Από την Παρασκευή 12 έως και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, στις 21:00, θα παρουσιάζεται στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο – Γενί Τζαμί – (Αρχαιολογικού Μουσείου 30, τηλ. 2310 857978) η παράσταση «Dance me to the end of Greece – 2 # … ξένοι περιηγητές στη Θεσσαλονίκη».
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των 47ων «Δημητρίων» που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης «Θεσσαλονίκη 1912 – 2012».

Οι αφηγήσεις και τα κείμενα ξένων περιηγητών που επισκέφτηκαν τους περασμένους αιώνες τη Θεσσαλονίκη, είναι το πολύτιμο υλικό πάνω στο οποίο βασίζεται η παράσταση «Dance me to the end of Greece-2#… ξένοι περιηγητές στη Θεσσαλονίκη». Οι συντελεστές του έργου δημιουργούν μία σκηνική σύνθεση που αναζητά τα ίχνη που έχει αφήσει στο σώμα της σύγχρονης πόλης η ιστορία της, όπως αυτή αποτυπώθηκε υποκειμενικά, από τους περιηγητές. Ανάμεσα σε αυτούς, ο συγγραφέας του «Μόμπυ Ντικ» Χέρμαν Μέλβιλ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη το 1856. Η «πολύχρωμη» Θεσσαλονίκη ήταν η κεντρική σκηνή μεγάλων γεγονότων που διαμόρφωσαν την ευρωπαϊκή ιστορία του 20ου αιώνα. Έγινε βασικός προορισμός ιεραποστόλων, εμπορικών αντιπροσώπων, κατασκόπων, προξένων. Γεγονότα, όπως η δολοφονία των προξένων της Γαλλίας και της Γερμανίας το 1876 από εξοργισμένους μουσουλμάνους και ο δημόσιος απαγχονισμός των ενόχων, αποτυπώθηκαν όχι μόνο στη μνήμη, αλλά και στις αφηγήσεις ανθρώπων, όπως της Φάνι Μπλάιντ, συζύγου του Άγγλου προξένου.
Το ιστορικό υλικό μεταποιήθηκε σε μία μικτή εγκατάσταση – μουσική, εικαστική, θεατρική – η οποία μας ξεναγεί στις προθήκες ενός φανταστικού Μουσείου, που στήνεται μέσα στο Γενί Τζαμί και μας ταξιδεύει στους δρόμους της πόλης, στα ονόματα και στην κρυφή πολιτική που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στην καρδιά της.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.