Oι καλύτερες συζητήσεις γίνονται γύρω από ένα τραπέζι! Με πεντανόστιμο φαγητό, δροσιστικά cocktails και παρέες που κάτι καλό έχουν να σου πουν. Όταν όλα αυτά, μάλιστα, συνδυάζονται με το ολοκαίνουργιο menu Mexi-quila στα TGI Fridays™, τότε οι κουβέντες γίνονται πικάντικες. Το mexican food συνάντησε την tequila στα TGI Fridays™ και εμείς πάθαμε Mexi-quila!

Συνέντευξη στην Κατερίνα Ευσταθιάδου

Συνδαιτυμόνας μας στην τρίτη συνάντηση στα TGI Fridays™ ο σκηνοθέτης και ιδρυτής της Sfina Mario Ermitikos.
Υπάρχουν οι Θεσσαλονικείς, υπάρχει και ο Μάριος. Η περίπτωση αυτή ανθρώπου, που κοιτάζοντας τα καταγάλανα μάτια του, διακρίνεις την άσβεστη σπίθα, τη δίψα για εμπειρίες και δημιουργία αλλά και το παιδί που θέλει να χαρεί τη ζωή στο έπακρο και να μοιράσει αυτή τη χαρά. Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει ο επόμενος Νταλί. Ξεκίνησε ζωγραφίζοντας πάνω σε μπλουζάκια, μετά κάνοντας γελοιογραφίες. Αργότερα, πατούσε pause στο βίντεο και αποτύπωνε τους αγαπημένους του ήρωες καρτούν. Έψαξε σε ηλικία 13 ετών ένα καλλιτεχνικό όνομα να υπογράφει τους καμβάδες του και διάλεξε το Ερμητικός από το Ερμής+ορμητικός. Θεώρησε πως και ο ίδιος, ως ένας άλλος αγγελιοφόρος μεταφέρει τα δικά μηνύματα στον έξω κόσμο μέσω της ζωγραφικής, όπως ένας άλλος Ερμής αλλά με έναν ορμητικό τρόπο. Όταν, αργότερα, έμαθε ότι το “ερμητικός” είναι μια υπαρκτή λέξη και όχι δική του επινόηση, σοκαρίστηκε. Όταν δε έμαθε τη σημασία της, ενθουσιάστηκε. Ένιωσε ότι ήταν καρμικό, γιατί ήταν πάντοτε κλειστό παιδί ως χαρακτήρας, οπότε υποσχέθηκε στον εαυτό του ότι δε θα το αλλάξει ποτέ. Και το κρατάει, γιατί τον συνδέει με την παιδική του ηλικία.

Κυρίες και κύριοι, ο Μάριος Ερμητικός!

Σπούδαζε ηλεκτρονικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Surrey, με όνειρα ακόμη να γίνει ζωγράφος, όταν βρέθηκε σε ένα charity shop στην Αγγλία και αγόρασε μια super 8 παλιά κινηματογραφική κάμερα. Όταν άρχισε να παίζει μαζί της, μαγεύτηκε. Ο ήχος της μηχανής, η μυρωδιά του σελιλόιντ τον έκαναν να αγαπήσει την κινουμενη εικόνα. Το μεταπτυχιακό του ήταν πάνω σε αυτό και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Σήμερα έχει δημιουργήσει την ατομικη του εταιρεία παραγωγής και τον βρίσκουμε, ως σκηνοθέτη, πίσω από πολλά ενδιαφέροντα projects. Καλογυρισμένα video clips, μεγάλα events (TEDx), τηλεοπτικές εκπομπές (οξυγόνο με τον Κωστή Ζαφειράκη, Κροίσοι της ΕΡΤ3, Cinemania). Παράλληλα, είναι ο δημιουργός της ομάδας SFINA με 22 δράσεις που έβγαλαν το καλύτερο πρόσωπο της πόλης και συνεργασίες, ως σκηνοθέτης και πάλι, με φορείς όπως το ΚΘΒΕ, Biennale, Fringe Festival, Δήμο Θεσσαλονίκης και άλλους, στα πλαίσια των δράσεών της.

Ένα τυπάκι ενδιαφέρον, ευγενικό και αεικίνητο, ο άνθρωπος που θα ήθελες να έχεις μαζί σου στις διακοπές σου, πόσο μάλλον σε ένα γεύμα με τη #mexiquila να σε προδιαθέτει για συναρπαστικές κουβέντες.

Στα Fridays™ της Αριστοτέλους μας καλωσόρισαν και μας υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ό,τι καλύτερο για να ζήσουμε μια αυθεντική mexican εμπειρία. Κάτι είχαμε καταλάβει από τα μεξικάνικα sombreros που ήταν κρεμασμένα στον κάκτο ακριβώς δίπλα μας. Η σερβιτόρα που μας καλωσόρισε, μάς χαμογέλασε δίνοντάς μας το μενού και της αναποδώσαμε το Hola! 

Σου ανατίθεται να φτιάξεις ένα clip με τίτλο “η spicy πλευρά της Θεσσαλονίκης”. Τι και ποιους θα εβαζες μέσα;
Ειναι πολλά που κάνουν ενδιαφέρουσα αυτήν την πόλη. Από περιοχές μου έρχονται τα Λαδάδικα με όλο αυτό το συνοθύλευμα των κτιρίων, ο κόσμος της πόλης, οι πρωτοβουλίες των ανθρώπων και οι πολλές ιδέες που γεννιούνται εδώ, τα πολλά φεστιβάλ που έχουν δημιουργηθεί,  οι γυμνές ποδηλασίες, πρωτοβουλίες όπως το “Θεσσαλονίκη Αλλιώς” αλλά και προσωπικότητες όπως ο Μπουτάρης. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι επειδή είναι μικρή και έτσι δομημένη, είναι εύκολο να βρεθείς στο κέντρο να συναντήσεις κόσμο, δεν υπάρχει το χάος άλλων μεγάλων πόλεων και αυτό φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.

Από αριστερά: El Burro, Pink Chili Margarita, Watermelon Margarita

Κοντά μας πάνω στην ώρα κατέφθασε η ευγενέστατη σερβιτόρα και μας παρουσίασε τα τρία δροσιστικά cocktails του #mexiquila μενού. Το πρώτο ήταν τo El Burro, η τεκίλα με το φρέσκο χυμό λεμονιού και το λάιμ κάνουν τον απόλυτο καλοκαιρνό συνδυασμό και το ginger τσιμπάει τόσο όσο και απογειώνει το cocktail. Σειρά είχε η Pink Chili Margarita, εδώ το sparkle έρχεται από το triple sec που προστίθεται στη Jose Cuervo Especial Silver, το ροζ χρώμα, όπως μας ενημέρωσε η σερβιτόρα οφείλεται στο χυμό pink grapefruit και το spicy στοιχείο στο σιρόπι τσίλι! Η Watermelon Margarita με το καρπουζάκι και το αρωματικό νέκταρ αγαύης έκλεισε την τρολογία και ήταν η αγαπημένη επιλογή του Μάριου. Λάτρης του καλοκαιριού, μόλις είδε το κρπούζι κάτι του έκανε κλικ. Εγώ διάλεξα την  Pink Chili Margarita, με αυτόν τον ακαταμάχητο συνδυασμό spicy, δροσιστικού και bitter, που πρέπει να γευτείς για να καταλάβεις πόσο ταιριάζει. Βουτήξαμε τα καλαμάκια μας στα παγωμένα ποτήρια και συνεχίσαμε. Ερχόμαστε πιο κοντά ΟΚ, αλλά με τον έρωτα τι γίνεται; 

Θεωρείς ότι αυτό βοηθά να γίνονται εύκολα γνωριμίες και φλερτ όταν βγαίνουμε έξω;
Δε νομίζω ότι γίνεται φλερτ έξω. Ό,τι γίνεται γίνεται μέσω social media. Έξω όταν βγαίνουμε είμαστε όλοι με το πότό και το κινητό στο χέρι, δεν υπάρχει επικοινωνία.

Δύσκολα τα πράγματα. Ευτυχώς έφτασε η σερβιτόρα μας με τα ορεκτικά. Και όταν μιλάμε για ορεκτικά σε Mexi-quila μενού, εννοούμε tacos. Τα jalapeño cream brisket tacos, είναι η πιο πικάντικη πρόταση. Λεπτές πιτούλες τυλίγουν μέσα τους ψιλοκομμένο μοσχάρι, ενώ η καυτερή jalapeño cream, ισορροπείται από το αβοκάντο και κατσικίσιο τυρί! Ακολούθησε το Chimichurri pork tacos, εδώ πρωταγωνιστεί το χοιρινό και η chimichurri σως, που ρωτήσαμε και μάθαμε ότι αποτελείται από ένα μείγμα από κόλιανδρο, πράσινο κρεμυδάκι και μαϊντανό. Παραδίπλα στο τραπέζι μας βρήκε τη θέση του το Chicken & Peppers Tacos με μαριναρισμένο κοτόπουλο, σωταρισμένο με κρεμμύδια και πιπεριές, queso cheese sauce, pico de gallo και φρέσκο guacamole. Αυτό το τελευταίο, ήταν το πιο ανάλαφρο από τα τρία, συμφωνήσαμε ότι ήταν το αγαπημένο μας, αν και η αναμέτρηση με το jalapeño cream brisket tacos ήταν αμφίρροπη. 

Σβήσαμε το ευχάριστο κάψιμο του jalapeño με Margarita και προχωρήσαμε. Ήθελα να μάθω πώς αυτός ο άνθρωπος κατάφερε να επηρεάσει με τις ιδέες του τόσο κόσμο και να κάνει τη Sfina μια από τις αξιολογότερες και πολυπληθέστερες ομάδες της πόλης.

Σε μια εποχή που όλοι ψάχνουν απεγνωσμένα followers εσύ με τη Sfina, από το 2008 κατάφερες να συσπειρώσεις γύρω από τις ιδέες σου ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ακολούθησε το όραμά σου. Έχεις κι άλλες υπερδυνάμεις;

Φυσικά και έχω! Το εξαιρετικό ριζότο μανιταριών που φτιαχνω είναι μία απο αυτές. Πέρα απο την πλάκα, η Sfina συσπείρωσε κόσμο γιατί πρότεινε δράσεις πρωτότυπες, διαδραστικές, με φαντασία. Εδώ να πω ότι δεν έγινε τίποτα εσκεμμένα, όλα προέκυψαν φυσικά και είχε επιτυχία γιατί ήταν αυθεντική. Ξεκίνησε από μία προσωπική ανάγκη, καθώς από τότε που ήμουν Αγγλία επέλεξα να κάνω παρέα με ανθρώπους πολύ ζωντανούς και έντονους, με αποτέλεσμα, όταν γύρισα στην Θεσσαλονίκη, να νιώθω μια καταπίεση από τα στερεότυπα και το κουτσομπολιό. Αυτό γέννησε την ιδέα της Σφήνας. Σκέφτηκα, λοιπόν, να κάνουμε κάτι να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα -σινεμά, μπαρ, συναυλία- οπότε πρότεινα να φτιάξουμε μια ομάδα και αυτό μας βγήκε. Οταν προτείνεις κάτι ιδιαίτερο οι φίλοι σου και οι φίλοι αυτών συνήθως ακολουθούν. Το μότο της σφήνας είναι “χορηγός εμπειριών”

Ήρθαν και τα κυρίως! Η γλυκιά μας σερβιτόρα, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, μας παρουσίασε το φημισμένο πια Fried Burrito, με τραγανή παναρισμένη πίτα αλευριού, γεμισμένη με πικάντικο μοσχαρίσιο κιμά, που λιώνει στο στόμα και, σε συνδυασκό με το τραγανό της πίτας, γίνεται ακαταμάχητο. Λέω στο Μάριο ότι πρέπει να το δοκιμάσει και παίρνω μπροστά μου το Chicken Enchilada, από πίτα αλευριού με μαριναρισμένο κοτόπουλο και δροσερά συνοδευτικά από φρέσκα ψιλοκομμένα λαχανικά και sour cream! Δύο πιάτα όπου κυριαρχούν οι έντονες γεύσεις, η ισορροπία στις εντάσεις, οι υφές-έκπληξη και το χρώμα. Μιας και είπα χρώμα ήταν η στιγμή να μιλήσουμε για τη δράση που τον απογείωσε. Τα χρώματα! 

Chicken Enchilada

Είσαι ο άνθρωπος που έφερες τη Μέρα με τα Χρώματα στην Ελλάδα. Ας μιλήσουμε για αυτό.

Οντας φοιτητής στην Αγγλία είχα ζήσει το Holi στο Λονδίνο, στην έπαυλη του George Harrison o οποίος είχε ενστερνιστεί τον Ινδουισμό και δώρισε την έπαυλη για να μετατραπεί σε ναό. Εκεί, λοιπόν, γνώρισα τι θα πεί χρώματα. Ειχα εξτασιαστεί από την απλότητα του μέσου, δηλαδή του χρώματος και της επίδρασης που έχει στον άνθρωπο. Φυσικά, δε μου πέρναγε από το μυαλό πως θα κάναμε κάτι τέτοιο στην Ελλαδα. Ετσι το 2012, όταν το πρότεινα στην ομάδα, όλοι ξετρελαθηκαν με την ιδέα. Κάπως έτσι Η Μέρα με τα Χρώματα, ήρθε ως συνέχεια των πρωτότυπων δράσεων της Σφήνας. Στην πρώτη Μέρα με τα Χρώματα μαζευτήκαμε 300 τρελοι χωρίς καμία διαφήμιση στο Στρατόπεδο Κόδρα. Όλοι τη θυμούνται αυτή τη μέρα, νιώθαμε ότι ήμασταν οι 300 εκλεκτοί σε όλη τη χώρα που βιώναμε κάτι τέτοιο, γιατί ξέραμε ότι από τη στιγμή που θα έβγαινε στο internet θα ξέφευγε. Πέρσι στο Φράγμα Θέρμης ήμασταν 10.000 και την προηγούμενη χρονιά στο Κόδρα (με δωρεάν είσοδο) 33.000. Φέτος είμαστε και πάλι στο φράγμα Θέρμης την Κυριακή στις 10 του Σεπτέμβρη με τις πόρτες να ανοίγουν στις 16:00. Η διαφοροποίηση σε σχέση με πέρσι είναι ότι εντάσσονται περισσότερες μπάντες που θα τραγουδήσουν ζωντανά KAI θα υπαρχουν νέα παιχνίδια. (Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ). Το μοτο είναι «εισπνέουμε όνειρα εκπνέουμε αγάπη».

Fried Burrito

Τι βάζει χρώμα στη δική σου καθημερινότητα;

Βόλτες, με αγαπημένους ανθρώπους, που ξεκίνησαν για ένα ποτό και κατέληξαν ως το ξημέρωμα, η σύλληψη μιας καινούριας δημιουργικής ιδέας με τις συνεπακόλουθες πεταλούδες στο στομάχι και το τρέμουλο μέχρι την ολοκλήρωσή της. Και η Λάσπη η σκυλίτσα μου!

Έχεις ταξιδέψει πολύ, έχεις γνωρίσει πολυ κόσμο. Από το 1 ως το 10 αν το ένα είναι το απόλυτα ξενέρωτοι και το δέκα super hot τι βαθμό θα έβαζες στους θεσσαλονικείς;

Νομίζω οι Θεσσαλονικείς είναι ικανοί και για τα δύο άκρα της κλίμακας 1 έως 10.

Είχαμε χαλαρώσει αρκετά με όλες αυτές τις γεύσεις και τα αρώματα. Νιώσαμε ότι είμαστε όχι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά σε κάποια γειτονιά του Μεξικό και, πλέον, η συνέντευξη είχε αρχίσει να γίνεται φιλική κουβέντα. Ζητήσαμε να μας φέρουν τα Macho Nachos, τραγανά tortilla chips, επικαλυμμένα με πικάντικο μοσχαρίσιο κιμά, για να συνοδέψουμε τα κοκτέιλ μας. Κάτι θα έλλειπε από τη μεξικάνικη εμπειρεία χωρίς Nachos στο τραπέζι.

Macho Nachos

Που θα γυρνούσες μια ερωτική σκηνή στην πόλη;

Σε κάποια ημιφωτισμένα σοκάκια στα κάστρα μάλλον, εκεί όπου πάρα πολλά ζευγαράκια έχουν γευτεί τον έρωτα.

Έχεις 12 ώρες μέχρι να πέσει ο κομήτης που θα καταστρέψει τη γη. Πώς τις περνάς;

Θα συναντούσα οικογένεια και φίλους, θα τρώγα άπειρο παγωτό και θα κατέληγα σε μια παραλία ξαπλωμένος στην άμμο να κοιτάω τον ουρανό

Ποιο είναι το πιο τρελό σου όνειρο;

Το επόμενο!

Ήπιαμε την τελευταία γουλιά από τα cocktail μας και δώσαμε ραντεβού στα Χρώματα, το Σεπτέμβριο. Adiós λοιπόν!

Μάθε περισσότερα για τη Mexi-quila των TGI Fridays εδώ

Ακολουθήστε τα TGI Fridays εδώ:
FACEBOOK
INSTAGRAM
TWITTER

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ