Βιομηχανική κληρονομιά και Νεολαία

Περί τους 350 μαθητές σχολικών τάξεων όλων των βαθμίδων και φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δράσεις/εργαστήρια με θέμα «Βιομηχανική κληρονομιά και νεολαία: σχέσεις μνήμης, έμπνευσης και δημιουργικότητας», που οργανώνει από τις 19 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2014 το Παράρτημα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), στο πλαίσιο της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014.

Οι δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου-Κορδελιού και Βερτίσκου. Τις υποστηρίζουν οι Αντιδημαρχίες Αστικού Σχεδιασμού, Πολιτισμού και Παιδείας.
Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια για τη βιομηχανική κληρονομιά αποτελούν πιλοτικές δράσεις που ακολουθούν τις επισημάνσεις και προτροπές διεθνών οργανισμών ότι «το δημόσιο ενδιαφέρον και η φροντίδα για τη βιομηχανική κληρονομιά και η εκτίμηση της αξίας της είναι ο ασφαλέστερος τρόπος διατήρησής της» και ότι η καταγραφή και διάσωσή της συμβάλουν στο να περάσουν οι αξίες της στις επόμενες γενιές.
Κύριο αντικείμενο των εκπαιδευτικών δράσεων στο πλαίσιο της Θ-ΕΠΝ 2014 είναι η βιομηχανική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και η ανάδειξη των αξιών της. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: επίσκεψη γνωριμίας των μαθητών στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ¨ΝΟΗΣΙΣ¨ στις 19 και 21 Φεβρουαρίου, ενημερωτική συνάντηση/ σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στις 20 Φεβρουαρίου και επισκέψεις των μαθητών και φοιτητών σε βιομηχανικά μνημεία και Μουσεία της Θεσσαλονίκης συνδυασμένες με επιτόπου εκπαιδευτικές δράσεις από 24 -28 Φεβρουαρίου.

Ως χώροι υλοποίησης των εκπαιδευτικών δράσεων έχουν επιλεγεί:
• Η περιοχή του Α΄Προβλήτα του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης,
• Το διατηρητέο συγκρότημα της Εταιρείας Τροχιοδρόμων και Ηλεκτροφωτισμού Θεσσαλονίκης (παλιό Ντεπώ)
• Το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης στο διατηρητέο συγκρότημα του παλιού Κεντρικού Αντλιοστασίου του Ο.Υ.Θ./Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.
• Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο συγκρότημα της παλιάς Στρατιωτικής Στάσης στο Ελευθέριο-Κορδελιό

Η όλη δράση στοχεύει στο να παρουσιαστεί στους νέους η πρόοδος του υλικού περιβάλλοντος του εργαζόμενου ανθρώπου, όπως επίσης στο να καλλιεργηθεί η ικανότητά τους να αναγνωρίσουν τη συμβολή της βιομηχανίας και της τεχνολογίας των τεχνικών έργων υποδομής στην εξέλιξη της εικόνας του αστικού τοπίου και την συμβολή των μνημείων της στον εμπλουτισμό του πολιτιστικού αποθέματος των πόλεων. Η αναγνώριση αυτή αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της ταυτότητας των νέων ως ενεργών πολιτών.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΕΛΛΕΤ) είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (ΜΚΟ), η οποία αγωνίζεται από το 1972 για το περιβάλλον και τον πολιτισμό της χώρας μας (www.ellet.gr). Το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ ιδρύθηκε το 1991 έχοντας στο κέντρο της δράσης του την πολιτιστική κληρονομιά, την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και τους τρόπους διάσωσής τους. Το Παράρτημα λειτουργεί με δικό του κανονισμό, εναρμονισμένο με το καταστατικό της Ελληνικής Εταιρείας και αναπτύσσει δράση στο χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας, και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, βασιζόμενο στην εθελοντική προσφορά γνώσεων, έργου και πόρων των μελών και των φίλων του. Με στόχο την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και την ανάδειξη και τη διατήρηση των ποικίλων μορφών του, προωθεί δράσεις για την ενημέρωση του κοινού, την ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας και της συμμετοχής των πολιτών για την προστασία και βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάδειξη ενός άλλου τρόπου συμπεριφοράς και σκέψης. Από το 2011 το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ αποτελεί μέλος του Δικτύου εθελοντικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης thess-ΔIKTYO.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ελληνική Εταιρεία για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, Παράρτημα Θεσσαλονίκης (Επιμενίδου 19, 546 33, Άνω Πόλη, τηλ. & Fax: 2310-240.665, e-mail: [email protected], http://www.ellet.gr/)
Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Παραρτήματος Θεσσαλονίκης: Βασίλης Κονιόρδος ([email protected])
Μέλος Δ.Ε. υπεύθυνη οργάνωσης και συντονισμού δράσεων ΕΠΝ 2014:
Όλγα Δεληγιάννη ([email protected]) τηλ. 2310 414 508 , 6977 609 789
Μέλος Δ.Σ. ΕΛΛΕΤ υπεύθυνη οργάνωσης και συντονισμού δράσεων ΕΠΝ 2014:
Δρ Ιωάννα Στεριώτου, ([email protected]) , τηλ 2310 814 546, 6932276115