Τι μπορείς να κάνεις αν είσαι λάτρης των burgers αλλά ταυτόχρονα θέλεις να ακολουθήσεις τη διαδικασία της νηστείας; Δε χρειάζεται να ζορίζεσαι. Παρακάτω σου δείχνουμε πώς να φτιάξεις στο σπίτι πεντανόστιμα burger λαχανικών που θα σε κάνουν να ξεχάσεις τη νηστεία, αλλά κι αν είσαι χορτοφάγος θα πάρεις ιδέα για απολαυστικά γεύματα!

Green Burger

Υλικά

  • 4 πατάτες
  • 4 κρεμμύδια
  • 3 καρότα
  • 1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα στο μούλτι
  • λίγο δυόσμο
  • λίγο μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι, κύμινο
  • τριμμένη φρυγανιά (όση χρειαστεί)
  • ψωμάκια χάμπουργκερ
  • κέτσαπ, μουστάρδα
  • σαλάτα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

  1. Βράζετε τις πατάτες και τα καρότα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τα στραγγίζετε, τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια και τα βάζετε στο μούλτι μαζί με τα μπαχαρικά μέχρι να λιώσουν.
  3. Αδειάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα οποία επίσης έχετε τρίψει στο μούλτι, και λίγη τριμμένη φρυγανιά (τόση ώστε το μίγμα σας να σφίξει και να μπορείτε να το πλάσετε).
  4. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει, πλάθετε προσεκτικά τα μπιφτέκια και τα περνάτε πάλι από τη φρυγανιά πάνω κάτω.
  5.  Βάζετε τα μπιφτέκια λαχανικών σε ταψί το οποίο έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
  6. Κόβετε τα ψωμάκια χάμπουργκερ στη μέση, βάζετε λίγο κέτσαπ, λίγη ψιλοκομμένη σαλάτα, το μπιφτεκάκι λαχανικών, λίγη μουστάρδα και σκεπάζετε με το άλλο ψωμάκι.

Μπέργκερ με μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες όπως το κρέας, ενώ είναι χαμηλά σε θερμίδες και χοληστερόλη.

Υλικά

  • 250 γραμμάρια μανιτάρια πορτομπέλο κομμένα σε φέτες
  • 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια σε φέτες
  • 2 κ.σ. βαλσάμικο ξίδι
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 τριμμένα καρότα
  • 2 κ.σ. χυμό ντομάτας
  • 4 κ.γ. γαλέτα
  • 1 αβγό
  • 4 ροδέλες ντομάτας
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγη ρόκα
  • 4 ψωμάκια για burger (υλικά για 4 μερίδες)

Εκτέλεση:

  1. Βάλτε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά. Όταν ζεσταθεί, προσθέστε λίγο νερό, ρίξτε σε αυτό τα μανιτάρια και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να δείτε τα υγρά τους να εξατμίζονται.
  2. Στη συνέχεια, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και τοποθετήστε τα μανιτάρια σε ένα άλλο σκεύος για να κρυώσουν.
  3. Παράλληλα, βάλτε τα κρεμμύδια στο τηγάνι, προσθέστε λίγο νερό και το ξίδι και αφήστε τα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Όταν είναι έτοιμα, βάλτε τα σε ένα μπολ και τα αφήστε να κρυώσουν.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το μαϊντανό με το χυμό ντομάτας, τα καρότα, τη γαλέτα, το αβγό και τα μανιτάρια. Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι.
  5. Στη συνέχεια, πλάστε τέσσερα μπιφτέκια κι αφήστε τα να ξεκουραστούν για 15 λεπτά. Ψήστε τα μπιφτέκια (στη σχάρα ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι) μέχρι να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές.
  6. Τέλος, γεμίστε τα ψωμάκια σας με τα μπιφτέκι και γαρνίρετε με μια φέτα ντομάτα (κομμένη σε ροδέλα), λίγη ρόκα και τα καραμελωμένα κρεμμύδια.