Ο Δρ. Μανώλης Δερμιτζάκης, Νευρολόγος και Διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ,
Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας, μας μίλησε για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του πληθυσμού, την ημικρανία. Θα έχουμε βέβαια την ευκαιρία να ακούσουμε πολλά περισσότερα στην εκδήλωση με θέμα «Οι Ημικρανίες στη Σύγχρονη Καθημερινότητα», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Απριλίου στο biscotto coffee+, τόσο για τα αίτια όσο και για τις συνέπειες στην καθημερινότητα των ασθενών και του περιβάλλοντός τους.

Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των ασθενών με ημικρανία σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού, 1,2 εκατ. που σημαίνει κοντά στο 10%. Ποια είναι τα κυριότερα αίτια της νόσου;
Είναι σωστό αυτό που λέτε. Πολλές μεγάλες και καλά σχεδιασμένες επιδημιολογικές μελέτες σε διάφορες χώρες έχουν δείξει ότι στις αναπτυγμένες χώρες ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 10% πάσχει από ημικρανία, οπότε ένας αριθμός γύρω στο 1 εκατομμύριο Έλληνες (κυρίως βέβαια Ελληνίδες) που πάσχουν από ημικρανία, είτε το γνωρίζουν είτε όχι, είναι ρεαλιστικός. Μιλάμε για μια νευρολογική πάθηση τα αίτια της οποίας είναι πολυπαραγοντικά: γενετικά (συχνά στην ίδια οικογένεια πάσχουν γιαγιά, μητέρα, εγγονή), φυλοσύνδετα (με προτίμηση στο γυναικείο φύλο), ορμονικά, αλλά και επίκτητα, που σημαίνει ότι υπάρχουν παράγοντες και καταστάσεις στην ζωή που μπορούν να προκαλέσουν μια ημικρανική κρίση. Πολύ συχνά είναι το άγχος και το στρες, οι αλλαγές του καιρού, η κατανάλωση αλκοόλ (και ειδικά κόκκινου κρασιού) ή κάποιων τροφών με συντηρητικά, η αϋπνία, η αφυδάτωση, η πείνα.

Η Ελληνική Εταιρία Κεφαλαλγίας, μέλος του ΔΣ της οποίας είστε, κάνει λόγο για υποτιμημένη και υποθεραπευμένη νόσο. Τι πρέπει να αλλάξει τόσο από την πλευρά των ιατρών όσο και από την πλευρά των ασθενών για να βελτιωθεί η κατάσταση;

Η αλήθεια είναι ότι ενώ είναι μια συχνή νευρολογική πάθηση, όντως αυτό δεν γίνεται αντιληπτό, τόσο από τους ασθενείς, όσο και από πολλούς γιατρούς, αλλά επιστρέψτε μου να τονίσω και από την ίδια την πολιτεία. Οι περισσότεροι ασθενείς θεωρούν ότι είναι «ένας πονοκέφαλος» και απλά κάνουν τακτική χρήση και κατάχρηση παυσίπονων, ενώ έχει επηρεαστεί δραματικά η ποιότητα ζωής τους. Πολλοί συνάδελφοι γιατροί δυστυχώς επίσης αντιλαμβάνονται την πάθηση ημικρανία ως ένα απλό πονοκέφαλο που οφείλεται και στο άγχος του ασθενούς, συνταγογραφώντας απλά παυσίπονα και μη παραπέμποντας σε πιο ειδικούς. Σε μια πρόσφατη διαδικτυακή μελέτη του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος σε 1091 ημικρανικούς μόνο οι μισοί από αυτούς (ενώ στο σύνολο είχαν για χρόνια αρκετές ενοχλήσεις και χαμηλή ποιότητα ζωής) είχαν πάρει έστω και μια φορά κάποια σωστή φαρμακευτική αγωγή (προληπτική αγωγή) για την ημικρανία τους, που αν αναχθεί στον γενικό πληθυσμό, μιλάμε για μια έντονα υποθεραπευόμενη πάθηση.

Όσο αφορά στο κομμάτι του τι πρέπει να αλλάξει θεωρώ αυτή την στιγμή το πιο σημαντικό είναι η ενημέρωση. Ανά τον κόσμο καταρχάς έχουν δημιουργηθεί σύλλογοι ασθενών, όπως και στην Ελλάδα πρόσφατα, που κύριο μέλημα είναι να ενημερώσουν τους ίδιους τους ασθενείς ότι αυτό που έχουν και πονάνε είναι μια νευρολογική πάθηση και ότι υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί που ασχολούνται με αυτό και ότι ναι υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουν την ημικρανία τους, να μειώσουν σημαντικά τον πόνο τους. Θεωρώ πολύ σημαντικό η ενημέρωση να γίνεται και σε γιατρούς (γενικούς, οικογενειακούς γιατρούς, παθολόγους) αλλά και φαρμακοποιούς (από τους οποίους οι ασθενείς ζητάνε παυσίπονα με το κιλό). Η πολιτεία επίσης θα μπορούσε να ενημερώνει για μια τόσο συχνή πάθηση που της κοστίζει (εκτός από τον πόνο των πολιτών της) και σε χρήμα, σε εργατοώρες, σε παροχές υγείας.

Έχουν γίνει βήματα προόδου ως προς αυτή την κατεύθυνση;

Τα τελευταία 1-2 έτη στην Ελλάδα βλέπουμε να υπάρχει κάποια πρόοδος όσο αφορά την ενημέρωση κυρίως. Όπως ανέφερα υπάρχει Σύλλογος Ασθενών ο οποίος έχει κάνει από μια ενημερωτική εκδήλωση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με μεγάλη συμμετοχή κοινού και έχει μεγάλη παρουσία στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης όλο και πιο συχνά σε συνέδρια π.χ. φαρμακοποιών υπάρχουν ομιλίες για την ημικρανία, όπου επίσης το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Η Ελληνική Εταιρία Κεφαλαλγίας  προσπαθεί με προβολή βίντεο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να τονίσει την ιδιαιτερότητα της ημικρανίας και ότι υπάρχει επιστημονική αντιμετώπιση της πάθησης και δεν είναι όλα μάταια.

Τι είναι αυτό που θα βοηθούσε έναν ασθενή εγκαίρως να απευθυνθεί σ’ έναν νευρολόγο;

Τα πράγματα είναι σχετικά απλά: για γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας που πάσχει συχνά από έντονους πονοκεφάλους που συνοδεύονται από ενόχληση από το φως και τους θορύβους, πιθανό και από ναυτία ή εμετό θα πρέπει να υποψιαστεί ότι έχει ημικρανία και μην καταφύγει στον αλόγιστη χρήση παυσίπονωνμπαίνοντας σε ένα φαύλο κύκλο κατάχρησης τους. Είναι σημαντικό ακριβώς αυτό: να γίνει εγκαίρως μια αντιμετώπιση της ημικρανίας πριν φτάσει στην χρόνια καθημερινή μορφή της ή στην κατάχρηση παυσίπονων. Μπορεί να απευθυνθεί σε δημόσια δομή γιατί πλέον υπάρχουν εξωτερικά ιατρεία κεφαλαλγίας σε κάποια δημόσια νοσοκομεία ή να αναζητήσει νευρολόγο που ασχολείται με κεφαλαλγίες στον ιδιωτικό τομέα.

Υπάρχουν αλλαγές ως προς την φαρμακευτική αγωγή τα τελευταία χρόνια;

Ευτυχώς πολλές. Καταρχάς πλέον δεν υπάρχουν μόνο φαρμακευτικές προληπτικές αγωγές, αλλά και μη φαρμακευτικές επιλογές, όπως π.χ. φυτικά σκευάσματα αρκετά αποτελεσματικά στην πρόληψη της ημικρανίας ή νευροδιεγέρτες που τοποθετούνται στο κεφάλι. Τα κλασικά φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούμαι στην ημικρανία έχουν καλή επιστημονική τεκμηρίωση και πριν από 7 χρόνια προστέθηκε και η έγχυση του Botox για την αντιμετώπιση της χρόνιας ημικρανίας, το οποίο μάλιστα χορηγείται από τον ασφαλιστικό φορέα στους ημικρανικούς. Για την αντιμετώπιση του πόνου δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αποσυρθεί δυο τριπτάνες (δηλ. ειδικά παυσίπονα μόνο για την ημικρανία).

Αυτό όμως που αναμένουμε, τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς που υποφέρουν με ανυπομονησία, είναι η κυκλοφορία 4 νέων μονοκλωνικών αντισωμάτων ειδικά για την ημικρανία. Θα είναι ένας εντελώς καινούργιος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της ημικρανίας. Και το ενθαρρυντικό είναι ότι στις μελέτες έδειξαν ασήμαντες παρενέργειες. Ήδη κυκλοφορούν τα τρία από αυτά στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα το πρώτο μονοκλωνικό αντίσωμα έχει πάρει τιμή και αναμένουμε τα κριτήρια αποζημίωσης του από τα ταμεία. Χρονικά υπολογίζουμε ότι θα μπορεί να συνταγογραφηθεί από τους νευρολόγους το Φθινόπωρο του 2019.

Info
Οι Ημικρανίες και η Σύγχρονη Καθημερινότητα

Δρ. Μανώλης Δερμιτζάκης
biscotto coffee+ (Mediterranean Cosmos)
Πέμπτη 18 Απριλίου
Έναρξη: 20:15
Είσοδος ελεύθερη* Απαραίτητη η ελάχιστη κατανάλωση βάση καταλόγου
Facebook event: ΕΔΩ
Σας ενημερώνουμε ότι μετά τις 20:00 δεν υπάρχει χρέωση στο parking του Mediterranean Cosmos.

Μπορείτε να κάνετε κράτηση τηλεφωνικά στο 2310253878 ή ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας τη φόρμα κράτησης που θα βρείτε ΕΔΩ