Μια επιλογή για γρήγορο φαγητό ή για φαγητό στο χέρι δε σημαίνει υποχρεωτικά κάτι πρόχειρα φτιαγμένο, που δεν είναι θρεπτικό ή πρέπει να είναι υποχρεωτικά φορτωμένο με θερμίδες. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε πολύ καλές επιλογές για street food, εκεί όπου τα πιάτα ετοιμάζονται με πολλή αγάπη και μεράκι. Δίνουμε ραντεβού στα παρακάτω στέκια ώστε να δοκιμάσουμε ενδιαφέρουσες γεύσεις από όλο τον κόσμο «στο πόδι».

Καντίνα Ντερλικατέσσεν

Δημητρίου Φωκά 8, Πυλαία

Η περιφερειακή οδός έχει μία νόστιμη στάση που επιβάλλεται να κάνουμε. Στην έξοδο περιφερειακού για Πανόραμα μας περιμένει μια καντίνα, η νέα δημιουργία του Ντερλικατέσεν, με το γνωστό σουβλάκι να πρωταγωνιστεί αλλά και με πολλές ακόμα πεντανόστιμες προτάσεις.

Υπάρχει ένα σημείο πλέον δίπλα στον Περιφερειακό (έξοδος Πανοράματος-Πυλαίας) που μπαίνεις, χτυπάς Ντερλικατέσεν  και αμέσως ξαναβγαίνεις στον περιφερειακό και συνεχίζεις το ταξίδι σου. Τόσο εύκολα, τόσο απλά, τόσο νόστιμα. Παρακάτω θα δείτε κάποιες επιλογές που δεν πρέπει να λείπουν από την παραγγελία σας.

Η Καντίνα Ντερλικατέσεν έχει ανεβάσει τον πήχη με εκλεκτές και πρωτότυπες γεύσεις, που όταν ακούς τη λέξη «Ντερλικατέσεν» είναι αναμενόμενες.

Feyrouz 

Μητροπόλεως 125 & Νικηφόρου Φωκά 12

Το Feyrouz προσφέρει καθημερινά artisanal street food με σταθερή ποιότητα και χειροποίητη φροντίδα. Από την Τρίτη μέχρι και την Κυριακή σερβίρει συνταγές μαγειρεμένες με αγάπη και φροντίδα, που ταξιδεύουν από την Αντιόχεια μέχρι τον Βόσπορο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Iδρύθηκε το 2014 από μια 5-μελή οικογένεια χτίζοντας τα θεμέλια της ιδέας για ένα διαφορετικό και σύγχρονο φαγητό δρόμου στο κέντρο της Αθήνας, με μια ομάδα που ολοένα μεγαλώνει. Feyrouz είναι το όνομα της πιο διάσημης Λιβανέζας τραγουδίστριας, μιας φωνής που ένωσε τις διαφορετικές φυλές της Μέσης Ανατολής.

Η Βρωμιάρα

Συγγρού 7

Η «Βρωμιάρα» με το gourmet street food έφτασε και τον Βορρά για να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους του είδους. Η Καντίνα που ξεκίνησε το 2016 στα Ιωάννινα πλέον βρίσκεται και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στην οδό Συγγρού 7.

Στη Βρωμιάρα θα απολαύσεις Hot Dog, πληθωρικά sandwiches με πανσέτα, κοτόπουλο και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς!

Big Barn Deep Fried Chicken

Αλεξάνδρου Σβώλου 40

Εδώ απολαμβάνεις το κοτόπουλο στα καλύτερά του. Στον κατάλογό του συναντάμε το κοτόπουλο σε αμέτρητες συνταγές, σε chicken burger, σε nuggets, σε crispy chicken wings και φυσικά η λίστα συνεχίζεται.

Οι τιμές είναι λογικές και οι επιλογές αρκετές.

On Board Stores

Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 68
Σ’ αυτή τη Λεωφόρο που φωτίζεται ολοένα παραπάνω, που πιάνει φωτιά όταν ο ήλιος βυθίζεται, που φωνάζει πως γίνεται η φωλιά μιας ζωντανής πόλης, πάνω στο νερό, αναδύθηκαν τα On Board Stores. Ο πρώτος πολυχώρος στη Θεσσαλονίκη που λειτουργεί ως ένα προηγμένο drive thru ενώ, την ίδια στιγμή, διαθέτει και «σαλόνι» για να απολαύσεις όσα σου προσφέρει.

Είναι εκεί για να σου δώσει στα χέρια τον καφέ που χρειάζεσαι, όπως τον χρειάζεσαι, είναι εκεί για να σου δώσει φρέσκο και καλοφτιαγμένο φαγητό του δρόμου, για να να σου προσφέρει το market που είχες ανάγκη. Είναι εκεί, ως μια μοναδική και πρωτότυπη εμπειρία προϊόντων και υπηρεσιών. Από και για το δρόμο.

Burgler

Μεταμορφώσεως 5, Καλαμαριά

Είσαι στα Ανατολικά και ψάχνεις για νόστιμο και χορταστικό burger; Τότε θα σου συστήσω ένα μπεργκεράδικο στην Καλαμαριά που, όταν θα δοκιμάσεις από εκεί, σε οποιοδήποτε μέρος της Θεσσαλονίκης και αν βρίσκεσαι, θα επιστρέφεις σε αυτό, για να ξαναγευτείς τα λαχταριστά του πιάτα. Να σας συστήσω, λοιπόν, το Burgler.

Οι λάτρεις της γλώσσας σίγουρα δεν άφησαν ασχολίαστο το όνομα του συγκεκριμένου μπεργκεράδικου. Το Burg(l)er αποτελεί λογοπαίγνιο και έχει ολόκληρη ιστορία από πίσω του. Η ιστορία ξεκινάει με τον Bob, μια καθημερινή αλεπού όπως όλες. Ο Bob έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα, με τη μύτη του μπορεί να μυρίζεται το καλό φαγητό από απόσταση χιλιομέτρων. Και το καλό φαγητό είναι το πάθος του!

Η πονηρή αλεπού μυρίστηκε αμέσως τα ολόφρεσκα μπιφτέκια του Burgler και ήταν μάλιστα η πρώτη που κατάφερε να δοκιμάσει τη μυστική συνταγή τους. Αυτό ήταν, τα ερωτεύτηκε. Μάλιστα, ένας αστικός μύθος λέει πως, εάν κάποιος δοκιμάσει από τη μυστική συνταγή του Burgler, χάνει για πάντα την επιθυμία του για οποιοδήποτε άλλο είδος φαγητού και λαχταράει μόνο τα ολόφρεσκα μπιφτέκια του Burgler.

Salento Street Food

Ελευθερίου Βενιζέλου 76

Το Σαλέντο είναι η γλυκιά γοητεία του ιταλικού νότου με όμορφες παραλίες, υπέροχα αξιοθέατα και καλό φαγητό. Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί, λοιπόν, αποτυπώνονται και στην κουζίνα του Salento street food.

Το μενού περιλαμβάνει φρέσκες σαλάτες, πίτσα ψημένη στο ξυλόφουρνο και χορτοφαγικά πιάτα για τους vegeterian και vegan καταναλωτές. Με το χέρι στην καρδιά θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει γίνει «talk of the town» με τις υπέροχες street food που προσφέρει.

Στο Salento ετοιμάζουν λαχταριστές πίτσες με σπιτική ζύμη, salentina (χειροποίητο ψωμάκι που το ζυμάρι ωριμάζει 72 ώρες και ψήνεται μπροστά σου σε 45 λεπτά στον ξυλόφουρνο) με γέμιση της αρεσκείας σας.

Για γεύσεις υψηλής γαστρονομίας επισκεφθείτε το Salento street food.

Το Πιροσκί

Αγορά Μοδιάνο Βασιλέως Ηρακλείου 33 & Ερμού 24 

 

Κι όμως στη Θεσσαλονίκη βρήκαμε τον παράδεισο του πιροσκί. Χάρη στο αεικίνητο πνεύμα του Γιάννη Κοτζαγερίδη, στο Πιροσκί μπορεί να βρει κάποιος τις γεύσεις της παραδοσιακής ποντιακής κουζίνας: βιολογικό αριάνι, ποντιακά ζυμαρικά φτιαγμένα με φρέσκα υλικά, και φυσικά το πλέον δημοφιλές έδεσμα σε κάθε ποντιακό σπίτι, το παραδοσιακό, χειροποίητο πιροσκί.

Thess Bao

Καλαποθάκη 3, Κέντρο
Λώρη Μαργαρίτη 11, κέντρο

Το να δημιουργεί ένας διακεκριμένος chef έναν χώρο διαφορετικό από τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων στα οποία έχει εργαστεί δεν είναι κάτι ασυνήθιστο πλέον στο εξωτερικό για να μην πούμε ότι πρόκειται και για τάση. Στη χώρα μας κάτι ανάλογο αποτελεί εξαίρεση, προς το παρόν. Στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, ο βραβευμένος chef Δημήτρης Παμπόρης επέλεξε να δημιουργήσει έναν street food εστιατόριο και δικαίως προκάλεσε το ενδιαφέρον.

Το πρώτο και κύριο γνώρισμα που διαφοροποιεί το Thess Bao είναι ότι τα δημοφιλή ψωμάκια ατμού είναι χειροποίητα και παρασκευάζονται καθημερινά εντός του χώρου με ειδικό εξοπλισμό ώστε η ποιότητά τους να είναι πάντα σταθερή. Επίσης, είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από αυτά που έχουμε συνηθίσει ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός πλούσιου street food sandwich.

Η αφράτη ζύμη έχει αέρινη υφή και επειδή είναι χειροποίητη πιο μεστή γεύση. «Πρόκειται για ένα ψωμί-πασπαρτού. Δεν το συναντούμε μόνο στην ασιατική κουζίνα. Ψωμάκια ατμού χρησιμοποιούν π.χ. και στην Τσεχία. Τα bao buns τα χρησιμοποιείς από ένα sandwich μέχρι και ένα περισσότερο σύνθετο πιάτο.

Tarantino

Ερνέστου Εμπραρ 3-5

Ένα μοντέρνο σαντουιτσάδικο, στο κέντρο της πόλης, ήρθε για να προκαλέσει όλες τις αισθήσεις σου με τα απολαυστικά του πιάτα. Το Tarantino, το οποίο συστήνεται σαν street food, προσφέρει μοναδικά sandwitches και burgers για όλα τα γούστα, ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, σε συνδυασμό με τραγανές, ολόφρεσκιες πατάτες και δροσερή ελληνική μπίρα. 

Η ομάδα του Tarantino προσέχει και τους vegetarians, προσφέροντάς τους vegetarian επιλογές με βάση το χαλούμι και τα μανιτάρια portobello.

Επιπλέον, θα το συναντήσεις και σε όλα τα φεστιβάλ φαγητού και μουσικής της χώρας και όχι μόνο, να σερβίρει από τα πιο νόστιμα sandwitches που έφαγες ποτέ!

Ένας φιλόξενος urban χώρος με νεοϋορκέζικο style, ξύλινα παγκάκια, δυνατή soul funky μουσική και λαχταριστό φαγητό έχει ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό.