Ξεκίνησε η προετοιμασία για το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ομάδα του Φεστιβάλ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις υγειονομικές αρχές, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό και επεξεργάζεται ήδη τρία σενάρια για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης.

Πρώτο -και ιδανικό- σενάριο είναι η επιστροφή του Φεστιβάλ στο φυσικό του χώρο, τις κινηματογραφικές αίθουσες. Σε αυτή την περίπτωση, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει έναν μικρότερο αριθμό ταινιών, με περισσότερες προβολές ανά ταινία, από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου 2020. Οι ταινίες θα προβληθούν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, στα αφιερώματα, στο κυρίως πρόγραμμα, ενώ φυσικά θα παρουσιαστεί το σύνολο της ελληνικής παραγωγής της χρονιάς.

Ταυτόχρονα, η ομάδα του Φεστιβάλ προετοιμάζει δύο επιπλέον εναλλακτικά σενάρια για την περίπτωση που η διοργάνωση θα πρέπει να μεταφερθεί σε ψηφιακή μορφή. Η επεξεργασία και η υλοποίηση όλων αυτών των σεναρίων είναι απαιτητική και δύσκολη.

Βασικός στόχος του Φεστιβάλ, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είναι η στήριξη του ελληνικού σινεμά με συγκεκριμένες δράσεις. Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μια σειρά νέων δράσεων που θα υλοποιηθούν σε όποια μορφή και αν διεξαχθεί η διοργάνωση:

 • Το Φεστιβάλ δημιουργεί ένα εκπαιδευτικό hub για έλληνες σκηνοθέτες που βρίσκονται στο στάδιο της μετάβασης από τη μικρού μήκους στη μεγάλου μήκους ταινία. Στόχος του hub είναι να βοηθήσει τους σκηνοθέτες που βρίσκονται στο στάδιο της αρχικής ιδέας να κάνουν συνεργασίες, να βρουν συμπαραγωγές και να μετατρέψουν την ιδέα τους σε ταινία. Σύντομα θα ανακοινωθεί ο τρόπος επιλογής των συμμετεχόντων.
 • Δύο νέα χρηματικά βραβεία παρουσιάζονται αποκλειστικά για ελληνικά πρότζεκτ στα αναπτυξιακά προγράμματα της Αγοράς Crossroads και Works in Progress.
 • Αυξάνεται το ποσοστό των ελληνικών πρότζεκτ που θα επιλέγονται για τα προγράμματα της Αγοράς.
 • Δημιουργείται Agora Lab για ελληνικά πρότζεκτ που έχουν ήδη πραγματοποιήσει γυρίσματα. Πρόκειται για ένα εργαστήριο ανάπτυξης, στο οποίο κινηματογραφιστές διεθνούς φήμης προσφέρουν δωρεάν καθοδήγηση σε έλληνες σκηνοθέτες με ταινίες που βρίσκονται στο στάδιο του μοντάζ. Στο Agora Lab του 61ου ΦΚΘ θα συμμετάσχουν και τα ντοκιμαντέρ που είχαν επιλεγεί στο Lab του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο λόγω έκτακτων συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκε.
 • Συνεχίζεται το Meet the Future, η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ  που στρέφει το βλέμμα στο μέλλον του σινεμά, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο νέους επαγγελματίες από διαφορετικές ειδικότητες του κινηματογράφου. Φέτος, θα μας συστήσει ανερχόμενους διευθυντές φωτογραφίας από την Ελλάδα. Το πρώτο Meet the Future τον Νοέμβριο του 2019 πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.
 • Το Thessaloniki Locarno Industry Academy International επιστρέφει στο 61ο Φεστιβάλ και από φέτος θα είναι ανοιχτό σε περισσότερους επαγγελματίες του ελληνικού κινηματογράφου.
 • Ενισχύεται η συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Εκτός από την προβολή των βραβευμένων ταινιών, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα παρέχει στους νέους σκηνοθέτες τη διασύνδεση με κορυφαίους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.

To Φεστιβάλ παράλληλα επεξεργάζεται τον σχεδιασμό μιας πρωτοποριακής, διαδραστικής και δυναμικής πλατφόρμας για την προώθηση, την διάδοση, την διάσωση και την αρχειοθέτηση του ελληνικού κινηματογράφου στην Ελλάδα και διεθνώς. Πρόκειται για ένα παλαιότερο σχέδιο του Φεστιβάλ που είχε τίτλο εργασίας Octopus Films. Οι παρούσες συνθήκες καθιστούν επιτακτική και αναγκαία την ολοκλήρωσή του.

 

Έναρξη καταθέσεων – πρόγραμμα

Την Τρίτη 30 Ιουνίου θα ξεκινήσει η κατάθεση των ελληνικών ταινιών.

Την Τρίτη 16 Ιουνίου ξεκίνησε η κατάθεση για τις ταινίες του διεθνούς προγράμματος του 61ου ΦΚΘ. Η προθεσμία για την κατάθεση ταινιών στο διεθνές πρόγραμμα είναι η Δευτέρα 27 Ιουλίου. Η υποβολή καταθέσεων αφορά και τις ταινίες VR.

Για την αίτηση συμμετοχής και τους κανονισμούς επισκεφτείτε την σελίδα: https://www.filmfestival.gr/en/festivals-en/tiff-en

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε: [email protected]

 

Έναρξη καταθέσεων – Αγορά

Την Τρίτη 16 Ιουνίου ξεκίνησε η κατάθεση κινηματογραφικών σχεδίων στην Αγορά, το αναπτυξιακό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Creative Europe – MEDIA. Η Αγορά καλεί τους ενδιαφερόμενους κινηματογραφιστές να καταθέσουν τα κινηματογραφικά σχέδια και τις ταινίες τους στα τμήματα Agora Film Market, Crossroads Co-production Forum και Agora Works in Progress.

Οι χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η Αγορά και που έχουν δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις και ταινίες είναι οι εξής: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Β. Μακεδονία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κόσοβο, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία, Τυνησία.

 

Αναλυτικά τα τμήματα της Αγοράς και οι τελικές ημερομηνίες καταθέσεων:

AGORA FILM MARKET
7-14 Νοεμβρίου 2020
***Ημερομηνία τελικών καταθέσεων: 15 Οκτωβρίου 2020***

Το Agora Film Market προωθεί την πλειοψηφία των ταινιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΦΚΘ, αλλά και ταινίες από τις χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η Αγορά και δεν συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό ταινιών να βρουν το δρόμο προς άλλα φεστιβάλ και εταιρείες διανομής. Επίσης παρουσιάζεται και μια επιλογή από ελληνικές ταινίες παραγωγής των δύο τελευταίων ετών. Στόχος της Αγοράς είναι να φέρει σε επαφή τους επαγγελματίες με τους σκηνοθέτες και παραγωγούς για νέες και μελλοντικές συνεργασίες.

 

16ο ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΩΝ CROSSROADS
10-14 Νοεμβρίου 2020
*** Ημερομηνία τελικών καταθέσεων: 20 Ιουλίου 2020***

Στόχος του Crossroads Co-production Forum είναι να υποστηρίξει τους παραγωγούς ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που σχετίζονται με τις περιοχές της Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Ως προς τα χαρακτηριστικά στοιχεία καταλληλόλητάς τους, οι ταινίες αυτές πρέπει να είναι παραγωγές ή συμπαραγωγές από χώρες αυτών των γεωγραφικών περιοχών ή ταινίες των οποίων συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις περιοχές. Οι παραγωγοί των επιλεγμένων κινηματογραφικών σχεδίων θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιρειών πωλήσεων (sales agents) και ειδικούς κορυφαίων τομέων παραγωγής.

Στις προηγούμενες εκδόσεις του, το Crossroads συμπεριέλαβε κινηματογραφικά σχέδια από σκηνοθέτες όπως οι Deniz Gamze Erguven (Οι Ατίθασες), Πέννυ Παναγιωτοπούλου (September), Άγγελος Φραντζής (Ακίνητο Ποτάμι), Annemarie Jacir (When I Saw You), Layla Bouzid (As I Open my Eyes), Σοφία Εξάρχου (Park), Ofir Raul Graizer (The Cakemaker), Gjorce Stavreski (Secret Ingredient), μεταξύ άλλων.

 

Τα βραβεία του Crossroads Co-production Forum  συμπεριλαμβάνουν:

 • Το μεγάλο βραβείο post-production  (εικόνα και ήχο) από την εταιρία Δύο Τριάντα Πέντε (2|35).
 • Το βραβείο ανάπτυξης σεναρίου 8.000 ευρώ  από το CNC (Centre National du Cinema et de l’ image animee)
 • Το Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο χορηγεί διαπίστευση στον βραβευμένο παραγωγό, προκειμένου να συμμετάσχει στο προσεχές Producer’s Network
 • Το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας επιλέγει ένα κινηματογραφικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην προσεχή διοργάνωση, τον Μάρτιο του 2021.
 • Το Mediterranean Film Institute Script 2 Film Workshops χορηγεί μια υποτροφία σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο.
 • H γαλλική συμβουλευτική εταιρεία Initiative Film, προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ένα ελληνικό κινηματογραφικό σχέδιο.
 • To Cinemed, επιλέγει τουλάχιστον ένα ελληνικό κινηματογραφικό σχέδιο για το Development Grant που διοργανώνει ετησίως.
 • Το βραβείο Asterisk* το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες Packaging και Project Marketing Strategy.
 • Το βραβείο THESSALONIKI EAVE Marketing Workshop Scholarship για το οποίο θα επιλεχθεί ένας παραγωγός για το εργαστήρι Marketing.

Περισσότερες πληροφορίες για τα δύο νέα χρηματικά βραβεία που θα απονεμηθούν σε ελληνικά project, θα ανακοινωθούν σύντομα.

Το Crossroads συνεργάζεται επίσης και με το MIDPOINT – A Training and Networking Platform for Film and TV Development.

 

ΑΓΟΡΑ WORKS IN PROGRESS
12 Νοεμβρίου 2020
*** Ημερομηνία τελικών καταθέσεων: 14 Σεπτεμβρίου 2020***

Το τμήμα Agora Works in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί προβολές οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στην 61ή διοργάνωση. Με αυτό τον τρόπο, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να είναι οι πρώτοι που θα ανακαλύψουν ταινίες μεγάλου μήκους από τη Μεσόγειο, την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, σε ένα στάδιο αμέσως πριν την ολοκλήρωση τους.

Για πέμπτη χρονιά, σε ταινία του τμήματος Agora Works in Progress, θα απονεμηθεί το Eurimages Lab Project Award, το οποίο χρηματοδοτεί παραγωγές που διακρίνονται για την πρωτοποριακή τους ματιά μέχρι το ποσό των 50.000€ για την αποπεράτωσή τους (post-production).

Επίσης, η Αγορά για άλλη μια χρονιά συνεργάζεται με την εταιρεία Graal, η οποία προσφέρει το βραβείο συμπαραγωγής με υπηρεσίες post-production σε μια ταινία του Agora Works in Progress. Το βραβείο MuSou προσφέρει στους δημιουργούς της ταινίας τη δυνατότητα σύνθεσης και παραγωγής πρωτότυπης μουσικής, ανεύρεση και διασφάλιση πνευματικών και δισκογραφικών δικαιωμάτων εμπορικής μουσικής, καθώς και υπηρεσίες δημιουργίας και επεξεργασίας ήχου.

Ανάμεσα στις ταινίες που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στο Works in Progress της Αγοράς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι εξής: SWEAT του Magnus von Horn (Cannes2020 Label),  Last Day of Spring της Isabel Lamberti (L’ACID Cannes2020 Label), Papicha της Mounia Meddour (Ένα Κάποιο Βλέμμα 2019 Φεστιβάλ Καννών), Rêves de jeunesse του Alain Raoust (ACID 2019, Φεστιβάλ Καννών), Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Ρότερνταμ, SXSW 2016), Αγκάθι του Γαβριήλ Τζάφκα (CPH: PIX, Θεσσαλονίκη 2017), Σύμπτωμα του Άγγελου Φραντζή (Τορίνο, Θεσσαλονίκη 2015), Μικρή άρκτος της Ελισάβετ Χρονοπούλου (Γκέτενμποργκ 2016), Μικρό ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη (Διαγωνιστικό τμήμα – Βερολίνο 2014),  Για πάντα της Μαργαρίτας Μαντά  (Κάιρο – Αργυρή Πυραμίδα / Βραβείο Σκηνοθεσίας 2015), Next to Her του Άσαφ Κόρμαν (Quinzaine des Realisateurs – Κάννες 2014, Αργυρός Αλέξανδρος – ΦΚΘ 2014), Στο σπίτι του Αθανάσιου Καρανικόλα (Forum – Βερολίνο 2014), My Dog Killer της Mira Fornay (Tiger Award – Ρότερνταμ 2014), Luton του Μιχάλη Κωνσταντάτου (Σαν Σεμπαστιάν 2013), Όταν σε είδα της Ανμαρί Τζασίρ (Τορόντο 2012), Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού του Έκτωρα Λυγίζου (Διαγωνιστικό τμήμα – Κάρλοβι Βάρι 2012).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία υποβολής αιτήσεων, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.filmfestival.gr ή να επικοινωνήσετε στο e-mail [email protected] και στο τηλ. 210 8706000.

Υπεύθυνη Αγοράς: Γιάννα Σαρρή ([email protected])

Crossroads Co-production Forum: Αγγελική Βέργου ([email protected]), Συντονισμός: Ντενίς Ανδρεώλα ([email protected]). Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της Αγοράς: https://www.filmfestival.gr/el/professionals/agora-gr   

 

250 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe
  for a blog website? The account aided me a acceptable deal.
  I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 2. I do not know whether it’s just me or if
  perhaps everybody else experiencing problems with your blog.
  It appears as though some of the text on your posts are running off the screen. Can somebody else please comment and let me
  know if this is happening to them too? This could be a problem with my
  web browser because I’ve had this happen previously.
  Many thanks

 3. What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively useful and it
  has helped me out loads. I hope to contribute & aid different
  users like its aided me. Great job.

 4. I’ve been surfing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. In my opinion, if
  all webmasters and bloggers made good content as you did,
  the net will be a lot more useful than ever before.

 5. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your webpage?
  My blog site is in the very same niche as yours and my users would truly benefit from a lot of
  the information you provide here. Please let me know if this ok with you.
  Thanks a lot!

 6. Today, I went to the beach with my children. I found
  a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and
  said «You can hear the ocean if you put this to your ear.» She put the shell to her
  ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched
  her ear. She never wants to go back! LoL I know this is
  completely off topic but I had to tell someone!

 7. I’m excited to find this web site. I need to to thank you
  for ones time for this particularly wonderful read!!

  I definitely savored every little bit of it and i also have you saved to fav to check out new information on your website.

 8. Fantastic items from you, man. I have understand your stuff prior
  to and you’re just extremely magnificent.
  I actually like what you have received right here, really like what you are saying and the way wherein you
  are saying it. You make it enjoyable and you
  continue to take care of to stay it wise. I cant wait to learn much more from you.
  That is actually a terrific website.

 9. Please let me know if you’re looking for a author for your site.
  You have some really good posts and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some content for your blog in exchange for a link back to
  mine. Please shoot me an e-mail if interested. Cheers!

 10. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you stop it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any help
  is very much appreciated.

 11. I’m not sure why but this blog is loading incredibly
  slow for me. Is anyone else having this issue or is it
  a issue on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 12. Admiring the persistence you put into your blog and detailed information you present.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed
  information. Fantastic read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS
  feeds to my Google account.

 13. My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress
  on numerous websites for about a year and am nervous about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net. Is there a
  way I can import all my wordpress content into it?
  Any help would be greatly appreciated!

 14. We stumbled over here coming from a different web page
  and thought I should check things out. I like what I see so
  now i am following you. Look forward to finding out about your web page for a second time.

 15. Hi, i believe that i noticed you visited my blog so i came to return the favor?.I’m
  trying to in finding things to improve my site!I suppose its ok to make use of a few
  of your ideas!!

 16. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any suggestions would be greatly appreciated.

 17. First off I want to say wonderful blog! I had a quick question that I’d like
  to ask if you do not mind. I was curious to know how you center yourself and clear your mind prior to writing.
  I have had a tough time clearing my mind in getting my thoughts out.
  I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15
  minutes are generally lost simply just trying to figure out how to
  begin. Any recommendations or hints? Kudos!

 18. Wonderful blog! Do you have any hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so
  many options out there that I’m totally confused ..

  Any ideas? Many thanks!

 19. I’m curious to find out what blog system you’re using?
  I’m having some small security problems with
  my latest site and I would like to find something more
  safe. Do you have any solutions?

 20. Hi! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers
  and starting a new project in a community in the same
  niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You
  have done a wonderful job!

 21. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger,
  and I was wondering your situation; many of us have created
  some nice procedures and we are looking to exchange strategies
  with others, be sure to shoot me an e-mail if interested.

 22. Hello there! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.

  Would you be interested in exchanging links or maybe guest
  writing a blog article or vice-versa? My site addresses a lot
  of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each
  other. If you might be interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

 23. Hi there, I discovered your blog by the use of Google at the same time as looking for a comparable
  subject, your web site got here up, it appears to be like great.

  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, just became alert to your weblog through Google, and
  found that it’s truly informative. I am going to be careful for
  brussels. I’ll be grateful should you continue this in future.
  Lots of other folks will be benefited from your writing.
  Cheers!

 24. After I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now
  on every time a comment is added I get 4 emails with the same comment.
  Is there a means you can remove me from that service?

  Cheers!

 25. After checking out a few of the blog articles on your website, I
  truly appreciate your technique of writing a blog. I added it to my bookmark site list and will be checking
  back soon. Take a look at my website too and tell me your opinion.

 26. I have to thank you for the efforts you have put in penning this site.
  I really hope to view the same high-grade blog posts from you later on as well.
  In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal site
  now 😉

 27. A motivating discussion is definitely worth comment.
  There’s no doubt that that you ought to write more
  about this subject matter, it might not be a taboo subject but typically people do not
  speak about these subjects. To the next! All the best!!

 28. Admiring the persistence you put into your blog and detailed information you offer.
  It’s good to come across a blog every once in a while
  that isn’t the same old rehashed information. Wonderful read!
  I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 29. Hi my family member! I want to say that this article is awesome, great written and come with almost
  all important infos. I would like to see more posts like this .

 30. I loved as much as you’ll receive carried out right here.

  The sketch is attractive, your authored material stylish.

  nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this
  hike.

 31. I think this is one of the so much significant info for
  me. And i’m satisfied reading your article. However should remark on some basic issues, The
  website style is wonderful, the articles is truly excellent :
  D. Excellent task, cheers

 32. Hello, I believe your web site could be having browser compatibility
  issues. When I look at your site in Safari, it looks fine but when opening in IE,
  it’s got some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other than that, wonderful site!

 33. An intriguing discussion is worth comment. I do believe that you need to write more about
  this topic, it may not be a taboo subject but
  typically people don’t talk about such issues.
  To the next! Many thanks!!

 34. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and all. Nevertheless imagine if you added some great visuals or video clips
  to give your posts more, «pop»! Your content is excellent but with images and clips,
  this website could undeniably be one of the best in its field.
  Fantastic blog!

 35. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is important and all.
  But think of if you added some great images or video clips to give your posts more, «pop»!
  Your content is excellent but with images and video clips, this blog
  could certainly be one of the most beneficial in its field.

  Amazing blog!

 36. Unquestionably believe that which you said.

  Your favorite reason appeared to be on the web the easiest thing to be aware of.

  I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they just do not know about.

  You managed to hit the nail upon the top as well as defined
  out the whole thing without having side-effects ,
  people can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

 37. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I
  think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me.
  I am looking forward for your next post, I’ll try to
  get the hang of it!

 38. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site provided us with useful information to work
  on. You’ve performed an impressive job and our whole neighborhood might be thankful to
  you.

 39. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no data backup.
  Do you have any solutions to protect against hackers?

 40. Very good website you have here but I was wanting to know if you knew of any
  forums that cover the same topics talked about in this article?
  I’d really love to be a part of group where I can get responses from other knowledgeable individuals that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know. Many thanks!

 41. I have been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts on this kind of space .
  Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site.
  Studying this info So i’m glad to exhibit that I have an incredibly good uncanny feeling I discovered exactly what I needed.
  I most indisputably will make sure to do not fail to remember this site and give it
  a look on a constant basis.

 42. My brother suggested I might like this website.
  He was totally right. This post truly made my day.
  You can not imagine simply how much time I had spent for
  this info! Thanks!

 43. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and
  in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account
  your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 44. I was pretty pleased to discover this web site.
  I want to to thank you for ones time due to this wonderful read!!

  I definitely savored every part of it and I have you saved to fav
  to look at new stuff in your web site.

 45. Hi would you mind sharing which blog platform you’re
  using? I’m going to start my own blog soon but I’m having a hard time making a
  decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different
  then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 46. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you
  relied on the video to make your point. You definitely know what
  youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your weblog when you could
  be giving us something informative to read?

 47. We stumbled over here by a different page and thought I may as well check things out.
  I like what I see so now i’m following you. Look forward to exploring your web page again.

 48. Hi there fantastic blog! Does running a blog like this require a great deal of work?

  I have virtually no understanding of computer programming however I had
  been hoping to start my own blog in the near future.
  Anyhow, if you have any recommendations or tips for new blog owners please share.
  I know this is off topic but I just needed to ask.

  Thanks a lot!

 49. I do trust all of the ideas you’ve presented to your post.
  They are very convincing and can certainly work. Still, the posts are
  too short for beginners. Could you please extend them a little from next time?
  Thank you for the post.

 50. Simply want to say your article is as surprising. The clarity in your post is just excellent and i
  can assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed
  to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 51. Very good blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There
  are so many choices out there that I’m totally overwhelmed ..
  Any tips? Thank you!

 52. You’re so interesting! I don’t suppose I have read
  a single thing like that before. So good to find another person with a few unique
  thoughts on this subject. Seriously.. many thanks for starting this up.
  This site is something that is required on the web, someone with a little originality!

 53. Greetings! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article or
  vice-versa? My website addresses a lot of the same
  subjects as yours and I believe we could greatly benefit
  from each other. If you’re interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

 54. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your website,
  how could i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal.
  I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright
  clear idea

 55. Heya i am for the primary time here. I came across this board and I in finding It truly useful & it helped
  me out much. I am hoping to offer something back
  and aid others such as you aided me.

 56. Hi! I simply wish to offer you a big thumbs up for your excellent information you’ve got right here on this
  post. I’ll be returning to your website for more soon.

 57. Hey there! This post couldn’t be written any better!
  Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept
  talking about this. I will forward this page to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thanks
  for sharing!

 58. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out.
  Please let me know where you got your theme. Many thanks

 59. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon on a daily basis.
  It’s always useful to read through articles from other authors and practice
  something from their websites.

 60. First of all I would like to say terrific blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you do not mind.
  I was interested to find out how you center yourself and clear your thoughts prior to writing.

  I have had a difficult time clearing my mind in getting my
  thoughts out. I do enjoy writing but it just seems like the first
  10 to 15 minutes are wasted just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints?
  Cheers!

 61. Great blog here! Additionally your site rather a lot up fast!
  What web host are you the use of? Can I get your associate hyperlink to your host?
  I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 62. Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could
  get a captcha plugin for my comment form? I’m using the
  same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?
  Thanks a lot!

 63. Have you ever thought about creating an ebook or guest authoring on other
  blogs? I have a blog centered on the same topics you
  discuss and would love to have you share some stories/information. I know my subscribers would value your work.

  If you’re even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

 64. After I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new
  comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I get
  4 emails with the same comment. Is there an easy method you are able to
  remove me from that service? Many thanks!

 65. of course like your web site but you need to test the spelling on several of your posts.
  Several of them are rife with spelling issues and I find it very
  bothersome to inform the truth then again I’ll definitely come back again.

 66. Unquestionably consider that which you stated.
  Your favorite reason appeared to be on the net the simplest factor to be
  aware of. I say to you, I definitely get irked while folks consider concerns that
  they plainly do not understand about. You controlled to hit the nail upon the top and also outlined out the entire
  thing without having side-effects , other people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 67. Hi! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest
  writing a blog post or vice-versa? My website discusses a lot of the same subjects as yours and I feel we could
  greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to send me
  an e-mail. I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 68. I seriously love your website.. Very nice colors & theme.
  Did you build this web site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my very own blog and
  would like to learn where you got this from or exactly what the theme is called.
  Thanks!

  Feel free to surf to my website: MovieTrailersArea

 69. Woah! I’m really loving the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that «perfect balance» between superb
  usability and visual appearance. I must say that you’ve
  done a excellent job with this. Also, the blog loads
  extremely quick for me on Opera. Excellent Blog!

 70. I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this website.
  I am hoping to check out the same high-grade blog posts from you later on as well.
  In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal website now 😉

 71. Thanks a bunch for sharing this with all folks you actually recognise what you’re
  talking about! Bookmarked. Kindly additionally talk over with my web site =).
  We could have a link exchange agreement among us

 72. Excellent website you have here but I was curious about if you knew of any community forums that cover the same topics discussed here?
  I’d really like to be a part of group where I can get feed-back from other experienced people that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know.
  Cheers!

 73. A person essentially assist to make critically articles I would state.
  This is the first time I frequented your web page and up to now?
  I amazed with the analysis you made to create this actual
  publish amazing. Fantastic job!

 74. Hello! I know this is kinda off topic but I was
  wondering which blog platform are you using for this site?

  I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for
  another platform. I would be great if you could point me in the
  direction of a good platform.

 75. Hello very nice website!! Guy .. Excellent .. Superb ..
  I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally?

  I am happy to seek out so many helpful info right here within the
  publish, we’d like develop more techniques on this
  regard, thank you for sharing. . . . . .

 76. I absolutely love your blog and find most of your post’s to be exactly I’m looking for.
  Does one offer guest writers to write content available for you?
  I wouldn’t mind producing a post or elaborating on many of the
  subjects you write in relation to here. Again, awesome weblog!

 77. Hi, I think your blog might be having browser compatibility
  issues. When I look at your blog site in Safari, it looks
  fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just wanted to give
  you a quick heads up! Other then that, very good blog!

 78. I’ve been browsing online more than three hours today,
  yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good
  content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 79. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday.
  It will always be exciting to read content from other authors and use something from other websites.

 80. Hiya very cool blog!! Man .. Beautiful .. Superb ..
  I will bookmark your web site and take the feeds also? I am glad to search out so many helpful info
  right here within the submit, we need work out more strategies on this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 81. When someone writes an article he/she retains the plan of a user
  in his/her brain that how a user can be aware of it.
  So that’s why this article is outstdanding. Thanks!

 82. Wow that was odd. I just wrote an really long comment but after
  I clicked submit my comment didn’t show up.

  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted
  to say great blog!

 83. Somebody essentially assist to make seriously posts I might state.
  That is the very first time I frequented your website page and so far?
  I surprised with the research you made to create this actual submit extraordinary.
  Great activity!

 84. Fascinating blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple tweeks would really make
  my blog shine. Please let me know where you
  got your design. Bless you

 85. Heya i am for the primary time here. I found this board and I in finding It truly useful & it helped me out
  a lot. I’m hoping to provide one thing back and aid others like you helped me.

 86. First of all I would like to say wonderful blog! I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind.

  I was interested to know how you center yourself and clear your thoughts prior to
  writing. I’ve had a tough time clearing my thoughts in getting
  my thoughts out. I truly do enjoy writing but it just seems like the
  first 10 to 15 minutes are usually wasted simply just trying
  to figure out how to begin. Any suggestions or hints? Appreciate
  it!

 87. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83
  views. I know this is entirely off topic but I had to share it
  with someone!

 88. Great weblog here! Additionally your website lots up fast!
  What host are you the usage of? Can I get your associate link in your host?
  I want my website loaded up as quickly as yours lol

 89. Superb website you have here but I was curious if you knew of any discussion boards that cover the
  same topics talked about in this article? I’d really love to
  be a part of community where I can get opinions from other experienced individuals that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know.
  Thanks!

 90. Having read this I thought it was rather enlightening.
  I appreciate you taking the time and energy to put this information together.

  I once again find myself personally spending a lot of time both
  reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 91. Thanks , I have just been looking for information about
  this subject for ages and yours is the greatest I’ve discovered till now.
  However, what in regards to the bottom line? Are you certain concerning
  the source?