Σήμερα 22/1/2018 ξεκίνησε τη λειτουργία του πρώτου αυτοματοποιημένου καταστήματος Amazon Go. Πρόκειται για ένα σούπερ μάρκετ στο οποίο μπαίνεις, ψωνίζεις ό,τι θέλεις από τα ράφια και φεύγεις χωρίς να πληρώσεις σε ταμείο και να περιμένεις σε ουρές.

Το Amazon Go αλλάζει το εμπόριο όπως το ξέραμε

Ενα χρόνο μετά την πιλοτική του λειτουργία με πελάτες τους υπαλλήλους της Amazon μόνο, κάνει σήμερα τα εγκαίνιά του το πρώτο Amazon Go στο Seattle. Αμέτρητες δοκιμές και μπόλικη τεχνητή νοημοσύνη επιστρατεύτηκαν για να μπορέσει να λειτουργήσει το συγκεκριμένο κατάστημα. Πέρα από τη εφαρμογή που πρέπει να έχεις κατεβάσει για να λειτουργήσει, ένα σύστημα καμερών και αισθητήρων παρακολουθεί τις κινήσεις σου, ανιχνεύει ποια προϊόντα παίρνεις από το ράφι και αφότου αποχωρήσεις από το κατάστημα σε χρεώνει αυτόματα στον ηλεκτρονικό λογαριασμό που διατηρείς στην Amazon.

Δεν υπάρχει καθόλου προσωπικό;

Στο κατάστημα υπάρχει προσωπικό αλλά μόνο για να ελέγχει τις ταυτότητες όταν κάποιος θέλει να αγοράσει αλκοόλ και για την ετοιμασία των γευμάτων. Μεγάλη επιτυχία έχουν τα έτοιμα γεύματα. Για κάποιον που θέλει να κάνει ένα σύντομο lunch break, απλά μπαίνει στο μαγαζί, αρπάζει τη σαλάτα ή το «lunch box» από το ράφι και αποχωρεί σε δευτερόλεπτα, με τη χρέωση να γίνεται αυτόματα στον λογαριασμό του.

Πονοκέφαλος τα πιτσιρίκια και η πολυκοσμία

Το «έξυπνο» κατάστημα, ένα μικρό σούπερ-μάρκετ που έχει έκταση 167 τετραγωνικών μέτρων, μαθαίνει αμέσως τι σηκώνει από το ράφι ο πελάτης για να το βάλει στο καλάθι του, τι βάζει πίσω γιατί άλλαξε γνώμη, ακόμη και πόσο ζυγίζουν τα είδη, χάρη σε ειδικές αυτόματες ζυγαριές πάνω στα ράφια. Προβληματισμός υπάρχει με την περίπτωση πελατών, ιδιαίτερα μικρών παιδιών, που συνηθίζουν να μπερδεύουν τα προϊόντα και να τους αλλάζουν θέση στα ράφια. Επίσης, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα λειτουργήσει το σύστημα όταν υπάρχει πολυκοσμία, έλλειψη προϊόντων, αν αλλάζει γνώμη ο πελάτης κλπ. Παρά το γεγονός ότι το αρχικό πλάνο ήταν να ανοίξουν περισσότερα από 2.000 καταστήματα Amazon Go, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία νύξη για δεύτερο κατάστημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ