Με τρεις ακόμη πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Καλαμαριάς, που πραγματοποιούνται στην αίθουσα του δημοτικού θεάτρου «Μελίνα Μερκούρη», ολοκληρώνεται η ενότητα που είχε σαν αντικείμενο μελέτης θέματα σύγχρονα, τα οποία αφορούν τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στην Επιστήμη και την Τεχνολογία.

Η πρώτη διάλεξη

Την ερχόμενη Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020 στις 7 το βράδυ, ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ., κ. Βασίλης Ταρλατζής, θα αναπτύξει το θέμα «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

Στις μέρες μας ολοένα και περισσότερα ζευγάρια απευθύνονται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η οποία υποστηρίζει τη γονιμότητα με θεραπευτικά σχήματα που προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες και τις προσωπικές ανάγκες κάθε ζευγαριού για την απόκτηση ενός παιδιού.

Η δεύτερη διάλεξη

Η επόμενη διάλεξη θα γίνει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, στις 7 το βράδυ, στη διάρκεια της οποίας  ο αναπληρωτής καθηγητής του Α.Π.Θ., κ.  Ανδρέας Συμεωνίδης, θα αναφερθεί και θα αναλύσει το θέμα «Τεχνολογίες Ρομποτικής και Διαδικτύου των πραγμάτων» .

Η ρομποτική τεχνολογία φαίνεται να κυριαρχεί και να επηρεάζει κάθε πτυχή της εργασιακής και προσωπικής ζωής των ανθρώπων. Η ρομποτική, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, μπορεί να μεταβάλει τη ζωή και τις εργασιακές πρακτικές, να αυξήσει το επίπεδο της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας, να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Ο αντίκτυπός της θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, όπως θα αυξάνεται και η διαδραστικότητα μεταξύ των ρομπότ και των ανθρώπων.

Τρίτη διάλεξη

Η τελευταία διάλεξη με την οποία κλείνει και η συγκεκριμένη ενότητα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ. Το θέμα που θα αναπτυχθεί έχει τίτλο «Επεμβαίνοντας στο DNA – Γενετική Μηχανική». Ο καθηγητής του Α.Π.Θ., κ. Ζαχαρίας Σκούρας, θα αναπτύξει τις προόδους που έχουν σημειωθεί στην επιστήμη της βιολογίας και της γενετικής μηχανικής, με τις οποίες οι επιστήμονες μπορούν να πραγματοποιούν μεγάλης ακρίβειας επεμβάσεις στο DNA και ανοίγει δρόμους στην προσπάθεια καταπολέμησης ή και εξουδετέρωσης διαφόρων κληρονομικών και άλλων σοβαρών γενετικών ασθενειών.

Η βραδιά θα κλείσει με εκδήλωση, η οποία θα περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά μουσικά έργα από τη jazz και το blues.