Χωράει ολόκληρη η «Οδύσσεια» -περισσότεροι από 10.000 στίχοι- σε μία ώρα και κάτι; Πως περιγράφει κανείς 24 ραψωδίες από σκηνής; Γραμμένη περίπου 2.500 χρόνια πριν, πόσο σύγχρονη μπορεί να είναι μια από τις διάσημες ιστορίες του κόσμου για ένα πολυμήχανο ναυαγό, που προσπαθεί να επιστρέψει σπίτι του;

Η «Νεανική Σκηνή» του Μικρού Βορρά, μετά την μεγάλη αποδοχή που γνώρισε η «Ελένη» του Ευριπίδη, επανέρχεται μια νέα τολμηρή παραγωγή. Και δίνει τις δικές της απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα παρουσιάζοντας την «Οδύσσεια» στις 9 Νοεμβρίου, στις 17.30, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (η παράσταση θα επαναληφθεί και στις 11 Νοεμβρίου, στον ίδιο χώρο για να συνεχίσει κατόπιν τη διαδρομή της στα σχολεία).

Με μια σύγχρονη ματιά, με σεβασμό στο αρχαίο κείμενο, αλλά και την αισθητική, που διακρίνει όλες τις δουλειές της ομάδας, ο «Μικρός Βορράς» καταπιάνεται με το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, που υπήρξε και θα συνεχίσει να αποτελεί το κατ’ εξοχήν συμβολικό κείμενο για την ανθρώπινη περιπέτεια, την περιπλάνηση της ύπαρξης, τη σύνδεση με την έννοια “πατρίδα” και “νόστος”.

Σχεδόν ένα μήνα πριν το ομηρικό κείμενο κατέκτησε την κορυφή της λίστας του BBC Culture με τις 100 ιστορίες που διαμόρφωσαν τον κόσμο και επηρέασαν την Ιστορία. Απέναντι της βιβλία από 33 γλώσσες. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Τάσος Ράτζος, υπογραμμίζει από την πλευρά του για τη συγκεκριμένη επιλογή: «Η Οδύσσεια είναι ο μύθος των μύθων. Ποίηση, περιπέτεια, νόστος. Συγκίνηση, αγωνία, θάνατος. Συνδέομαι οργανικά με το έπος. Νιώθω ασφάλεια μέσα σε αυτό. Οι ρίζες είναι βαθιές και νιώθω να με τροφοδοτούν.  Η ιδέα ότι το παρελθόν μπορεί να συνδεθεί τόσο αρμονικά με το παρόν με μαγνητίζει. Τώρα πια μπορώ με ασφάλεια να πω ότι μόνο τα αφηγηματικά κείμενα με ενδιαφέρουν και η Οδύσσεια για μένα είναι μια περιπέτεια που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια. Όσα έκανε κι Οδυσσέας να ξαναφτάσει στην Ιθάκη».

Ο ίδιος συμπληρώνει: «Πέρσι ένα βράδυ που η κόρη μου έπρεπε να είχε ήδη κοιμηθεί την έπιασα να διαβάζει κρυφά την Οδύσσεια. Ήθελε οπωσδήποτε να δει τι θα γίνει στην επόμενη ραψωδία. Την αγάπη για το κείμενο την ενέπνευσε ένας προικισμένος δάσκαλος. Θέλω κι εγώ με αυτή την παράσταση να εμπνεύσω νέους να ασχοληθούν με το κείμενο. Να ξαναδούν με “άλλη” ματιά το κληρονομημένο βάρος. Θέλω να βοηθήσω τους δασκάλους να ξεκινήσουν μια κουβέντα ουσιαστική για το έργο και την “αυθαίρετη” παράστασή μας. Γιατί τι άλλο από αυθαιρεσία να προσπαθήσεις να κάνεις πάνω από 10.000 στίχους σε μία ώρα! Αυτό ήταν από την αρχή το σχέδιό μας: όλη η Οδύσσεια σε μια ώρα».
Μέσα από διάφορα ήδη θεάτρου, παντομίμα, ζωντανή μουσική (για την παράσταση έχει γραφτεί πρωτότυπη μουσική) και τραγούδι, αυτοσχεδιασμό και φυσικά διάδραση η τάξη μεταμορφώνεται σε σκηνή, οι μαθητές σε συνταξιδιώτες και οι ηθοποιοί στο όχημα, ώστε να ξετυλιχθεί το μεγαλείο του κειμένου. Ο στόχος είναι διπλός: υποστηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς στο δύσκολο έργο τους αλλά προσφέρουμε και μια ώρα μαγείας και σκηνικής αλήθειας μέσα στις σχολικές αίθουσες.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Μικρός Βορράς
Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Σκηνικό: Μαρία Καβαλιώτη
Κοστούμια-Μακιγιάζ-Χτενίσματα: Στέφανος Μπαμπούλης
Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου, Γιώργος Βραχνός
Επιμέλεια Κίνησης: Λένα Μοσχά
Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Πολυξένη Αϊμαλιώτη
Φωτογραφία και βίντεο: Γιάννης Τόμτσης
Διδασκαλία τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου.
Οργάνωση παραστάσεων: Τατιάνα Νικολαΐδου
Παίζουν: Γιώργος Βραχνός, Δήμητρα Σταματίου, Κίκα Ζαχαριάδου, Χρήστος Τσάβος

 

info
«Ομήρου Οδύσσεια» (Νεανική Σκηνή)
9 & 11/11, στις 17.30  στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Για κρατήσεις θέσεων: 693 4600074

Παιδικό Θέατρο

1 other date: