Σε αγώνα δρόμου φαίνεται πως θα επιδοθούν μέχρι την τελευταία στιγμή οι άνθρωποι του τουρισμού προκειμένου να καλύψουν, όσο το δυνατόν περισσότερες κενές θέσεις εργαζομένων, τόσο στις ξενοδοχειακές μονάδες, όσο και στις επιχειρήσεις επισιτισμού. Εκτιμάται πως οι κενές θέσεις εργασίαςστον κλάδο του τουρισμού στη Χαλκιδική, ενόψει της θερινής περιόδου, αγγίζουν περί τις 2.000.

Αν και φέτος για πρώτη φορά, σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση, μπορούν να απασχολήσουν εργαζομένους από τρίτες χώρες, δεδομένου πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ο αριθμός των προσκλήσεων που μπορούν να απευθύνουν, αλλά και των προϋποθέσεων προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, το τοπίο εξακολουθεί να μοιάζει θολό.

Συγκεκριμένα, στις 7 Μαρτίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄ 1314) υπουργική απόφαση που εντάσσει για πρώτη φορά επισήμως τον τουρισμό στους κλάδους που μπορούν να δέχονται για εργασία πολίτες τρίτων χωρών και πλέον, καθόδον βρίσκεται νέα απόφαση, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις. Στη νέα απόφαση αναμένεται να προσδιορίζονται με σαφήνεια τόσο ο συνολικά επιτρεπόμενος αριθμός των μετακλητών εργαζομένων από χώρες όπως Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρία, αλλά και Αίγυπτο, όσο και οι ειδικότητες.

Σημειώνεται πως η λύση των εργαζόμενων από τρίτες χώρες αποτελούσε αίτημα των ανθρώπων του τουρισμού, με αποτέλεσμα, ως ένα σημείο η σχετική απόφαση να δημιουργεί, έστω και με περιορισμένα αποτελέσματα, ανακούφιση.

Το βέβαιο, πάντως είναι πως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί σημαντικό κομμάτι της θερινής περιόδου, αν όχι όλη, λόγω των ιδιαίτερων γραφειοκρατικών διαδικασιών που υπάρχουν προκειμένου να έρθουν στη χώρα μας οι εν λόγω εργαζόμενοι.

Οι συμβάσεις που θα συναφθούν θα έχουν χρονικό ορίζοντα 6-9 μηνών.

Γρηγόρης Τάσιος: Πρόκειται για το πρώτο βήμα 

Όπως εξηγεί μιλώντας για την υπουργική απόφαση στη Voria.gr, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος «πρόκειται για το πρώτο βήμα. Ωστόσο δεν αναμένεται να έρθουν εργαζόμενοι πριν από τον Ιούνιο. Όσο πιο γρήγορα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τον αριθμό των προσκλήσεων τόσο καλύτερα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε αυτό θα συμβεί στα τέλη Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση είναι πιο εύκολο να έρθουν εργαζόμενοι από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αλβανία, η Σερβία, η Μολδαβία και η Γεωργία και από το Μπαγκλαντές με το οποίο υπάρχει μία διακρατική συμφωνία».

Εκτιμάται πως αν φέτος ξεκινήσει η διαδικασία εισαγωγής εργαζομένων από τρίτες χώρες, το 2024 θα αποτελέσει δοκιμασμένη λύση, με στόχο το 2025 να καλύψει απόλυτα τις όποιες ανάγκες προκύπτουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και υπάρχει ενεργή κλαδική σύμβαση, με αμοιβές υψηλότερες από τις κατώτατες, οι ξενοδόχοι δεν βρίσκουν προσωπικό, ιδίως σε ειδικότητες όπως καθαρίστριες, σερβιτόρους, λαντζέρηδες. Η αιτία κατά κύριο λόγο εστιάζεται στο γεγονός πως κατά την περίοδο του κορωνοϊού, πολλοί εργαζόμενοι στράφηκαν σε άλλα επαγγέλματα με αιχμή του δόρατος το delivery και τις υπηρεσίες courier, με αποτέλεσμα ο κλάδος του τουρισμού να οδηγηθεί σε αποψίλωση.

Εργασιακή «τρύπα» που μεγαλώνει

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εργασιακή «τρύπα» που μεγαλώνει. Πέρυσι καταγράφηκαν, πανελλαδικά, περί τις 60.000 κενές θέσεις στον κλάδο, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η καταγεγραμμένη έλλειψη εργατικού δυναμικού για τον τουρισμό πανελλαδικά για το 2023 φτάνει τις 80.000 θέσεις.

Εκτιμάται πως αλλοδαποί εργαζόμενοι που τα προηγούμενα χρόνια δούλεψαν σε ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας φέτος θα επιλέξουν χώρες με καλύτερες αμοιβές. Το εποχικό προσωπικό που συνήθως ερχόταν από χώρες της Ε.Ε. στη ΝΑ Ευρώπη έχει στραφεί σε άλλες αγορές, στη δυτική Μεσόγειο.

Πηγή: voria.gr