Μας αρέσουν ιδιαίτερα οι χώροι μέσα στην πόλη που μπορούν να μας ταξιδεύουν σε καινούργια μέρη μέσα από γεύσεις και ιστορίες των ανθρώπων τους. Να μας μεταφέρουν νοητά στον πολιτισμό, στα ήθη και τα έθιμα του τόπου που τιμάν. Και οι παραδοσιακές γεύσεις ενός τόπου μπορούν να μας τα δώσουν όλα αυτά. Η Δεσποινίς Μαργαρίτα στην περιοχή Ντεπώ της Θεσσαλονίκης αποτίει φόρο τιμής στον γευστικό πλούτο της πανέμορφης Μάνης, καθώς η οικογένεια που κρύβεται πίσω από το όλο εγχείρημα έχει καταγωγή από αυτήν την ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου.

Το κουκλίστικο μπιστρό που άνοιξαν στη γειτονιά της Παπαδάκη, γεμάτο με φωτάκια, ιδιαίτερα διακοσμητικά, ξύλινες καρέκλες και τραπεζάκια θυμίζει τις παραδοσιακές γωνιές στα λιθόστρωτα σοκάκια της όμορφης Μάνης.

Παραδοσιακές γεύσεις από τα πιο αγνά υλικά

Είναι γνωστό πως στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, συνήθως γευόμαστε τα πιο νόστιμα φαγητά από αγνά και ντόπια υλικά. Έτσι και στο Δεσποινίς Μαργαρίτα πρωταγωνιστούν γεύσεις από τη Μάνη από τα πιο παραδοσιακά πιάτα, μέχρι τα πιάτα που είναι πειραγμένα με επιρροές από τη σύγχρονη κουζίνα. Βέβαια, η Μανιάτικη κουζίνα δε μονοπωλεί το ενδιαφέρον στο μενού, καθώς θα βρείτε και πιάτα από την όμορφη Κρήτη.

Κριθαράκι με το σύγκλινο, χειροποίητες χυλοπίτες, φάβα, πατατοσαλάτα με σύγκλινο, καβουρμάς Παγγαίου με αυγό, χειροποίητος τραχανάς, πεκορίνο με λάδι τρούφας, φακοσαλάτα με χωριάτικο λουκάνικο και κόκκινο κρασί, απάκι Κρήτης χοιρινό ή κοτόπουλο, σουτζούκι πέταλο είναι μερικές από τις γεύσεις που θα βρείτε στον πλούσιο κατάλογό τους.

Στον κατάλογό τους, όμως, θα βρείτε και γλυκά εποχής, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες που τα φτιάχνουν οι ίδιοι.

Μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε το ρακόμελο που και αυτό το φτιάχνουν με τα χεράκια τους, αλλά και το ζεστό χειροποίητο gluhwein τις πιο κρύες μέρες του χρόνου.

Σε αυτό που αξίζει να σταθούμε είναι ότι όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν είναι χειροποίητα, αγνά, ποιοτικά, φρέσκα και τα προμηθεύονται από τον ευλογημένο τόπο τους και από παραγωγούς που γνωρίζουν και εμπιστεύονται χρόνια τώρα. Τα κρέατά τους τα φέρνουν από τον κρεοπώλη τους στην Αρεόπολη. Επιπλέον, δεν τηγανίζουν, δε χρησιμοποιούν φούρνο μικροκυμάτων και το νερό που σας προσφέρουν είναι καθαρό και φιλτραρισμένο.

Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε

Όλα τα πιάτα στο μενού είναι ενδιαφέροντα και αξίζει να τα δοκιμάσουμε, ωστόσο εμείς επιλέξαμε κάποια από αυτά και σας τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Δοκιμάσαμε τη σφέλα, Μανιάτικο νοστιμότατο λευκό τυρί, πιπεράτο, με δυνατή γεύση, το οποίο παράγεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, την πράσινη σαλάτα τους, παραδοσιακή πάντα, με σπανάκι, σύγκλινο Μάνης, φιλέτο και χυμό πορτοκαλιού και σπιτικά χειροποίητα κρουτόν που φτιάχνουν καθημερινά, το χωριάτικο παραδοσιακό λουκάνικο Μάνης με πορτοκάλι, το οποίο συνοδεύουν με μαρμελάδα δική τους χειροποίητη, την καταπληκτική φακοσαλάτα με λουκάνικο Μάνης, στην οποία συμπρωταγωνιστούν το κόκκινο κρασί, ξύσμα από εσπεριδοειδή και τα μπαχαρικά. Και τέλος, τη μανιάτικη πατατοσαλάτα με σύγκλινο Μάνης, πατάτα, πορτοκάλι, κάπαρη, μυρωδικά και μια sauce δική τους χειροποίητη.

Στον ρουστίκ τοίχο τους φιλοξενούν κατά καιρούς έργα νέων καλλιτεχνών, με στόχο να τους στηρίξουν και να προωθήσουν την προσεγμένη δουλειά τους. Αν επισκεφτείτε τον χώρο τους, μην παραλείψετε να ρίξετε μια ματιά στα έργα του εκάστοτε καλλιτέχνη. Η  jazz μουσική, με λίστα που δημιουργούν οι ίδιοι, έρχεται να ταιριάξει απόλυτα με την αισθητική του χώρου.

Το Δεσποινίς Μαργαρίτα θα το στηρίξουμε και θα το επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά, γιατί εγχειρήματα που φτιάχνονται με αγάπη, μεράκι και έχουν κάτι να μας πούνε τα έχουμε μέσα στην καρδιά μας.

Περιοχή
Ανατολικά

Διεύθυνση
Ν. Παπαδάκη 29-31

Ώρες λειτουργίας
11:00-00:00 | Η κουζίνα κλείνει στις 23:00
Τους καλοκαιρινούς μήνες Κυριακή και Δευτέρα το κατάστημα παραμένει κλειστό

18 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ