Ο Χρήστος Στανίσης είναι από τους πιο έμπειρους ανθρώπους του Θεάτρου Σκιών και αυτή τη φορά μας επιφυλάσσει ένα νέο τρόπο παρουσίασης του αγαπημένου μας Καραγκιόζη. Κάθε Κυριακή στο Θέατρο Αθήναιον μια διαδραστική παράσταση περιμένει μικρούς και μεγάλους με ζωντανή μουσική και ρεπερτόριο που εμπλουτίζεται διαρκώς. Σοβαρός λόγος για να μιλήσουμε μαζί του για το νέο αυτό εγχείρημα.

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο

Ποια είναι τα ιδιαίτερα στοιχεία των παραστάσεων στο Αθήναιον;
Τα ιδιαίτερα στοιχεία των παραστάσεων αυτών είναι, ότι δεν παίζονται μόνο πάνω στη σκηνή του Καραγκιόζη αλλά σε ολόκληρη τη σκηνή του θεάτρου και κάποιες φορές σε ολόκληρο το θέατρο. Οι παραστάσεις αυτές είναι διαδραστικές

Με ποιους τρόπους θα γίνεται διαδραστική η παράσταση για τα παιδιά;
Ο θεατής έχει ενεργή συμμετοχή σε αυτές τις παραστάσεις. Γίνεται ένα με τους ήρωες του έργου. Βοηθάει τον Καραγκιόζη, τραγουδάει με την ορχήστρα και έτσι, με τη δική του συμμετοχή, εξελίσσεται το έργο.

Συχνά γίνεται λόγος για τον κίνδυνο να ξεχαστεί το Θέατρο Σκιών ως είδος εσείς τι πιστεύετε για το μέλλον αυτής της τέχνης, την οποία υπηρετείτε;
Ο Καραγκιόζης έχει αποδείξει την αξία του και τη διαχρονικότητά του, παρά τα χτυπήματα που έχει δεχτεί. Το γεγονός και μόνο ότι σήμερα κάνουμε αυτή την συνέντευξη, σημαίνει ότι η τέχνη του Καραγκιόζη παραμένει ζωντανή. Παρ᾽ όλο τον τεχνολογικό οργασμό που βιώνουμε, υπάρχουν πολλά παιδιά που ασχολούνται με τον Καραγκιόζη. Σημασία για μένα έχει, όσοι ασχολούνται με την τέχνη του Καραγκιόζη να το κάνουν με σεβασμό και όχι με επιπολαιότητα και προχειρότητα.

Η χρήση ζωντανής μουσικής εκτός από την αδιαμφισβήτητη ζωντάνια που δίνει στην παράσταση πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει εκπαιδευτικά; Μπορείτε να μας δώσετε ένα στίγμα της μουσικής και των τραγουδιών που θα παρουσιάσετε;
Για εμένα η ζωντανή μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας παράστασης. Μην ξεχνάμε ότι κάποτε ήταν αδύνατον να δοθεί μία παράσταση χωρίς την συνοδεία οργάνων… όμως οι αλλαγές των εποχών, των καταστάσεων αλλά και των συνθηκών των παραστάσεων, ανάγκασαν τους καραγκιοζοπαίχτες να μην μπορούν να έχουν μαζί τους μουσικούς. Πράγματι όμως, η χρήση ζωντανής μουσικής λειτουργεί εκπαιδευτικά και στα μικρά παιδιά αλλά και στους μεγάλους. Είναι μια ευκαιρία να έρθουν σε “επαφή” με μουσικά όργανα που δεν τα συναντούν τόσο συχνά: όπως το ούτι, το σαντούρι, το κανονάκι κ.α. Δεν σας κρύβω ότι πολλά από τα παιδιά, που είναι κοντά στον Καραγκιόζη και μαθαίνουν από εμένα την τέχνη, ασχολούνται και με την μουσική και ιδιαίτερα τα παραδοσιακά όργανα όπως το σαντούρι, το λαούτο, το βιολί κ.α. Άλλωστε ο Καραγκιόζης, πάντα βοηθούσε με τον τρόπο του στη διάσωση και διάδοση της ελληνικής μουσικής. Τα τραγούδια που θα παρουσιαστούν στις παραστάσεις, τα περισσότερα είναι παραδοσιακά και γνωστά σε όλους.

Τι θα θέλατε να κρατήσει μέσα του ένα παιδί φεύγοντας από τις παραστάσεις σας;
Είναι προσωπικό μου στοίχημα, κάθε παιδί ξεχωριστά, να φεύγει ενθουσιασμένο και χαμογελαστό μετά από κάθε παράσταση. Η απόλυτη ικανοποίηση έρχεται όταν τα παιδιά έχουν αντιληφθεί το ηθικό δίδαγμα της κάθε παράστασης και κρατάει μέσα του την καλοσύνη και την αισιοδοξία του Καραγκιόζη.

Συντελεστές:
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Χρήστος Στανίσης
Επιλογή μουσικής, Διασκευή, Ενορχήστρωση: Χρήστος Στανίσης
Φιγούρες, Σκηνικά: Χρήστος Στανίσης
Κοστούμια: Κώστας Αλεξανδρίδης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου
Ηχοληψία, Φωτισμοί: Απόστολος Πελτέκης
Επικοινωνία: Έρη Χριστοφορίδου
Υπεύθυνη Οργάνωσης Παραστάσεων: Γωγώ Μαντούβαλου

Μουσικοί επί σκηνής:
Σαντούρι / Φωνή: Μελίνα Μπιτζίδου
Βιολί / Φωνή: Χρήστος Δανάς
Λαούτο / Φωνή: Μιχάλης Αναστασίου

 

info

Μια Φορά κι Έναν Καιρό-Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη
Χώρος: Θέατρο Αθήναιον / Μικρή Σκηνή (Βασιλίσσης Όλγας 35)
Πρεμιέρα: Οκτώβριος 2018
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 832 060
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 12:00 για το κοινό | Καθημερινά για σχολεία κατόπιν συνεννόησης
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά
Περισσότερα: https://www.facebook.com/theatroathinaion/