Σ’ ένα μικρό χωριό μόλις 140 κατοίκων, χωμένο σ’ ένα πανέμορφο τοπίο κάπου στα Πυρηναία στην επαρχία Ωντ της νότιας Γαλλίας, βρίσκεται το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των χρηστών του TripAdvisor.

Αν και η γαλλική γαστρονομία έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς για κάποια αδυναμία στην καινοτομία, φαίνεται ότι παραμένει λίαν δημοφιλής στους χρήστες του ΤripAdvisor, που έδωσαν φέτος τις δύο πρώτες θέσεις σε δύο γαλλικά εστιατόρια: το Auberge du Vieux Puits της οικογένειας Γκουζόν (με την αστρονομική βαθμολογία 5 στα 5) και το La Ville Blanche στο Ροσπέ της βορειοδυτικής Γαλλίας, που μοιράζεται (με 4,5 στα 5) τη δεύτερη θέση με το Chila του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή.

To Auberge du Vieux Puits της οικογένειας Γκουζόν κατάφερε έτσι να ξαναβάλει στον χάρτη το χωριό, αποσπώντας πέντε 703 φορές από πέντε στα πέντε αστέρια και άλλες 70 από τέσσερα επί συνόλου 932 σχολίων. «Νόμιζα ότι ήταν φάρσα. Είμαι πολύ συγκινημένος επειδή [η επιβράβευση] έρχεται κατ’ ευθείαν από τους πελάτες μας», είπε στο Le Parisien o βραβευμένος με τρία αστέρια Michelin σεφ του εστιατορίου.

Ο Ζιλ Γκουζόν έφθασε σ’ αυτή την απόμερη γωνιά των Πυρηναίων με τη γυναίκα του Μαρί Κριστίν το 1992, με στόχο να μετατρέψει μια πιτσαρία που είχε πτωχεύσει σε ναό της γαστρονομίας.

Το εστιατόριο με τους «ανήκουστους συνδυασμούς γεύσεων», «Αυτός ο τίτλος αποζημιώνει ολόκληρη την ομάδα για τις προσπάθειές της», λέει. «Στο άμεσο μέλλον δεν θα αλλάξουν και πολλά [μ’ αυτή την επιβράβευση], αφού είμαστε πλήρεις αναφορικά με τις κρατήσεις για ολόκληρο τον Αύγουστο κι οι ξένοι πελάτες απουσιάζουν. Αλλά μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα όταν τελειώσει η σεζόν μετά τη ζημιά που πάθαμε λόγω των περιοριστικών μέτρων, χάνοντας τρεις από τους καλύτερους μήνες της χρονιάς», λέει ο Γκουζόν, που δέχεται πλέον καθημερινά έως και 200 email με αιτήσεις κράτησης για το εστιατόριό του και διπλάσιο αριθμό τηλεφωνικώς.

Με προσωπικό 45 ατόμων, το Auberge du Vieux Puits υποστηρίζει την απασχόληση στην εν λόγω επαρχία της νότιας Γαλλίας. «Είναι μαγικό. Σε κάποια πιάτα του, όπως τα “χαλασμένα” αυγά με τρούφα, συναντούμε ανήκουστους συνδυασμούς γεύσεων», λέει ο Λουί Πριβάτ, ιδιοκτήτης εστιατορίου και ο ίδιος στην περιοχή.

«Σε διαρκή αναζήτηση της τελειότητας»

Ο σεφ του εστιατορίου Ζιλ Γκουζόν δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του: «Θεωρώ κακό βαθμό το να μου δώσει ένας πελάτης τέσσερα αστέρια μετά από ένα γεύμα εδώ. Αναζητούμε την τελειότητα και να δίνουμε στους πελάτες υπέροχες στιγμές γευστικών απολαύσεων», λέει. Για τις τερψιλαρύγγειες λιχουδιές τους – ανάμεσά τους τα “χαλασμένα” αυγά Carrus με τρούφα, οι γεμιστοί με σορμπέ αστακού κολοκυθανθοί και το λαβράκι της Μεσογείου στην κατσαρόλα με ντομάτες από τον κήπο – στηρίζεται σε μια ομάδα δέκα νεαρών, κατάλληλα εκπαιδευμένων βοηθών, την οποία συμπληρώνουν στις γλυκιές δημιουργίες ζαχαροπλαστικής οι δύο γιοι του, Έντζο και Άχελ.

Όσο κι αν ακούγεται, πάντως, παράδοξο το κορυφαίο εστιατόριο του κόσμου, σύμφωνα με τη διαδικτυακή του κατάταξη στο TripAdvisor, δε διαθέτει ομάδα που να ασχολείται με την προβολή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το κύριο έργο μας λαμβάνει χώρα στην κουζίνα και στον τρόπο αντιμετώπισης των πελατών. Αφιερώνω πολύ χρόνο και ενέργεια από τηλεφώνου για την προετοιμασία της επίσκεψής τους, παρέχοντάς τους “προσωποποιημένα” πιάτα, λαμβάνοντας υπόψιν τυχόν αλλεργίες», λέει ο Ζιλ Γκουζόν, που θέλει να παραμείνει, όπως λέει, στην κορυφή του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη.

Πηγή: tilegrafimanews.gr