Αυλαία έριξε το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων. Στην ταινία «Θα’ρθει η φωτιά» (O que arde) του Ολιβιέ Λάσε, ένα βραδυφλεγές δράμα, το οποίο ακόμα και μετά τους τίτλους τέλους συνεχίζει να επιδρά σε όσους το παρακολούθησαν, απονεμήθηκε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Χρυσός Αλέξανδρος-Θόδωρος Αγγελόπουλος»-που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ.

«Θα’ρθει η φωτιά» (O que arde)

Ο ντοκιμαντερίστας Ολιβιέ Λάσε έχει γεννηθεί στο Παρίσι το 1982 από Γαλικιανούς μετανάστες. Στην υπόθεση της βραβευθείσας ταινίας του, που συμμετέχουν μόνο ερασιτέχνες ηθοποιοί, όταν ο Αμαδόρ βγαίνει από τη φυλακή, έχοντας εκτίσει ποινή για εμπρησμό, κανείς δεν είναι εκεί για να τον υποδεχτεί. Θα επιστρέψει στο πατρικό του, σε ένα μικρό χωριό στα βουνά της Γαλικίας, όπου η καθημερινή ζωή με την ηλικιωμένη μητέρα του είναι γεμάτη δυσκολίες και στερήσεις.

Όπως υπονοείται, η φωτιά θα έρθει σαν σκοτεινή αυτοεκπληρούμενη προφητεία, για να πυροδοτήσει την αναπόδραστη τραγωδία. Συνθέτοντας ένα υπνωτιστικό ρέκβιεμ για έναν τρόπο ζωής που φθίνει και χάνεται, ο φακός του Λάσε βρίσκει τρόπο να ξετρυπώσει την ομορφιά μέσα στη σκληρότητα.

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – «Αργυρός Αλέξανδρος»

Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – «Αργυρός Αλέξανδρος», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απέσπασε η ταινία «Ο Πυρετός«» της Βραζιλιάνας Μάγια Ντα-Ρεν. Στην υπόθεση του έργου, μετά τον πρόσφατο χαμό της γυναίκας του, ο Ζουστίνο, φύλακας στα αχανή ναυπηγεία της Μανάους, ζει με τη νοσοκόμα μοναχοκόρη του. Όταν εκείνη θα του ανακοινώσει πως φεύγει για σπουδές στη Μπραζίλια, ο Ζουστίνο θα προσβληθεί από έναν μυστηριώδη πυρετό, τον οποίο οι γιατροί αδυνατούν να εξηγήσουν ή να γιατρέψουν.

Πρόκειται για ένα κράμα πραγματικότητας και μυθοπλασίας που κινείται πέρα από τα στενά χωροχρονικά όρια, σε ένα ονειρώδες σύμπαν απόκοσμης ρευστότητας και ανατριχιαστικής απλότητας. Έτη φωτός μακριά από τις φωτογενείς απεικονίσεις των ιθαγενών πολιτισμών, είναι ένα οδοιπορικό σε μια ουδέτερη ζώνη αυτοεξορίας, ανάμεσα στην αρχέγονη δύναμη της φύσης και την αποκτήνωση της αστικής ζούγκλας.

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – «Χάλκινος Αλέξανδρος»

Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – «Χάλκινος Αλέξανδρος» απονεμήθηκε στην Περουβιανή σκηνοθέτιδα Μελίνα Λεόν, για την ταινία «Τραγούδι χωρίς όνομα».  Στην υπόθεση του έργου, η αρπαγή της νεογέννητης κόρης της ωθεί την Τζωρτζίνα –μια αυτόχθονη από τις Άνδεις– σε μια απελπισμένη αναζήτηση. Μοναδικός της σύμμαχος ένας εσωστρεφής δημοσιογράφος, που δίνει ολόψυχα μια φαινομενικά μάταιη μάχη, παλεύοντας να ρίξει φως σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση.

Στο αχνό και μελαγχολικό ημίφως της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, οι περιθωριοποιημένες αυτόχθονες γυναίκες έρχονται σε πρώτο πλάνο και ο ψυχωμένος αγώνας για δικαιοσύνη αποκτά φωνή. Μια αληθινή ιστορία εμπορίας βρεφών, που συντάραξε το Περού τη δεκαετία του ’80. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην πραγματικότητα, ο δημοσιογράφος που ξεσκέπασε το κύκλωμα δεν είναι άλλος από τον πατέρα της σκηνοθέτιδας.

Βραβείο Γυναικείας και Ανδρικής Ερμηνείας

Το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απέσπασε η Γκρέτα Φερνάντεθ για τη συμμετοχή της στην ταινία «Η Κόρη Του Κλέφτη» σε σκηνοθεσία Μπελέν Φούνες (Ισπανία), ενώ το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκε στον Αμαδόρ Άριας για την ερμηνεία του στην ταινία «Θα ’ρθει η φωτιά» (Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο).

Την Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 60ού ΦΚΘ αποτέλεσαν οι Ρουγκίλε Μπαρζντζιουκάιτε, κινηματογραφίστρια, θεατρική σκηνοθέτις, καλλιτέχνις (Λιθουανία), Τζάκι Ντέιβις, παραγωγός (Ηνωμένο Βασίλειο), Αριάν Λαμπέντ, ηθοποιός (Γαλλία), Αγγελική Παπούλια, ηθοποιός (Ελλάδα), Βίλαντ Σπεκ, κινηματογραφιστής, συγγραφέας, επιμελητής ταινιών (Γερμανία).

Βραβεία Fipresci (The International Federation of Film Critics)

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (Fipresci) αποτελούμενη από τους  Κρίστεν Άλεν (Νορβηγία), Χοβίκ Χαμπέσιαν (Λίβανος), Δημήτρης Μπάμπας (Ελλάδα), απένειμε τα εξής βραβεία:

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία «Το νου σου στα παιδιά» σε σκηνοθεσία Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ (Νορβηγία, Σουηδία) και για Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2019 (πρεμιέρα) στην ταινία «Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη» του Σταύρου Παμπαλλή (Ελλάδα, Κύπρος), η οποία απέσπασε και το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.