Μία από τις αλυσίδες ταχυφαγείων με… ελληνικό άρωμα που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία είναι η Bareburger. Παρότι ιδρύθηκε μόλις το 2009, έχει ήδη καταχωρηθεί ανάμεσα στα 10 πιο «βιώσιμα» εστιατόρια της χώρας, διατηρεί 38 καταστήματα σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Νου Τζέρσεϊ, Κονέκτικατ, Πενσιλβάνια και Οχάιο), ενώ έχει ανοίξει καταστήματα και σε τρεις χώρες εκτός ΗΠΑ, και πιο συγκεκριμένα σε Ιαπωνία (Τόκιο), Γερμανία (Φρανκφούρτη) και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Ντουμπάι).

Η αρχή

Και όλα αυτά ξεκίνησαν από ένα… μουσικό κλαμπ της Νέας Υόρκης, το Sputnik. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Ευριπίδης Πελεκάνος, νυν CEO της αλυσίδας, άνοιξε μαζί με τον Γιάννη Σταυρουλάκη, τον Γιάννη Συμεωνίδη και τον Γιάννη Μαυρουδή το Sputnik. Ωστόσο, το 2007 η ομάδα των τριών πρώτων πήρε μερικά πιάτα από τα μενού του κλαμπ, με… οργανικά και εξωτικά μπιφτέκια τα οποία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή, και μετέτρεψε το κλαμπ σε εστιατόριο. Το πρώτο Bareburger άνοιξε το καλοκαίρι του 2009.

Στόχος το… καλύτερο burger

Η αλυσίδα Bareburger θεωρείται πρωτοποριακή στη διαμόρφωση της τάσης «better burger», δίνοντας έμφαση στην υψηλή ποιότητα, τα οργανικά συστατικά, τη διαφάνεια κ.λπ. Ήταν μία από τις πρώτες αλυσίδες που ασχολήθηκε με το plant-based κρέας, πριν γίνει ευρέως διαδεδομένο στις ΗΠΑ. Και είναι ένα από τα λίγα brands που προσφέρουν ταυτόχρονα τα Impossible και Beyond Burgers. Πάντως, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Ευριπίδη Πελεκάνο, «το Bareburger δεν έχει γίνει ένα vegan εστιατόριο, απλώς έχει προσθέσει καθαρές πρωτεΐνες και άλλα νόστιμα φαγητά στο μενού του. Απλά δίνουμε στους ανθρώπους την επιλογή να τρώνε και άλλα φαγητά εκτός από κρέας σε καθημερινή ή σε εβδομαδιαία βάση».

Πρόσφατα η αλυσίδα συνεργάστηκε με την εταιρεία παραγωγής φυτικών υποκατάστατων ιχθυηρών Gathered Foods. Η συνεργασία ξεκίνησε σε πιλοτικό επίπεδο και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε καταστήματα της αλυσίδας στις περιοχές της Νέας Υόρκης (Αστόρια και Μανχάταν), ενώ αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές εντός της άνοιξης.

Η πρώτη συνεργασία

Σημειωτέον ότι πρόκειται για την πρώτη συνεργασία τέτοιου είδους στις ΗΠΑ και αποδεικνύει τη διαρκώς διευρυνόμενη τάση για κατανάλωση φυτικής προέλευσης υποκατάστατων πάσης φύσεως ζωικών πρωτεϊνών. Τα φυτικά προϊόντα θαλασσινών Good Catch της Gathered Foods έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα, υδράργυρο και τοξίνες. Οι ιδρυτές-σεφ Derek και Chad Sarno δημιούργησαν το ιδιόκτητο μείγμα έξι οσπρίων της εταιρείας (μπιζέλια, ρεβίθια, φακές, σόγια, φασόλια και ναυτικά φασόλια).

Ενίσχυσηdelivery & take out

Στη αρχή το 80% των πωλήσεων της Bareburger γινόταν εντός των καταστημάτων, ενώ πλέον το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 50%, με το άλλο 50% να γίνεται μέσω take out και delivery. Η εταιρεία γενικά προσπαθεί να ανασχεδιάσει τους χώρους της με τέτοιον τρόπο ώστε να γίνεται ευκολότερη η διαδικασία του delivery αλλά και της παραλαβής από το κατάστημα.

Στα δικαστήρια οι συνιδρυτές

Ωστόσο η ταχεία επέκταση της αλυσίδας σε αρκετά σημεία στις ΗΠΑ δημιούργησε τριβές μεταξύ ορισμένων εκ των συνιδρυτών της Bareburger, τριβές οι οποίες οδηγήθηκαν μέχρι και τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονταν σε δικογραφίες, οι αρχικοί μέτοχοι της αλυσίδας ήταν τα αδέρφια Πελεκάνου, ο Γιώργος Ροδάς, ο Γιώργος Δελλής, ο Γιάννης Σταυρουλάκης και ο Γιάννης Συμεωνίδης, ενώ δημοσιεύματα στα ΜΜΕ περιελάμβαναν στην ομάδα των συνιδρυτών τον Μιχάλη Πιτσίνο με τον Γιώργο Χατζηπαναγή.

Φωτογραφία: Bareburger

Πηγή: imerisia.gr