Μειώσεις στις τιμές βασικών προϊόντων στο ράφι, καθώς και υπηρεσιών, όπως είναι η εστίαση, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, αναμένεται να δουν από σήμερα Δευτέρα 20/5 οι καταναλωτές. Πρόκειται για το αποτέλεσμα του φορολογικού πακέτου ελαφρύνσεων άμεσης εφαρμογής που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Οι παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα που τίθενται σε εφαρμογή περιλαμβάνουν:

Τη μετάταξη από συντελεστή ΦΠΑ 24% σε ΦΠΑ 13% για βασικά προϊόντα στα ράφια, όπως είναι τα λάδια, παρασκευάσµατα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύµες, αλάτι, ξύδι,ζάχαρη, προϊόντα δηµητριακών, παρασκευάσµατα για σάλτσες, παγωτά, παρασκευάσµατα για σούπες, ζωµοί και γενικώς τα τυποποιηµένα µη νωπά τρόφιµα.

Επίσης, περνούν στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ 13% ο καφές και άλλα δηµοφιλή ροφήµατα, που  διατίθενται από σούπερ μάρκετ κ.λπ. Εφόσον η µείωση του συντελεστή ΦΠΑ περάσει στο σύνολό της στην τελική τιµή των παραπάνω προϊόντων, τότε θα υπάρξει µια µείωση της τάξης περίπου του 9%.

Για παράδειγµα, η τιµή του τυποποιηµένου και συσκευασµένου ρυζιού από 4,70 ευρώ το κιλό θα µειωθεί σε 4,28 ευρώ. Ένα πακέτο µακαρόνια από 0,50 ευρώ αναµένεται να κοστίζει 0,45 ευρώ.

Τη µετάταξη από συντελεστή ΦΠΑ 24% σε συντελεστή 13% των υπηρεσιών εστίασης:

Συγκεκριµένα, µετατάσσεται στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ η εκµετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινοµαγειρείων και άλλων συναφών µε αυτές επιχειρήσεων.

Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι ο καφές, τα αναψυκτικά και τα οινοπνευµατώδη ποτά παραµένουν σε ΦΠΑ 24%.

Το ηλεκτρικό ρεύµα και το φυσικό αέριο µετατάσσονται από ΦΠΑ 13% σε 6%.

Η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δοµές για άτοµα µε ειδικές ανάγκες και δοµές που παρέχουν κατάλυµα σε άτοµα µε νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών υπάγεται πλέον σε ΦΠΑ 13%. Από τις διατάξεις µείωσης του ΦΠΑ επέρχεται για φέτος απώλεια εσόδων για τα κρατικά ταμεία, 441 εκατ. ευρώ και 667 εκατ. ευρώ το 2020.

Πηγή: typosthes.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ