Με το προηγούμενο αφιέρωμά μας «Διαχρονικά φοιτητικά στέκια που μεγαλώνουν γενιές φοιτητών (part 1)» ξυπνήσαμε πολλές μνήμες σε όλους εσάς που περάσατε τα φοιτητικά και πιο όμορφα χρόνια της ζωής σας στη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις φοιτητικές συνοικίες και συγκεκριμένα στους χώρους εκείνους που πίναμε ουζάκι, τρώγαμε παραδοσιακά μεζεδάκια και κουβεντιάζαμε μέχρι το πρωί με τις παρέες μας. Χωρίς έγνοιες, χωρίς προβλήματα, χωρίς άγχος και χωρίς τη μαμά να μας περιμένει να γυρίσουμε νωρίς στο σπίτι.

Γράφει η Λυδία Κοκκινά

«Χρυσό Παγώνι»

Αλεξ. Σβώλου 42

Γυρνώντας κανείς προς τα πίσω, κάπου εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 50, στην γωνία των δρόμων Πολωνίας τότε, Πρίγκιπος Νικολάου αργότερα, Αλ. Σβώλου 42 με Ιπποδρομίου σήμερα, άρχισε να λειτουργεί ένα εστιατόριο με τον διακριτικό τίτλο «ΧΡΥΣΟ ΠΑΓΩΝΙ», που έμελλε με τον καιρό να γίνει σήμα κατατεθέν (στο είδος του για την πόλη μας).

Και όταν οι φοιτητές εκείνων των χρόνων που κατάγονται από άλλες περιοχές της χώρας έρχονται επισκέπτες για διάφορους λόγους στην πόλη μας, δικαιολογημένα αισθάνονται συγκινημένοι διηγούμενοι στα παιδιά τους (τωρινοί φοιτητές) πως εδώ στον ίδιο χώρο, πριν αρκετά χρόνια, όταν και αυτοί ήταν φοιτητές, είχαν ορίσει το πρώτο τους ραντεβού, ίσως με την μητέρα τους.

Εμείς οι τωρινοί λειτουργοί του, με πολύ σεβασμό και αίσθημα ευθύνης απέναντι στη μακρόχρονη ιστορία του, κάνουμε τα πάντα για την διατήρηση της επαξίως και με πολύ κόπο αποκτηθείσας καλής φήμης του.


«Ταβέρνα το Ρέμα»

Πασαλίδη 2, Τούμπα

Η «Ταβέρνα το Ρέμα» ξεκίνησε τη δραστηριότητα του στον χώρο της μαζικής εστίασης το 1985, με στόχο να προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή αγαπημένες και πρωτόγνωρες γεύσεις, σ’ ένα ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον. Κατάφερε να γίνει στέκι των φοιτητών, των διανοούμενων και των μερακλήδων της Θεσσαλονίκης.


«Το σπίτι του Πασσά»

Αποστόλου Παύλου 35

Στεγάζεται σε ένα διώροφο διατηρητέο κτίριο που κατοικοεδρεύει πίσω από το τουρκικό προξενείο. Το κλασικό και παραδοσιακό στοιχείο χαρακτηρίζει την αισθητική του χώρου, κρητικές μαντινάδες κοσμούν του τοίχους. Χειροποίητες τοιχογραφίες με βασικό στοιχείο την Άνω πόλη. Παραδοσιακό οινοποτείο και ρακάδικο. Οι γεύσεις που μαγειρεύονται φέρουν τα γνήσια αρώματα της Μεσογειακής-Κρητικής κουζίνας. Πρόκειται για ένα από τα πιο κλασικά φοιτητικά στέκια, καθώς βρίσκεται και κοντά στη πανεπιστημιούπολη.


«Igglis»

Ηροδότου 23, Άνω Πόλη

Στις αρχές της Άνω Πόλης, μέσα στα λιθόστρωτα στενά και στα γραφικά σπίτια με τα ανοιχτά παράθυρα, μπορεί να συναντήσει κανείς ένα ιδιαίτερο ταβερνάκι. Το Ίγγλις σερβίρει ασταμάτητα από το 1914, ενώ από το 1950 οι θαμώνες του το βρίσκουν στην Ηροδότου 32. Σεβόμενο την ιστορία, που αποτελεί σημείο κατατεθέν του, το ταβερνάκι αυτό πληροί όλα τα στάνταρ για ένα κανονικό μενού ταβέρνας, μαγειρεύοντας την ίδια στιγμή σε γάστρες και λαδόκολλα.


«Τσινάρι»

Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 52 με Ισμήνης γωνία, Άνω Πόλη

Αναλλοίωτο στη φθορά του χρόνου και των όψεων, το ουζερί Τσινάρι είναι ένα «απομεινάρι» του 1885, όταν και βρίσκονταν στην ιδιοκτησία Τούρκων ως καφενές. Αργότερα, όταν πέρασε στα χέρια Ελλήνων άρχισε να καθιερώνεται σε αυτό που σήμερα είναι: ένα από τα ιστορικότερα φοιτητικά στέκια της πόλης.


«Ταβέρνα Γιαννούλα»

Κασσάνδρου 50

Όταν σκεφτόμαστε σπιτικό φαγητό, απλό, παραδοσιακό, νόστιμο και μάλιστα εξαιρετικά οικονομικό, τότε στο μυαλό μας έρχεται η Ταβέρνα της Γιαννούλας. Όποιος έζησε φοιτητικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη και είχε την τύχη να περάσει από εκεί, καταλαβαίνει για τι πράγμα μιλάμε. Θα το χαρακτηρίζαμε το «δεύτερο σπίτι» για γενιές και γενιές φοιτητών.


«Το ετση»

Νικηφόρου Φωκά 2

Θα το βρείτε πολύ κοντά στον Λευκό Πύργο, σε ένα στενό. Το Έτση, χρόνια τώρα, δεν έχει μπει στον πειρασμό να αλλάξει τίποτα από την παραδοσιακή συνταγή του, με την οποία έχει ταΐσει γενιές και γενιές φοιτητών. Το μόνο που αλλάζει κατά καιρούς είναι η ανανέωση των κόμικ του Αρκά που διακοσμεί τον χώρο και τα τραπέζια.


Ταβερνα «Το Λημερι»

Ολύμπου 116

Στο Λημέρι προσφέρουν από το 1984 ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Το προσωπικό φιλικό, ο χώρος φιλόξενος, τα φαγητά πεντανόστιμα, οι τιμές προσιτές και οι παρέες των φοιτητών να πιάνουν τα τραπέζια του για τσίπουρα και κουβέντα μέχρι αργά το βράδυ.


«Ναυτιλιακή – Τσιπουράδικο»

Πλατεία Αγ. Γεωργίου 8 

Σε κεντρική τοποθεσία, η Ναυτιλιακή έμεινε ανόθευτη και παραδοσιακή να προσφέρει νόστιμους μεζέδες παρέα με ουζάκι. Όσοι ήταν φοιτητές στη Θεσσαλονίκη σίγουρα θα έχουν κάποια ανάμνηση από τον χώρο.


«Πίτσα Σάκης»

Λεωφόρος Στρατου 26 

Είσαι φοιτητής, γυρίζεις πρωί από τη χθεσινή σου έξοδο και κάνεις στάση στην πιο κολασμένη πίτσα της Θεσσαλονίκης. Αυτή είναι η πίτσα Σάκης και δεν χρειάζεται να πω παραπάνω λόγια, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά τι θέλω να πω εσείς που περάσατε τα φοιτητικά σας χρόνια εδώ.


«Navarino creperie»

Δημητρίου Γούναρη 26

Αν λαχταρήσετε κρέπα, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πλατεία Ναυαρίνου. Δεν νομίζω να υπάρχει φοιτητής που να μην έχει περάσει το κατώφλι της Navarino Creperie. Εδώ η απόλαυση της κρέπας είναι εμπειρία και θα σας εξηγήσουμε γιατί. Η ζύμη ακολουθεί την παραδοσιακή συνταγή της οικογενειακής επιχείρησης, με αγνά υλικά, και τυλίγει μέσα της επιλογές από μια τεράστια γκάμα ολόφρεσκων και ποιοτικών προϊόντων, είτε επιλέξετε αλμυρή είτε γλυκιά κρέπα.


Μπουγάτσα »ΓΙΑΝΝΗΣ»

Μητροπόλεως 106

Σε κεντρικότατο δρόμο της Θεσσαλονίκης, στο τέρμα της Μητροπόλεως, υπάρχει μια μπουγάτσα που όμοια της δεν έχετε -κι’ ούτε πρόκειται- ξαναφάει! Μιλάμε για την ιστορική και αγαπημένη μπουγάτσα «Γιάννης», που οι φοιτητές γνωρίζουν καλά. Πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! Ποιος μετά από ξενύχτι δεν έχει πάει για ανεφοδιασμό στην μπουγάτσα Γιάννης;