Τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν 2 πολύ ηχηρά συλλαλητήρια. Ο λόγος για τον οποίο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων ξεχύθηκαν στους δρόμους, αφορά το «Σκοπιανό» ζήτημα.

Οι Έλληνες αντιδρούν τόσο με τις νέες ονομασίες που προτείνονται για τη μετονομασία του κράτους FYROM, όσο και για το γεγονός ότι το αεροδρόμιο και η εθνική οδός των Σκοπίων ακούνε στο όνομα «διεθνές αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» και «εθνική οδός Αλέξανδρος ο Μακεδών» αντίστοιχα.

Τα νέα ονόματα

Κάτω από το κλίμα των διαπραγματεύσεων και, ύστερα από 2 πολύ ηχηρά συλλαλητήρια, αποφασίστηκε εχθές (6 Φεβρουαρίου) η μετονομασία του αεροδρομίου σε «Διεθνής Αεροδρόμιο των Σκοπίων» και το «Εθνική Οδός Φιλία» αποτελεί το νέο όνομα της εθνικής οδού.

Η ανακοίνωση του Ζόραν Ζάεφ

Ο Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προέβη σε ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα, δηλώνοντας πως η πλευρά των Σκοπίων είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με αλλεπάλληλους συμβιβασμούς.

«Η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης είναι εφικτή και για αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία. Χρειάζεται καλή βούληση και συμβιβασμός από τις δύο πλευρές για να επιτευχθεί λύση, η οποία θα σέβεται την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών των δύο χωρών. Για κάθε επόμενο σημαντικό βήμα προόδου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί εκ νέου πλήρως».

πηγή: Καθημερινή