Στοχευμένη θα είναι η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως αναμένεται νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπου και θα εξαγγείλει το χρονοδιάγραμμα της εξόδου της χώρας από την καραντίνα.

Η αρχή της εξόδου από την καραντίνα είναι δεδομένο – αυτήν τη στιγμή – πως θα βάλει στο κάδρο συγκεκριμένα καταστήματα και όχι το σύνολο του εμπορικού κόσμου. Ειδικότερα, θεωρείται βέβαιο πως η διάθεση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την αποφυγή συνωστισμού θα οδηγήσει σε άρση του λουκέτου για μικρά καταστήματα λιανεμπορίου.

Δεδομένο, επίσης, πρέπει να θεωρείται πως η όποια χαλάρωση θα έρθει μετά την Πρωτομαγιά, με ορόσημο την ημερομηνία της 4ης Μαΐου, ώστε να αποφευχθούν τυχόν εξορμήσεις πολιτών το τριήμερο.

Το πρώτο άνοιγμα

Το πρώτο άνοιγμα, λοιπόν, θα περιλαμβάνει – σύμφωνα με όσα είναι αυτήν τη στιγμή γνωστά – μικρά εμπορικά καταστήματα, αλλά πιθανώς και κουρεία – κομμωτήρια. Τα τετραγωνικά θα είναι το κριτήριο για την άρση του λουκέτου. Τα τελευταία εμπορικά καταστήματα που θα ανοίξουν θα είναι τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, λόγω της έκτασής τους. Άλλωστε, τα καταστήματα αυτά ήταν στο πρώτο «πακέτο» λουκέτων και είναι πιθανό να ακολουθηθεί αντίστροφη πορεία ανοίγματος.

Όσον αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, τα περισσότερα θα βρίσκονται στην δεύτερη φάση της άρσης, ωστόσο στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα μικρών καταστημάτων εστίασης (σ.σ. στην πρώτη φάση άρσης των μέτρων), χωρίς να έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η άρση των μέτρων θα γίνεται κάθε δύο εβδομάδες, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να εκτιμήσουν την επίδρασή της στην εικόνα της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας. Το ζητούμενο σε αυτήν την περίπτωση είναι να αποφευχθεί πάση θυσία το οποιοδήποτε πισωγύρισμα τόσο στην «αναχαίτιση» του ιού στη χώρα, όσο και στην οικονομία, καθώς θεωρείται καταστροφικό το σενάριο νέων λουκέτων σε επιχειρήσεις που θα ανοίξουν ρολά.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε χθες ο Στέλιος Πέτσας, η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα «ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα», τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία «για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι για την αποφυγή συνωστισμού η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

Πηγή: typosthes.gr