Με τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία το Σάββατο 14/9 έχει δημιουργηθεί αναταραχή στον Περσικό Κόλπο και όλοι αναμένουμε με ανησυχία τις εξελίξεις. Ειδικότερα, η κίνηση του Ιράν να δεσμεύσει τάνκερ στα στενά του Ορμούζ, με την κατηγορία ότι μεταφέρει λαθραίο πετρέλαιο, σίγουρα παίζει και αυτή τον ρόλο της στην αναταραχή στην παγκόσμια τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, η επίθεση στη Σαουδική Αραβία, που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού, οδήγησε στο μεγαλύτερο άλμα των τιμών του μαύρου χρυσού από το 1991.

Όπως είναι φυσικό η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές και στη Θεσσαλονίκη να ανησυχούν για πιθανή αύξηση και στην τιμή της βενζίνης στα πρατήρια.

Οι τιμές που θα δούμε τις επόμενες μέρες στα βενζινάδικα

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Κιουρτζή, πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, οι καταναλωτές πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους όπως εξηγεί στο TyposThes, διότι οι αλλαγές στην τιμή της βενζίνης δεν γίνεται τόσο γρήγορα: «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες μέρες, καθώς οι καταστάσεις και η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου αλλάζει σχεδόν καθημερινά. Τον τελευταίο καιρό έχουμε δει αρκετές διακυμάνσεις και αρκετές αυξήσεις στην τιμή. Δεν χρειάζεται να τρομοκρατούμαστε».

Πάντως, οι τιμές μειώθηκαν, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει τα στρατηγικά αποθέματα αργού και παραγωγοί σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα για να καλύψουν το κενό.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι αύριο κιόλας οι εταιρείες και τα διυλιστήρια θα αυξήσουν τις τιμές τους, όμως τα πρατήρια θα κρατήσουν τις τιμές σταθερές για τις επόμενες 2-3 μέρες. Οπότε για λίγες μέρες ακόμη είμαστε σίγουροι ότι δεν θα ανέβει σημαντικά η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια. Αν, όμως, δεν αποκατασταθεί με κάποιον τρόπο το πρόβλημα, μπορεί να παρατηρήσουμε μια ανοδική τάση στις τιμές μετά από 4-5 μέρες, αυτό δεν το ξέρει κανένας», εξηγεί ο κ. Κιουρτζής και συμπληρώνει με αρκετό νόημα προς την κατεύθυνση της Πολιτείας ότι άλλα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα αυτή τη στιγμή.

«Όλοι ανησυχούν για το πρόβλημα στη Σαουδική Αραβία και δεν μιλούν για τον τόσο υψηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα», καταλήγει.

Πηγή: typosthes.gr