Η ομάδα του B Restaurant μοιράζεται μαζί μας μία συνταγή για λαχταριστό ογκρατέν που μπορούμε όλοι να φτιάξουμε στο σπίτι μας:

Φανταστείτε ένα πλούσιο, κρεμώδες, γεμάτο αρώματα και διαφορετικές υφές πιάτο, ιδανικό για να “ζεστάνει” τις χειμωνιάτικες ημέρες. Το φαντάζεστε; Ας μαγειρέψουμε λοιπόν ένα λίγο διαφορετικό ογκρατέν (au gratin), ενισχύοντάς το με πράσο που είναι και στην εποχή του. Απολαύστε το ως συνοδευτικό ενός ωραίου κρέατος ή και ως κυρίως, και “γιορτάστε” το γεύμα σας με ένα ποτήρι κρασί! Εμείς θα το κάνουμε σίγουρα! Η συνταγή μας, πιο κάτω. #Bcookingathome

ΥΛΙΚΑ (για ένα κανονικό πυρέξ)
2 μεγάλα πράσα, πλυμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε “δάχτυλα” που μετά θα κόψετε ξανά στα 4 καθ’ ύψος
750γρ πατάτες
2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος και λίγο ακόμη για να βουτυρώσουμε το πυρέξ μας
1 κούπα κρέμα γάλακτος, πλήρης ή ελαφριά, ανάλογα την προτίμησή σας – ας το απολαύσουμε σωστά, πάμε με την πλήρη κρέμα!
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
3/4 κούπας τριμμένο κίτρινο τυρί, επιλέξτε κατά προτίμηση ένα ωραίο ελληνικό τυρί, πχ μία πικάντικη γραβιέρα ή ένα μυρωδάτο καπνιστό
Αλάτι & Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε το πυρέξ μας.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και ρίχνουμε τα κομμένα πράσα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να “γυαλίσουν”, αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς, προσθέτουμε και το θυμάρι και συνεχίζουμε να “γυρνάμε” τα πράσα για περίπου 7-9 λεπτά έως ότου μαλακώσουν και δείχνουν να “κολλάνε” ελαφρώς στο τηγάνι. Κρατήστε αυτό το τηγάνι χωρίς να το πλύνετε, θα το χρειαστούμε στη συνέχεια!
Καθαρίζουμε τις πατάτες και με ένα μαντολίνο ή ένα κοφτερό μαχαίρι τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, 2-3 χιλιοστά. Τις αλατοπιπερώνουμε γενναία και τοποθετούμε τις μισές στο κάτω μέρος και τα πλαϊνά του πυρέξ μας προσέχοντας να μην εξέχει η πλαϊνή στρώση πάνω από το χείλος του πυρέξ. Ρίχνουμε τα μισά πράσα στο πυρέξ και τα “στρώνουμε”, συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες πατάτες και τέλος δημιουργούμε ακόμη μία στρώση με τα υπόλοιπα πράσα.
Στο τηγάνι όπου ετοιμάσαμε τα πράσα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη δάφνη και το σκόρδο και “ξύνουμε” τυχόν υπολείμματα πράσων από τον πάτο του τηγανιού. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 4 λεπτά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και βράζουμε ακόμη 2-3 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς.
Αφαιρούμε τη δάφνη, περιχύνουμε την κρέμα μέσα στο πυρέξ και ολοκληρώνουμε με το τριμμένο τυρί.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, ψήνουμε για 40-45 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά έως ότου το τυρί “χρυσίσει”.
Βγάζουμε από τον φούρνο και εδώ είναι το δύσκολο μέρος της συνταγής, πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 λεπτά ώστε τα υλικά μας να “δέσουν”. 🙂
Η συνταγή αυτή μπορεί να σταθεί ως ένα υπέροχο συνοδευτικό ακόμη και στο Χριστουγεννιάτικο σας τραπέζι, αλλά εμείς θα προτείναμε να μην περιμένετε μέχρι τότε, δοκιμάστε την και στείλτε μας τα σχόλια σας. Καλή επιτυχία!