ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣ – ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
Εγκαίνια: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013 στις 8.30 το βράδυ
Στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου

Η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου εγκαινιάζει την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ. την ατομική έκθεση του Δημήτρη Φράγκου.

Η ιστορικός τέχνης Νίκη Λοϊζίδη χαρακτήριζε τη ζωγραφική του Δημήτρη Φράγκου «επιχείρηση ταχυδακτυλουργίας», όπου η πλέον κοινή πραγματικότητα μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε μια υποτροπή του φανταστικού, όπως και κάθε φανταστική θεώρηση μπορεί να αναφέρεται σε απολύτως πραγματικές καταστάσεις ή συνθήκες. Όπου η εικόνα είναι μια «αλήθεια», χρήσιμη στο μέτρο που πρέπει να την υπερβεί. Διότι για τον καλλιτέχνη, εκείνο που έχει σημασία είναι η σκηνοθεσία των μικρών, μυστικών ιστοριών, τις οποίες διηγείται με ένα απόλυτα ελλειπτικό τρόπο, λεπτά εμπλουτισμένο με μια πραγματική δόση μαύρου χιούμορ.

Στα έργα της έκθεσης, ο Φράγκος, επαναπροσδιορίζει τη δόση αυτής της αλχημείας μεταξύ εικόνας και ζωγραφικής, την οποία η κριτική εντόπιζε στη δουλειά του ήδη από τη δεκαετία του ’80. Η ζωγραφική του, ιδιωματικά εννοιολογική, χειρίζεται σημεία ή σύμβολα, και διατυπώνει γρίφους, οι οποίοι άλλοτε ενεργοποιούν τη μνήμη φέρνοντας στην επιφάνεια το λανθάνον αντίστροφο του πραγματικού και άλλοτε παραπέμπουν σε φαντασιακές συλλήψεις.

Η αναζωπύρωση, στο διεθνές εικαστικό περιβάλλον, του ενδιαφέροντος για την παραστατική ζωγραφική μας επιτρέπει να επανανακαλύψουμε στο διάβημα του Δημήτρη Φράγκου μια προσωπική σχέση ρήξης και πάθους, τόσο με τις ηρωικές πρωτοπορίες του εικοστού αιώνα, όσο και με τη λεγόμενη λόγια παράδοση. Ο συγκερασμός του τελετουργικού και του κοινού, σ’ ένα κλίμα επανερμηνείας της λογικής της τέχνης του «υψηλού» και εμβολιασμού της με στοιχεία ενός καθημερινού πολιτισμού της εικόνας, συγκροτεί ένα σύνολο που σχολιάζει τη λειτουργία της εικόνας και της ζωγραφικής. Στους πίνακές του, η γεωμετρία του ελαχίστου ενδίδει στο αινιγματικό-ποιητικό και στην παρείσφρηση της επιθυμίας.

Ο Δημήτρης Φράγκος σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Παρίσι. Είναι καθηγητής των Εικαστικών Τεχνών στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ.

Διάρκεια έκθεσης έως τις 26 Οκτωβρίου

Ζήνα Αθανασιάδου Gallery, Π.Π.Γερμανού 5, 546 22 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 275 985 F: 2310 233 093
Email: [email protected], www. zinaathanassiadou.com
Ώρες λειτουργίας: Δευτ, Τετ, Σαβ:10.30-2 Τρ, Πεμ, Παρ:10.30-2 & 5.30-9