Είναι το νησί του Ηφαίστου, λόγω της ηφαιστειογενούς του δραστηριότητας κατά την αρχαιότητα, της ανάπτυξης της μεταλλουργίας και των σχετικών μύθων, είναι το νησί με το εξαιρετικό σιτάρι και κρασί, με τη «Λημνία Γη», τον κοκκινωπό πηλό με τις θεραπευτικές ιδιότητες που εξορυσσόταν έως και τις αρχές του 20ου αιώνα, είναι το νησί – ευχάριστη έκπληξη του Αιγαίου, που σε προσκαλεί να το ανακαλύψεις. Η αύξηση των τουριστών την τελευταία πενταετία επιβεβαιώνει ότι η Λήμνος κάνει κάθε χρόνο νέους φίλους και – το σημαντικότερο – τους κρατάει.

Το Παλιό Λιμάνι της Μύρινας | photo: Κώστας Γιάντσιος

Κείμενο: Κώστας Γιάντσιος
Φωτογραφίες: Paris Papalias Photography, Χρήστος Γιάντσιος, Κώστας Γιάντσιος (cover photo: Paris Papalias Photography)

Οι παραλίες που θα ανακαλύψεις

Το χαρακτηριστικό τους είναι η μεγάλη έκταση και, στην πλειοψηφία, το πλάτος τους. Να σημειώσουμε ότι γενικότερα υπάρχουν πολλές επιλογές είτε θελήσετε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε παραλία με beach bar είτε να χαλαρώσετε σε μία άδεια παραλία με την ομπρέλα σας και τις σχετικές προμήθειες. Κρατήστε, λοιπόν, σημειώσεις.

photo: Paris Papalias Photography

Ξεκινώντας από τη Μύρινα, την πρωτεύουσα του νησιού, μπορείτε να κάνετε μπάνιο, στα Ρηχά Νερά αλλά υπάρχουν και πάρα πολλές παραλίες γύρω από το νησί. Λίγο πιο δίπλα στα βορειοδυτικά είναι ο Αυλώνας, μια παραλία με πολύ μεγάλο πλάτος, ελεύθερη χωρίς να έχει κάποιο beach bar ή καντίνα, η παραλία του Αγ. Ιωάννη Κάσπακα, όπου υπάρχει ένα καφέ μέσα σε μία μικρή σπηλιά-πέρασμα που διαμορφώνει ο βράχος και το παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννη που αξίζει να ανεβείτε και να απολαύσετε τη θέα.

Σπηλιά της Φώκιας ή της Νεράιδας στο Μικρό Φαναράκι | photo: Χρήστος Γιάντσιος

Πολύ κοντά στη Μύρινα είναι το Πλατύ και νοτιότερα το Θάνος και τα δύο με μεγάλες παραλίες. Συνεχίζοντας στη νότια πλευρά, ο Εβγάτης είναι επίσης μια παραλία με μεγάλη έκταση. Παραμένοντας στα νότια του νησιού, κοντά στον Μούδρο, συναντάμε το Μεγάλο και το Μικρό Φαναράκι, δύο κολπίσκους με υπέροχα νερά. Εκεί είναι και η «Σπηλιά της Φώκιας ή τη Νεράιδας». Με πορεία προς τα ανατολικά αλλά πάντα στο νότιο μέρος του νησιού, περνάμε και από τη Χαβούλη, μια παραλία με μεγάλο πλάτος, που διαθέτει μόνο ένα beach bar.

Κοκκινόβραχος | photo: Χρήστος Γιάντσιος

Στα Ανατολικά του νησιού, ξεχωρίζουμε τον Μακρύ Γιαλό και τον Αγ. Ιωάννη στα Καμίνια και το Κέρος στην περιοχή του χωριού Καλλιόπη. Μια από τις δημοφιλέστερες διεθνώς παραλίες για τους kite-surfers και τους windsurfers, λόγω των ανέμων, με ανοιχτά γαλάζια νερά, που θυμίζουν τροπικά νησιά. Οργανωμένα camping και beach bars θα σας εξυπηρετήσουν όσο θα βλέπετε τον ουρανό να γεμίζει από τα πολύχρωμα πανιά των kite-surfers, ένα εντυπωσιακό θέαμα. Επίσης κοντά στα Καμίνια είναι η παραλία του Κοκκινόβραχου που εξελίσσεται σε δημοφιλές σημείο. Ένα μικρό μπαράκι θα φροντίσει για τον καφέ, τις μπύρες και τα ποτά σας όσο απολαμβάνετε  τη θάλασσα και το τοπίο. Στα βόρεια του νησιού υπάρχουν επίσης επιλογές που αξίζει να ανακαλύψετε. Το Γομάτι, η Σαράβαρη, η Νεφτίνα, ο Ζεματάς και η πολυσύχναστη παραλία του Κότσινα είναι οι παραλίες που πρέπει να συγκρατήσετε.

Εξωκλήσι στη Μύρινα | photo: Paris Papalias Photography

Λήμνος σημαίνει και καλό φαγητό

Η Λήμνος έχει γενικά καλό φαγητό που βασίζεται στα τοπικά προϊόντα, το φρέσκο ψάρι του Β. Αιγαίου και τα θαλασσινά (ο Αγ. Ευστράτιος, το μικρό νησάκι απέναντι βρίθει αστακών) αλλά και τα καλής ποιότητας ντόπια κρέατα. Ας δούμε μερικές προτάσεις για φαγητό στη Μύρινα και εκτός αυτής.

Τα όστρακα είναι κλασσικός μεζές στη Λήμνο | photo: Κώστας Γιάντσιος

Στη Μύρινα ξεχωρίζουμε το Σινιάλο, το «11» για ψάρι, θαλασσινά και μερικά πιάτα κρεατικών, τα μαγειρευτά του Πλάτανου, τα μεζεδοπωλεία και ταβερνάκια στο Παλιό Λιμάνι, το Κόσμος, το Terrain, το Cavo Del Mare και το Romeo στον Ρωμέικο Γιαλό. Όσο για τα εκτός Μύρινας ξεχωρίζουμε το Μαντέλα για πολύ καλά κρεατικά και παραδοσιακή κουζίνα στο χωριό Σαρδές, το Ακρογιάλι στον Αγ. Ιωάννη Κάσπακα, τον Γιαννάκαρο για θαλασσινά, στον γραφικό κόλπο του Κότσινα, τον Σώζο στο Πλατύ, το Έννοια ποχ’ς, με τη δημιουργική άποψη πάνω στα παραδοσιακά πιάτα, στο χωριό Λύχνα, τον Γλυκάνισο και τη Μάρθα στη Νέα Κούταλη, τις ταβέρνες με τις σούβλες στα Τσιμάνδρια, τον Μενέλαο στο Διαπόρι, το Φλωμάρι στο Γομάτι και την Πεζούλα για brunch και πιάτα ύφους bistro στο Μούδρο.

photo: Paris Papalias Photography

Για καφέ, ποτό και διασκέδαση

Στη Μύρινα μπορείτε να απολαύσετε καφεδάκι, κρασί και ποτό στον Ίσαλο, ένα café-bar με ωραία αισθητική, επιλεγμένες μουσικές και καλά ποτά, στη Νεφέλη, που βρίσκεται στο κάστρο και έχετε θέα όλη τη Μύρινα, στο Σοκάκι στον δρόμο της αγοράς που καταλήγει στο παλιό Λιμάνι διακρίνονται για τη φιλικότητα, την καλή μουσική και τα cocktails τους. Ο Καραγκιόζης, στον Ρωμέικο γιαλό, και ο Αλέξανδρος στο Λιμάνι, είναι από τα ιστορικά café-bars της Μύρινας, και παραμένουν πολυσύχναστα. Για όσους θέλουν να ξενυχτήσουν ή να διασκεδάσουν ως τα ξημερώματα το Kinky Club λίγο έξω από τη Μύρινα και το Σκάλα, στην Καλλιθέα είναι δύο προτάσεις.

photo: Χρήστος Γιάντσιος

Το τοπίο και τα μνημεία που μαγεύουν

Το ίδιο το τοπίο με τους κολπίσκους, τις Αμμοθίνες, ένα εντυπωσιακό κομμάτι ερήμου στο νησί και το ηφαιστειογενές ανάγλυφο στα Φαρακλά, σε προκαλεί να το εξερευνήσεις. Ο κόλπος της Νέας Κούταλης είναι ένα από τα πιο γραφικά σημεία επίσης. Απέναντι στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, θα περπατήσετε κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα, πάνω σ’ ένα πέτρινο μονοπάτι που συνδέει τη στεριά με τον μικρό βράχο που το φιλοξενεί. Η Σπηλιά της Φώκιας ή της Νεράιδας στις παραλίες Μικρό και Μεγάλο Φαναράκι, που ήδη αναφέραμε, και η Σπηλιά του Φιλοκτήτη στα βόρεια του Νησιού, είναι άλλοι δύο φυσικοί σχηματισμοί που δεν περνούν απαρατήρητοι.

To εντυπωσιακό φυσικό ανάγλυφο στα Φαρακλά | photo: Κώστας Γιάντσιος

Η Πολιόχνη, ένας προϊστορικός οικισμός που θεωρείται η αρχαιότερη «πόλη» της Ευρώπης, είναι μαζί με το Ιερό των Καβείρων, δύο τοποθεσίες που θα σας δώσουν την ιστορική διάσταση του νησιού. Μία άλλη σημαντική τοποθεσία του νησιού με μοναδικό χαρακτήρα είναι η Παναγιά η Κακαβιώτισσα, η μοναδική περίπτωση εκκλησίας που έχει χτιστεί χωρίς στέγη, καθώς τη στεγάζει η σπηλιά μέσα στην οποία έχει χτιστεί. Γενικότερα στη Λήμνο υπάρχουν πάρα πολλοί ναοί και παρεκκλήσια, ξεπερνούν τα 400, που ανάμεσά τους βρίσκονται και κτίσματα του 18ου και 19ου αιώνα με τη δική τους ιδιαίτερη ιστορία.

Ο Αρχαιολογικός χώρος της Πολιόχνης | photo: Κώστας Γιάντσιος

Οι Αλυκές στα βορειοδυτικά του νησιού, οι λίμνες με θαλασσινό νερό, που συγκεντρώνουν και σπάνια είδη πτηνών, όπως η Χορταρόλιμνη κοντά στο Κέρος και μερικά γραφικά χωριά, όπως ο Κοντιάς, ή οικισμοί, όπως το Παλιό Πεδινό, συμπληρώνουν μαζί με το εντυπωσιακό Κάστρο της Μύρινας ένα παζλ μνημείων και περιβαλλοντικών στοιχείων που από μόνο του αποτελεί πόλο έλξης.

To παρεκκλήσι του Αγ. Νικολάου στον κόλπο της Ν. Κούταλης | photo: Κώστας Γιάντσιος

Δοκιμάστε τα τοπικά προϊόντα

Ταξίδι που δεν περιλαμβάνει επαφή με τις γεύσεις ενός τόπου, είναι μισό ταξίδι. Η Λήμνος φημίζεται για πολλά προϊόντα της. Το κυριότερο είναι το σιτάρι της, που συγκαταλέγεται στα ποιοτικότερα διεθνώς. Αυτό σημαίνει ότι αξίζει να δοκιμάσετε το ψωμί από τους τοπικούς φούρνους και να ζητήσετε τοπικές ποικιλίες, όπως το Μαυραγάνι. Καλό σιτάρι συνήθως συνεπάγεται και καλά ζυμαρικά. Τα τοπικά ζυμαρικά είναι τα Φλωμάρια και οι χυλοπίτες ενώ είναι εξαιρετικός και ο τραχανάς Λήμνου. Το κρασί είναι ένας ακόμη λόγος για να μεγιστοποιήσετε την απόλαυση του καλού φαγητού. Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας για το λευκό και το Λημνιό και το Καλαμπάκι για το κόκκινο είναι οι τοπικές ποικιλίες που θα γευτείτε από τους ντόπιους οινοποιούς. Κλείνουμε τη γευστική περιήγηση με τα τοπικά τυριά. Το ήδη διάσημο Καλαθάκι Λήμνου και η φέτα Λήμνου (Π.Ο.Π.) συμπληρώνονται από το Κασκαβάλι και το Μελίχλωρο που είναι κίτρινα ημίσκληρα τυριά με πλούσια γεύση.

Το επιβλητικό Κάστρο της Μύρινας | photo: Κώστας Γιάντσιος

Η Λήμνος μας περιμένει και φέτος με το τοπίο, τις γεύσεις και τους φιλόξενους ανθρώπους της. Είναι, όπως ανέφερα στην αρχή, η ευχάριστη έκπληξη του Αιγαίου και θα το δείχνει σε κάθε επισκέπτη.