουν στο σόου μας το καλύτερο δυνατό.

Το αναμένουμε πως και πως, σας διαβεβαιώνω.
Από μία γενική άποψη του τι συμβαίνει στη Ευρώπη, αισθάνομαι ότι όλοι νιώθουν πολύ άσχημα για την κατάσταση στην Ελλάδα και επίσης, θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας στη θέση σας. Γνωρίζω ότι η Βρετανία δεν εντάσσεται στο ευρώ αλλά αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βλέπουμε πόσο εύκολα ανατρέπονται οι ισορροπίες και πόσο άδικο μοιάζει όλο αυτό. Είναι πολύ επικίνδυνο για όλους. Είναι όντως επικίνδυνο και γι΄αυτό ο κόσμος έχει στραφεί στη μουσική, στην τέχνη και σε οτιδήποτε μπορεί να του ανεβάσει το ηθικό.
Προσωπικά, πιστεύω ότι κάθε μορφή έκφρασης όπως η μουσική, η τέχνη, η φωτογραφία ο κινηματογράφος μέσα από μια κρίση, μπορεί να γεννήσει εξαιρετικά καλλιτεχνικά κομμάτια. Είμαι περίεργος να δω τι θα συμβεί στην Ελλάδα στον τομέα αυτό. Τα συναισθήματα ξεχειλίζουν και με όλο τους το δίκιο.

Υπάρχει η γενική αίσθηση ότι κάτι σιγοβράζει και ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα υπάρξει η έκρηξη.
Θα πρέπει σίγουρα βγει κάτι, γιατί χωρίς αμφιβολία δεν μπορείς να περιμένεις από καμία χώρα να συνεχίσει σε αυτές τις συνθήκες λιτότητας. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι, ελπίζω ότι η λύση θα είναι άμεση και λογική και ότι οι άνθρωποι θα κατανοήσουν τις δυσκολίες και τελικά θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις γιατί μέχρι στιγμής σε μένα τουλάχιστον φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη επιμονή και ξεροκεφαλιά και πολλοί δεν θέλουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά ενώ στην πραγματικότητα ο κίνδυνος αφορά όλους. Πρέπει να δοθεί μία λύση πιο εφικτή.

Θα μας δώσετε μία ιδέα του τι πρόκειται να δούμε στην εμφάνισή σας στη Θεσσαλονίκη;
Επειδή ήμασταν σε περιοδεία τους τελευταίους 12 με 18 μήνες και έχουμε παρουσιάσει συναυλίες σε διάφορα μέρη του κόσμου -μόλις γυρίσαμε από τη Νότια Αμερική – έχει προκύψει το σόου μας, που περιλαμβάνει αρκετό υλικό από όλη την καριέρα μας, αρκετά singles που ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα αναγνωρίσει, αρκετά κομμάτια από το άλμπουμ "All You Need is Now", καθώς και μερικές εκπλήξεις. Είναι ένα πολύ ισορροπημένο σύνολο και επειδή μου αρέσει να πηγαίνω και εγώ ο ίδιος σε συναυλίες και είμαι λάτρης της μουσικής άλλων ανθρώπων, συνειδητοποιώ ότι όταν πάω ξέρω τι θέλω να ακούσω. Λέω «εντάξει, από αυτόν τον καλλιτέχνη, πρέπει να ακούσω τα τάδε τραγούδια». Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα. Αργότερα θέλω να ακούσω καινούργια πράγματα και ορισμένες ασυνήθιστες επιλογές, αλλά στο τέλος θέλω να είμαι σίγουρος ότι όλο το πρόγραμμα θα με "αιχμαλωτίσει" και θα μου κρατήσει το ενδιαφέρον μέχρι και την τελευταία στιγμή. Και αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε. Να «ταξιδέψουμε» τον κόσμο για δύο ώρες και επειδή δεν έχουμε ξαναπαίξει στη Θεσσαλονίκη, γνωρίζουμε ότι θα παίξουμε και σε κόσμο που δεν μας έχει δει ή ακούσει ποτέ από κοντά. Γι΄αυτό το λόγο θα υπάρχουν αρκετές από τις γνωστές μας επιτυχίες.

Πρόσφατα ακούσαμε ότι επιλεχθήκατε να παίξετε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματά σας γι΄αυτό.
Πρόκειται για μια συναυλία στο Hyde Park με τρεις άλλους καλλιτέχνες, που ο καθένας θα εκπροσωπεί τις άλλες χώρες της Μεγάλης Βρετανίας και θα αποτελεί μία γιορτή έναρξης των αγώνων. Δεν θα είμαστε στο Ολυμπιακό Στάδιο αλλά στο Hyde Park και ουσιαστικά θα αναμεταδοθεί η εμφάνισή μας στις μεγάλες οθόνες του Σταδίου την ώρα υποθέτω που θα εισέρχονται οι αθλητές. Είναι ένα σόου χορηγία της British Telecom που είναι και χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων εδώ και ήταν στη δική τους επιλογή να μας ζητήσουν να το κάνουμε. Νιώθουμε μεγάλη τιμή και χαρά μαζί αλλά πιστεύω ότι θα υπάρχει πληθώρα άλλων καλλιτεχνών, όμως δεν γνωρίζω τίποτα παραπάνω. Το μόνο που ξέρουμε είναι για την τελετή έναρξης που θα συμμετέχουμε εμείς και για την τελετή λήξης τους Blur. Μου αρέσει το ότι θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις και είναι καλό για τη Βρετανία που θα φιλοξενήσει τους αγώνες. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε ομαλά. Προφανώς, έχοντας φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγωνες στη Αθήνα, γνωρίζετε πόσο σημαντικό εγχείρημα για μία χώρα να τους αναλάβει. Ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος και μέρα με τη μέρα μεγαλώνει η ανυπομονησία. Επομένως για όλους όσοι εμπλεκόμαστε ελπίζω ότι η διοργάνωση θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις και ότι θα μας κάνει περήφανους ως Βρετανούς. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα συμμετέχουμε με τον δικό μας τρόπο.

Info:
Οι Duran Duran θα εμφανιστούν στο Θέατρο Γης στις 6 Ιουλίου.
Περισσότερα για το live τους και τις τιμές των εισιτηρίων αλλά και προσκλήσεις εδώ