Oι καλύτερες συζητήσεις γίνονται γύρω από ένα τραπέζι! Με πεντανόστιμο φαγητό, δροσιστικά cocktails και παρέες που κάτι καλό έχουν να σου πουν. Όταν όλα αυτά, μάλιστα, συνδυάζονται με το ολοκαίνουργιο menu Mexi-quila στα TGI Fridays™, τότε οι κουβέντες γίνονται πικάντικες. Το mexican food συνάντησε την tequila στα TGI Fridays™ και εμείς πάθαμε Mexi-quila!

Συνέντευξη στον Ευθύμη Κάλφα

Τέταρτος καλεσμένος ο Χρήστος Εξαρχόπουλος. Συνιδρυτής του Soul Food Thessaloniki, μουσικός παραγωγός, ένας από τους πιο γνωστούς djs στη Θεσσαλονίκη, ερασιτέχνης μάγειρας και food lover. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…

Συναντηθήκαμε στα TGI Fridays™ Αριστοτέλους και το κύμα δροσιάς που μας «χτύπησε» ανοίγοντας απλά την πόρτα ήταν και ο πολύ καλός λόγος όπου επιλέξαμε να κάτσουμε στο εσωτερικό μέρος του καταστήματος. Η ευρύχωρη ροτόντα (που είναι ικανή να χωρέσει άνετα έως και 6 φίλους σου) πρόδιδε μόνο ένα πράγμα: ότι η συζήτηση θα είχε κοκτέιλ και φαγητό. Πολύ φαγητό!

Πώς θα μπορούσαμε εξάλλου να συζητήσουμε χωρίς φαγητό με τον Χρήστο, ο οποίος μαζί με τον Κωστή και τον Ντέμη δημιούργησαν το SoulFood Thessaloniki  μια ομάδα που διοργανώνει events τα οποία συνδυάζουν δυο μεγάλες αγάπες των δημιουργιών: τη μουσική και το φαγητό!

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα αυτά;

Γυρνώντας από το Βερολίνο διαπίστωσα ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άστεγοι στη Θεσσαλονίκη για τους οποίους αδιαφορούν όλοι. Η πολιτεία, εγώ, εσύ, ο φίλους σου, όλοι!Ξέρεις, όταν βλέπεις κάθε μέρα άστεγους, αρχίζεις και συνηθίζεις με την εικόνα και αρχίζεις να αδιαφορείς. Εγώ ήθελα να σκεφτεί ο καθένας πώς είναι να κοιμάσαι στο κρύο και να πεινάς κάθε μέρα, να γίνει ο καθένας άστεγος και να νιώσει πώς νιώθουν οι ίδιοι. Κάπως έτσι ξεκίνησε το event «Είμαστε όλοι άστεγοι», τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν για τις ανάγκες δομών που στηρίζουν τους άστεγους! 

Βρήκες την ανταπόκριση που περίμενες;

Επτά από τα πιο γνωστά bar της Θεσσαλονίκης, 60 DJ’ S και μπάντες οι οποίες έπαιξαν αφιλοκερδώς ήταν δίπλα μας! Το concept ήταν το εξής απλό: όσοι πήγαιναν στα συγκεκριμένα bar για να διασκεδάσουν, γνώριζαν ότι τα καθαρά κέρδη από τα ποτά τους θα διατεθούν για τις ανάγκες των αστέγων. Σκεπάσαμε πάνω από 200 άστεγους, δίνοντας κουβέρτες και sleeping bags στο Υπνωτήριο Αστέγων, το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων αλλά και σε ανθρώπους που συναντάμε στον δρόμο! 

Ποτό και μουσική η οποία συνδυάζεται με βοήθεια στο συνάνθρωπο μας. Ακούγεται υπέροχο.

Ακούγεται και είναι! Στο σημείο αυτό να σου πω ότι απεχθάνομαι τη λέξη φιλανθρωπία. Είμαστε αλληλέγγυοι όχι φιλάνθρωποι γιατί το τελευταίο κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους. Για μένα όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι. Κάπως έτσι φτάσαμε στα events τα οποία έχουν influence στην κοινωνία, μέσω της μουσικής και του φαγητού. Ο κόσμος, Ευθύμη, αλλάζει από την μονάδα. Από έναν άνθρωπο μπορεί να έρθει η αλλαγή.

Η δικιά μας αλλαγή ήρθε όταν ο Βασίλης έφερε τα cocktail που είχαμε παραγγείλει προηγουμένως. Ο Χρήστος που λατρεύει τις πικάντικες γεύσεις ζήτησε το Pink Chili Margarita, το οποίο ήδη από το χρώμα του, πρόδιδε τη γεύση! Εγώ, από την άλλη, το έχω πει: το El Burro, είναι το αγαπημένο μου καλοκαιρινό κοκτέιλ αυτήν τη στιγμή στο κέντρο. Και με πάγο που…ξεχειλίζει!

Ο Χρήστος ήρθε από το Βερολίνο με τρελές ιδέες και που είδε και έζησε εκεί. Είναι μεγάλο σχολείο το Βερολίνο, θα μου παραδεχτεί στη συνέχεια.

Πώς και πήγες στο Βερολίνο;

Πήγα λόγω της αγάπης μου για τη μουσική. Το Βερολίνο, όπως ίσως γνωρίζεις είναι η πρωτεύουσα της μουσικής, παγκοσμίως. Όλες οι ιδέες που υλοποιούμε εδώ είναι influenced by Berlin. Έμενα στο Βερολίνο 5 χρόνια όμως δε θεωρώ ότι είμαι κάτοικος σε μια πόλη συγκεκριμένα. Αυτό θα με περιόριζε πολύ. Εμένα μ’ αρέσει να πηγαινοέρχομαι. Έχω ακόμα ένα δωμάτιο σε ένα σπίτι στο Βερολίνο που με περιμένει. 

Και πώς βρήκες τη Θεσσαλονίκη πέντε χρόνια μετά; Άλλαξε η διασκέδαση στη πόλη;

Δεν είναι θέμα διασκέδασης, είναι θέμα νοοτροπίας. Σε κάποια πράγματα η οικονομική κρίση μας έκανε καλό. Το ότι το Βερολίνο για παράδειγμα έχει αυτή την ελευθερία κρύβει από πίσω του ένα ιστορικό. Β’ παγκόσμιος πόλεμος. Η πτώση του τοίχους. Ξέρεις πώς δημιουργήθηκε το στιλ των Berlin bars; Τα bar δηλαδή που είναι φτιαγμένα από σκουπίδια; Αυτό είχαν οι άνθρωποι τότε ως πρώτη ύλη. Με αυτά κατάφεραν και δημιούργησαν αυτό το στιλ που πλέον δεν αλλάζει επίτηδες. Θεωρώ πώς η ίδια ανάγκη κάνει την τάση. Εμείς τόσα χρόνια την τάση την κάναμε ανάγκη. 

Άφησα τον Χρήστο να διαλέξει από το νέο mexi-quila menu των TGI Fridays™. Ήθελα να καταλάβω λίγο καλύτερα το χαρακτήρα του μέσα από τις επιλογές που θα έκανε. Βλέπωντας τα Macho Nachos, να πλησιάζουν και στη συνέχεια το Chimichurri pork tacos, δεν είχα καμία πλέον αμφιβολία. Ο Χρήστος ξέρεις από καλό φαγητό! Γι’ αυτό και η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει αποκλειστικά μ’ αυτό!

Chimichurri pork tacos

Πώς τα πηγαίνει η Θεσσαλονίκη με το φαγητό πλέον; 

Κοίτα, η Θεσσαλονίκη αρχίζει και αγκαλιάζει τις γεύσεις του εξωτερικού. Αυτό στα 90s δεν υπήρχε. Ό,τι ξενόφερτο ερχόταν, έκλεινε σε λίγο διάστημα. Αυτό πλέον έχει αλλάξει. Νέοι άνθρωποι έφυγαν στο εξωτερικό και γύρισαν με νέες ιδέες τις οποίες εφάρμοσαν στην πόλη. Εμείς είχαμε μείνει στο τσουρέκι και στα τρίγωνα, που δεν λέω, και τα δυο είναι υπέροχα. Πλέον όμως ξεκινήσαμε να κάνουμε στροφή στο street food κι αυτό είναι υπέροχο!  

 

Και αυτό που διαπιστώνει εγώ είναι ότι πλέον η πόλη δε φοβάται να συνδυάσει!

Ακριβώς! Η ιστορία της Θεσσαλονίκης βασίζεται στη μίξη. Αν δεις την ιστορία της και παρατηρήσεις πόσοι λαοί πέρασαν από εδώ τότε θα καταλάβεις ακριβώς τι εννοώ. Βέβαια δεν μπορώ να καταλάβω ακόμα πώς γίναμε και τόσο συντηρητικοί. Αυτό το ψάχνω. Εμένα στη ζωή μου πάντα μου άρεσε το μιξάρισμα. Και στη μουσική και στο φαγητό. Τι πιστεύεις ότι σε κάνει ευτυχισμένο; Το φαγητό και η μουσική; Ε, τότε συνδύασε τα για να πάρεις διπλή χαρά! 

Και κάπως έτσι φτάσαμε και στο Thessaloniki Street Food Festival; Μέσα από τη μίξη;

Ακριβώς! Μαζί με τον Κωστή και τον Ντέμη, νιώσαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε κάποια street events, με γνώμονα το φαγητό. Έτσι ξεκίνησαν τα πρώτα Soulfοod events με μας να μαγειρεύουμε και να διαλέγουμε το κατάλληλο soundtrack. Τον Δεκέμβριο του 2016 πήραμε την απόφαση για το 1ο Thessaloniki Street Food Festival!

Το οποίο πήγε καταπληκτικά έτσι; 

Είμαστε τρομερά χαρούμενοι γι’ αυτό Ευθύμη! 10.000 κόσμος από τα Βαλκάνια για το street food. Τα λεωφορεία έφταναν μέχρι το Λευκό Πύργο! Ήταν μια γιορτή για το καλό φαγητό. Εμείς μέσα από τα events προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε και τα δημόσια κτίρια! Γι’ αυτό καταλήξαμε και στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Ένα κτίριο που ενώ έχει πληρώσει ο Θεσσαλονικιός, δεν είχε καμία εναλλακτική χρήση τόσα χρόνια εκτός από μικρά event του Δήμου. Οι Θεσσαλονικείς είχαν την ευκαιρία να χαρούν μαζί με το event και ένα κτίριο που ουσιαστικά…είναι δικό τους! 

Chicken Enchilada

Ήταν η σειρά των κυρίως πιάτων. Ο Χρήστος επέλεξε Fried Burrito και το Chicken Enchilada. Δυο εντυπωσιακούς ΓΙΓΑΝΤΕΣ που πάντα αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Η δοκιμασία του Χρήστου ήταν να μου τα σχολιάσει. Αναλυτικά!

Fried Burrito

Κοίτα, δεν έχω ξαναφάει ποτέ τηγανητό μπουρίτο! Και γενικώς δε μου αρέσουν τα λάδια αλλά το Fried Burito είναι τόσο τέλεια ψημένο και καθόλου λαδερό που σίγουρα θα το ξαναπροτιμήσω. Τέλεια παναρισμένο, αρκετά ζουμερό μέσα και τραγανό έξω. Ο κιμάς στο εσωτερικό του είναι πεντανόστιμος ενώ τόσο τα αρώματα όσο και τα χρώματα του στησίματος κερδίζουν τις εντυπώσεις! Και τα δυο κυρίως είναι γευστικά και νόστιμα! Μπράβο!! 

Το αγαπημένο σου φαγητό ποιο είναι Χρήστο; 

Χα! Τα Μακαρόνια με κιμά. Πάντα προτού απαντήσω σε όποια ερώτηση περιέχει «τα αγαπημένα μου», το τι μπορώ να μαγειρεύω και να τρώω κάθε μέρα. Αυτό για εμένα ορίζει το τι είναι αγαπημένο! Το ίδιο αντίστοιχα και στη μουσική!  

Τα τελευταία 20 χρόνια έχεις παίξεις μουσική σχεδόν σε όλα τα εναλλακτικά bar της Θεσσαλονίκης. Ποιο κομμάτι θα διάλεγες όσο τρώγαμε το νέο menu mexi – quila; 

Χμμμ. Θα διάλεγα από Cyril Diaz & His Orchestra το Voodoo!

Ήπιαμε την τελευταία γουλιά από τα cocktail μας και δώσαμε ραντεβού στο επόμενο event! Adiós amigos!

Μάθε περισσότερα για τη Mexi-quila των TGI Fridays εδώ

Ακολουθήστε τα TGI Fridays εδώ:
FACEBOOK
INSTAGRAM
TWITTER

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ