O χώρος σε κερδίζει αμέσως, όπως και η ευγενική υποδοχή. Αισθητική που παραπέμπει σε εστιατόρια μητροπόλεων, όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, από τη στιγμή που θα το αντικρίσεις πριν περάσεις την είσοδο ενώ στο εσωτερικό αμέσως το βλέμμα πέφτει στις διακοσμητικές λεπτομέρειες και στους πίνακες γνωστών καλλιτεχνών που διακοσμούν τις επιφάνειες των τοίχων απέναντι από στιβαρό bar.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος

 

Σε αυτόν τον χώρο με την κοσμοπολίτικη αύρα φιλοξενείται μια ιδιαίτερη γαστρονομική πρόταση, μοναδική στη Θεσσαλονίκη αλλά και πανελλαδικά όσον αφορά το εστιατορικό περιβάλλον. Το εστιατόριο Cosmos  σερβίρει κουζίνα Kosher (κόσερ), ακολουθώντας επακριβώς τους κανόνες της και χρησιμοποιώντας μόνο πιστοποιημένα προϊόντα.

Τι είναι η Kosher κουζίνα;

Πρόκειται για κανόνες διατροφής με βαθιές ρίζες στον Εβραϊκό νόμο και όχι για αυτό που λέμε «κουζίνα», με την έννοια των συνταγών. Έτσι, υπάρχουν κανόνες που διέπουν την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και ψαριών καθώς επίσης και την επεξεργασία και προετοιμασία τους. Το ίδιο ισχύει και για τον συνδυασμό τους.

Χωρίς να περάσουμε σε λεπτομέρειες κρατήστε ότι εκτός από το χοιρινό που είναι γνωστό ότι δεν επιτρέπεται στη διατροφή της εβραϊκής θρησκείας, το ίδιο ισχύει και για τα όστρακα και τα υπόλοιπα θαλασσινά. Επιτρέπεται η κατανάλωση όσων ψαριών έχουν λέπια. Ένας άλλος σημαντικός κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να συνδυαστούν στο ίδιο γεύμα κρέας και γαλακτοκομικά.

Για τον λόγο αυτό στο Cosmos δεν υπάρχουν καθόλου γαλακτοκομικά, ούτε στο μενού ούτε στις πρώτες ύλες. Υπάρχουν και άλλοι κανόνες σχετικά με την πιστοποίηση των προϊόντων, όπως ο τρόπος σφαγής, η διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας ώστε να δοθεί πιστοποίηση Kosher πριν κάτι καταλήξει στο πιάτο μας. Η πιστοποίηση Kosher αφορά ακόμη και το κρασί αλλά και άλλα αλκοολούχα ποτά.

Γιατί να δοκιμάσω το μενού του Cosmos Restaurant;

Το γεγονός ότι το εστιατόριο δίνει τη δυνατότητα σε Θεσσαλονικείς και επισκέπτες που τηρούν τους κανόνες της Kosher διατροφής να απολαύσουν τις προτάσεις του, δε σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι φίλοι των γεύσεων και του καλού φαγητού δεν έχουν λόγο να το επισκεφθούν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το αντίθετο θα έλεγα. Η απουσία γαλακτοκομικών δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που για οποιονδήποτε λόγο δεν τα υιοθετούν στη διατροφή τους να δοκιμάσουν πιάτα εναλλακτικά. Πολλές και οι vegan προτάσεις, όπως θα ανέμενε κανείς. Οι παπαρδέλες με φυτική κρέμα, μανιτάρια και πούδρα από φυστίκι Αιγίνης για παράδειγμα είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο. Το ίδιο ισχύει, βέβαια και για τους λάτρεις του κρέατος και των ψαριών, που επίσης θα συναντήσουν νόστιμες προτάσεις από το υπόλοιπο μενού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δοκιμάσαμε σαλάτα με διαφορετικά παντζάρια και υφές, ceviche λαβράκι με κρέμα αβοκάντο, λάδι κόλιανδρου και εσπεριδοειδή αλλά και φιλέτο ψαριού με πουρέ αγκινάρας, καθώς και χειροποίητο χούμους και πάστα πιπεριάς. Όσο για το γλυκό, μία τάρτα με μους σοκολάτας και αλατισμένη καραμέλα, δύσκολα θα σκεφτόταν κανείς ότι δεν περιέχει γαλακτοκομικά και αυγό. Επίσης, τα ψωμάκια και τα brioche του burger είναι όλα χειροποίητα

Η executive chef και manager Αναστασία Μπέκα και η ομάδα της στην κουζίνα, το bar και το service έχουν δημιουργήσει προτάσεις που αξίζει να δοκιμάσετε αλλά και μία φιλόξενη ατμόσφαιρα που προτείνω να ζήσετε. Η γαστρονομική εμπειρία στο Cosmos-Routes of Kosher είναι πλήρης.

Ο Κώστας Γιάντσιος με την executive chef του Cosmos-Routes of Kosher, Αναστασία Μπέκα

Cosmos – Routes of Kosher
Εστιατόριο

Περιοχή
Κέντρο

Διεύθυνση
Καλαποθάκη 16, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο
231 022 2202

Facebook: Cosmos Restaurant – Routes of Kosher

Instagram: cosmos.restaurants