Μπουλντόζες μπαίνουν στην πιο παλιά πλατεία της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Ελευθερίας, που σήμερα είναι ένα τσιμεντένιο πάρκινγκ, ξεκινώντας μέσα στο Μάρτιο τα έργα της βιοκλιματικής ανάπλασής της.

Η αναβάθμιση της πλατείας πέρασε από 40 κύματα, με την αντιπολίτευση, αλλά και πρώην δημοτικούς συμβούλους του Γιάννη Μπουτάρη, να επιμένουν στην κατασκευή διώροφου υπόγειου πάρκινγκ (κάτι που δεν προβλέπεται στη μελέτη και στην προκήρυξη του έργου) μην ψηφίζοντας την κανονιστική πράξη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει το έργο.

Η ανάπλαση συνδέεται άρρηκτα με την προσπάθεια ανάδειξης του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης, που επιχείρησε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ο Γιάννης Μπουτάρης, καθώς η πλατεία θα μετατραπεί σε τόπο μνήμης και πάρκο αναψυχής.

«Τις επόμενες 15 μέρες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση εκτέλεσης του έργου ανάμεσα στο δήμο Θεσσαλονίκης και τον ανάδοχο (ο οποίος βγήκε  προσφέροντας έκπτωση 51,5%) και το αργότερο, μέσα στο Μάρτιο, αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες στην πλατεία. Δεδομένου ότι εκκρεμεί η κανονιστική πράξη των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, οι πρώτες εργασίες θα γίνουν εντός της πλατείας, όπου δεν απαιτείται αντίστοιχη απόφαση και όχι περιμετρικά», είπε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Θανάσης Παππάς, προσθέτοντας ότι οι εργασίες θα επεκταθούν και στους παρακείμενους δρόμους με τους οποίους εφάπτεται η πλατεία, μόλις εγκριθεί η κανονιστική πράξη.

Τι θα συμβεί με τον ιδιωτικό σταθμό αυτοκινήτων

Μέσα στις γιορτές, ο δήμος Θεσσαλονίκης έστειλε έγγραφο στον ιδιώτη ο οποίος λειτουργεί ιδιωτικό σταθμό αυτοκινήτων μέσα στην πλατεία, ζητώντας του να αποχωρήσει μέχρι τις 31/12-χωρίς ωστόσο να ανταποκριθεί- προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίες ο εργολάβος. Αν δεν αποχωρήσει οικειοθελώς τις επόμενες μέρες τότε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο η διοίκηση θα φέρει θέμα έξωσης-διοικητικής αποβολής του ιδιώτη από την πλατεία για να ξεκινήσουν τα έργα.

Η βιοκλιματική ανάπλαση του χώρου συνολικής έκτασης 10,7 στρεμμάτων συνδέεται με τρεις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της: την απελευθέρωση της πόλης, την συντακτική συνέλευση των Νεότουρκων και την συγκέντρωση των Εβραίων, πριν την αναχώρησή τους για τα στρατόπεδα εξόντωσης.

Το μνημείο του Ολοκαυτώματος

Σύμφωνα με την μελέτη των αρχιτεκτόνων, Θεμιστοκλή Χατζηγιαννόπουλου και Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη, το μνημείο Ολοκαυτώματος θα μεταφερθεί από το νοτιοανατολικό άκρο του υπαίθριου πάρκινγκ, που είναι σήμερα στριμωγμένο, και θα τοποθετηθεί σε κεντρική θέση προβολής, ενώ προβλέπεται και η ανάδειξή του και κατά τη διάρκεια της νύχτας με την τοποθέτηση ειδικού φωτισμού. Στη θέση του θα τοποθετηθεί ένας τεράστιος πυλώνας 30 μέτρων ο οποίος θα λειτουργεί ως ηλιακό ρολόι. Η σκιά του ρολογιού θα εντοπίζει στο δάπεδο-με απόλυτη ακρίβεια μέρας και ώρας-μαρμάρινες πλακέτες με ιστορικές ημερομηνίες, θυμίζοντας μεγάλες επετείους και ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την πλατεία.

Μέχρι στιγμής έχουν προβλεφθεί να τοποθετηθούν τρεις πλακέτες, μία για τη συγκέντρωση του Εβραϊκού πληθυσμού της πόλης στην Πλατεία Ελευθερίας από τα ναζιστικά στρατεύματα, η είσοδος του βασιλέα στο χώρο της πλατείας κατά την απελευθέρωσης της πόλης και η συντακτική συνέλευση των Νεότουρκων.«Η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας δημιουργεί ένα νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη. Θα αποτελεί όχι μόνο έναν τόπο μνήμης και εγρήγορσης με το παρελθόν, αλλά θα δώσει και το έναυσμα για τη μεταμόρφωση όλου του εμπορικού κέντρου της πόλης», είπε στο ethnos.gr ο κ. Παππάς.

Τι θα διατηρηθεί από την παλιά πλατεία

Ως υπόμνηση της παλιάς πλατείας, η οποία διαμορφώθηκε το 1870, οι δύο αρχιτέκτονες έχουν σχεδιάσει την τοποθέτηση επιδαπέδιων φωτιστικών σωμάτων τα οποία θα ακολουθούν με ακρίβεια τις αρχικές χαράξεις της. Όλη η κατασκευή είναι διάτρητη για να περνά το βρόχινο νερό. Τα πλατάνια που υπάρχουν ήδη περιμετρικά θα διατηρηθούν, θα φυτευθούν πέριξ της νέας πλατείας κερασιές, ενώ στο κέντρο της θα δημιουργηθεί μια συστάδα δέντρων με θεατρική φύτευση. Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπλαση είναι φυσικά και κυρίως θα χρησιμοποιηθεί πέτρα Λακκώματος. Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, θα διαμορφωθεί μια ενιαία δαπεδόστρωση, ενώ το κεντρικό τμήμα της πλατείας προς την παλιά παραλία θα παραμείνει ελεύθερο από φυτεύσεις, ώστε να υπάρχει άνοιγμα προς τη θάλασσα.

Ο προϋπολογισμός τους έργου

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από δάνειο της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων που εξασφάλισε ο δήμος για το συγκεκριμένο έργο, αλλά και από το Πράσινο Ταμείο, το οποίο ενέκρινε τις προηγούμενες μέρες κονδύλι περίπου ενός εκατ. ευρώ.

Πηγή: ethnos.gr