Σάββατο 14 Ιανουαρίου
«Ο Μεσσίας της Θεσσαλονίκης»
(16:30, Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης)

Η ζωή και η διαδρομή της συναρπαστικής προσωπικότητας του Σαμπετάι Σεβί, δένεται με τόπους και σημεία στον αστικό ιστό. Παράλληλα ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή που καθόρισαν την δράση του Μεσσία της Θεσσαλονίκης.

Κυριακή 15 Ιανουαρίου
«Οι δρόμοι της Φωτιάς»
(10:30, Πλατεία Μουσχουντή)

Το 1917 μια πυρκαγιά κατακαίει την Θεσσαλονίκη και μέσα από τις στάχτες αναδύεται μια άλλη πόλη. Η πόλη όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Ακολουθώντας την διαδρομή που έκαναν οι φλόγες, συνδεόμαστε με το πρόσφατα πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης και τις συνθήκες μέσα στις οποίες επινόησε έναν νέο εαυτό.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου
«Θεοί της Πόλης»
(10:00, Άγιοι Απόστολοι )

Τα βασικά θρησκευτικά δόγματα, οι αντιλήψεις και οι κοσμοθεάσεις που καθόρισαν την ιστορία της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζονται σε μια συναρπαστική διαδρομή, η οποία μας συνδέει με σημαντικά μνημεία, αλλά και άγνωστες γωνιές στο ιστορικό κέντρο.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου
Ταξιδεύουμε στην Πέλλα και την Μίεζα

Ανιχνεύουμε σε μια ημερήσια πολιτιστική εξόρμηση όψεις του Μακεδονικού Βασιλείου και της Ιστορίας του. Επισκεπτόμαστε τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Πέλλας, αλλά και τον χώρο της Μίεζας και ολοκληρώνουμε την μέρα μας για ανάπαυλα στον εξαιρετικά διαμορφωμένο χώρο του Αγίου Νικολάου.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου
«Το 1821 στους δρόμους της Θεσσαλονίκης»
(10:30, Άγιος Αθανάσιος)

Ανασύρουμε την μνήμη των γεγονότων του 1821 στην πόλη μας, των προσωπικοτήτων που πρωτοστάτησαν σε αυτό, την θέση που είχαν στην μεγάλη ιστορία, σε μια διαδρομή που σταματά σε σημεία, μνημεία και τοπόσημα.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου
«Thessalonica Romana»
(10:30, Ρωμαϊκή Αγορά)

Η ρωμαϊκή περίοδος της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται μέσα από τα μεγάλα μνημεία, τα απτά ίχνη, τα γεγονότα και της προσωπικότητες που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους στην σύνθετη ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου
«Θεσσαλον-οικείες Συναντήσεις»
(16.30, Γεντί Κουλέ)

Από το Γεντί Κουλέ μέχρι το βυζαντινό λουτρό και περπατώντας στα δαιδαλώδη σοκάκια της Άνω Πόλης, μια κρυφή ιστορία αναδύεται. Οι συναντήσεις ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών, των οποία τα βήματα διασταυρώθηκαν, έρχονται να συμπληρώσουν την γνώση μας για το παρελθόν και το αποτύπωμα τους στο σήμερα.

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου
«Τα τείχη της Θεσσαλονίκης»
(10:30, Μονή Βλατάδων)

Η κλασσική πια διαδρομή της Thessaloniki Walking Tours ανασύρει την μνήμη και μας συνδέει με την άγνωστη ιστορία του βόρειου και δυτικού τείχους. Η πυκνή αφήγηση δεσπόζει σε μια περιήγηση με έντονο το στοιχείο της αστικής εξερεύνησης.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου
«Συνοικία των Εξοχών»
(10:30, Γενί Τζαμί)

Η αλλοτινή πιο γοητευτική γειτονιά της Θεσσαλονίκης, που έχει αφήσει πίσω της σπίτια, ερείπια, απτά ίχνη και κατάλοιπα, παρουσιάζεται σε μια διαδρομή που ανιχνεύει την ιστορία των ανθρώπων, πίσω από τα οικοδομήματα, ενώνοντας τόπους και εποχές και συνδυάζοντας διαφορετικά μεταξύ τους γνωστικά πεδία.

Σάββατο 25, Κυριακή 26, Καθαρή Δευτέρα 27
Ταξιδεύουμε στους Δελφούς, Όσιο Λουκά, Δίστομο, Ναύπακτο

Επιστρέφουμε και πάλι σε έναν σπουδαίο και ανεξάντλητο τόπο, στα μεγάλα αφηγήματα που δένονται μαζί του και στα συνταρακτικά έργα τέχνης μιας ολόκληρης εποχής. Επισκεπτόμαστε το Μουσείο και τον Αρχαιολογικό χώρο τον Δελφών, την Ναύπακτο, το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά και ολοκληρώνουμε το ταξίδι μας με τα συνταρακτικά γεγονότα που συγκλόνισαν το Δίστομο κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κυριακή 5 Μαρτίου
Ταξιδεύουμε στο Δίον και τον Πλαταμώνα

Πολιτιστική εξόρμηση στο σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο του Δίον και στο μοναδικό κάστρο του Πλαταμώνα που κρύβει δεκάδες ιστορίες. Η διαδρομή μας ολοκληρώνεται με επίσκεψη στο ατμοσφαιρικό χωριό του Παλαιού Παντελέημονα.

Παρασκευή 10 Μαρτίου
Υπόθεση Παγκρατίδη
(18:00, Γεντί Κουλέ)

Ανασύρουμε την μνήμη μιας ιστορίας που συγκλόνισε την Θεσσαλονίκη με σεβασμό στην μνήμη των νεκρών και τις αναμνήσεις των ζωντανών. Υιοθετώντας καινοτόμες ξεναγικές πρακτικές, επιχειρούμε να ρίξουμε φως στα σκοτάδια μιας ιστορίας που δεν έχει και δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Κυριακή 12 Μαρτίου
«Σκοτεινή μνήμη»
(17:00, άγαλμα Βενιζέλου)

Η κλασσική μας διαδρομή που αποτελεί μια περιήγηση στον συγκλονιστικό 20ο αιώνα της Θεσσαλονίκης, ανασύρει την μνήμη δύσκολων γεγονότων. Πολιτικές δολοφονίες, εγκλήματα, απώλειες και άλλα περιστατικά που καθόρισαν την ταυτότητα της πόλης, παρουσιάζονται μέσα από μια πυκνή αφήγηση.

Πέμπτη 16 Μαρτίου
«Από την Μπάρα στο Βαρδάρη»
(19:00, άγαλμα Κωνσταντίνου)

Μέσα από τα βιώματα των ανθρώπων, τους στίχους των ποιητών, τις λέξεις των πεζογράφων, αναδύουμε την μνήμη και τον χαρακτήρα μιας ερωτικής πόλης. Στο τέλος της διαδρομής συζητάμε με την ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των trans ανθρώπων Κρίστι Αλεξίου.

Σάββατο 18 Μαρτίου
«Με τα σημάδια της επάνω τους. Η λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη»
(17:00, πλατεία Μανόλη Αναγνωστάκη)

Ο νέος λογοτεχνικός μας περίπατος με δύο αφηγητές, συνδέει σημεία στον αστικό ιστό με την λογοτεχνική παραγωγή της Θεσσαλονίκης ακολουθώντας νέες προσεγγίσεις και επιχειρώντας νέες αναγνώσεις των ποιητών και των πεζογράφων που έδεσαν το όνομα τους με την πόλη.

Κυριακή 19 Μαρτίου
Ταξιδεύουμε στη Βεργίνα και τη Βέροια

Επισκεπτόμαστε το παλαιό μουσείο της Βεργίνας με τα συγκλονιστικά του εκθέματα, ανακαλύπτουμε τον χαρακτήρα του νέου μουσείου των Αιγών, σε μια πολιτιστική εξόρμηση η οποία συμπληρώνεται με επισκέψεις στα σημαντικά εβραϊκά και βυζαντινά μνημεία της πόλης της Βέροιας.

Ξεναγός: Τάσος Παπαδόπουλος
Με την σύμπραξη της Εύης Καρκίτη
Πληροφορίες/Κρατήσεις: [email protected]