Πώς θα σου φαινόταν να χαλαρώνεις στον ειδυλλιακό αρχαιολογικό χώρο του Δίον Πιερίας υπό τους ήχους της Ορχήστρας Νέων Δίου, γύρω από τον επιβλητικό Όλυμπο και να σε λούζει η αυγουστιάτικη πανσέληνος;

Την Κυριακή 26 και τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, λοιπόν,για εσάς που θέλετε να απολαύσετε το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού κάπου εναλλακτικά, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της χώρας, για άλλη μια χρονιά, συμμετέχουν στον θεσμό «Πανσέληνος 2018» και θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό. Σε 95 από αυτούς μάλιστα, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις.

Το θέμα συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), με τα μέλη να αποφασίζουν την έγκριση εκδηλώσεων που αφορούν την όμορφη βραδιά και περιλαμβάνουν από μουσική, χορό, θέατρο και εικαστικές εκθέσεις ως προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης, ξεναγήσεις και πολλές ακόμα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει, από το 2002, με επιτυχία τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία στο κοινό σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από τα αστέρια και το ολόγιομο φεγγάρι. Η Πανσέληνος του Αυγούστου 2018 έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 26/8

Το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει συναυλία με τους Αρετή Κετιμέ, Εύη Σιαμαντά, Πάνο Ζώη και τη συνθέτρια του προγράμματος Σοφία Νάτσιου με την επταμελή ορχήστρα της.

Τίτλος της μουσικής παράστασης είναι ”Τρεις φωνές χιλιάδες χιλιόμετρα” και το ρεπερτόριό της θα είναι ένα μουσικό ταξίδι από την Ανατολή στη Δύση με αφετηρία την παραδοσιακή μουσική διαφόρων λαών του κόσμου.


Στο Ωδείο της Αρχαίας αγοράς θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με κάποια από τα μέλη του σχήματος » Diachronique»‘, με στίχους και μουσική στα ελληνικά από τον συνθέτη Χρήστο Βερνάρδο.

Η συγκεκριμένη πλευρά θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 21:00 μέχρι τις 23:30 (το πολύ 350 άτομα). Την διοργάνωση επιμελείται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.


Στο Ανακτορικό Συγκρότημα του Γαλερίου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση από τις 21:00 μέχρι τις 23:30.


Στη Ροτόντα, το μνημείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό, για να θαυμάσει από εκεί την όμορφη αυγουστιάτικη πανσέληνο, από τις 20:30 μέχρι τις 23:00.


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης διοργανώνει βραδινό περίπατο στις αποθήκες του διατηρητέου συγκροτήματος Μύλων Αλλατίνι, στην παράκτια ζώνη της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 26 Αυγούστου από τις 20:00 μέχρι τις 23:00 το βράδυ.

Σε επαφή με το βιομηχανικό τοπίο, θα προβάλλονται αρχαιολογικά τοπία από την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, τα οποία θα επενδύει δραματική αφήγηση »θραυσμάτων» ποιητικού λόγου, ενώ ελεύθερα στο χώρο θα εκτυλίσσεται θεατρικό δρώμενο κινησιολογικού αυτοσχεδιασμού από τη θεατρική ομάδα »Απόντες», επενδεδυμένο με επιτόπια εικαστική δημιουργία.


Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 27/8

Ποίηση, μουσική, πανσέληνος… Ο παγκοσμίου φήμης Θεσσαλονικιός πιανίστας και συνθέτης Γεώργιος  Εμμανουήλ Λαζαρίδης συμπράττει με την διακεκριμένη ηθοποιό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, σε μια… βραδιά γεμάτη φως!

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Εφορεία ΑρχαιοτήτωνΠόλης Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν μια μαγική βραδιά, κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Η εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πανσέληνο του Αυγούστου, που πραγματοποιούνται επί σειρά ετών σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.


Δείτε εδώ τις εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα