Την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 στις 11 π.μ., θα γίνει η Ετήσια Γιορτή Κερασιού στα Πετροκέρασα Θεσσαλονίκης, την οποία διοργανώνει ο τοπικός σύλλογος Μ.Α.Σ. Ομβριανός.

Την παραμονή της γιορτής, το Σαββατο 17 Ιουνίου, θα προηγηθεί θεατρική παράσταση στην κεντρική πλατεία του χωριού  στις 9 μ.μ., με το πάντα επίκαιρο έργο των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» από τον θεατρικό θίασο του Γιάννη Μαλούχου.

Η παράσταση (που είναι μια προσφορά της Υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης-Αθλητισμού-Παιδείας του Δήμου Λαγκαδά) θα είναι δωρεάν για το κοινό, ενώ αντί εισιτηρίου καλούνται οι θεατές να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας, καθώς και χαρτικά και είδη προσωπικής υγιεινής τα οποία θα συλλέξει ο τοπικός σύλλογος Μ.Α.Σ. Ομβριανός ,και προορίζονται για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαγκαδά, στον οποίο ανήκουν διοικητικά τα Πετροκέρασα.

Τα Πετροκέρασα είναι ένας από τους πολύ λίγους εναπομείναντες παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς της χώρας, από τους παλαιότερους ιστορικά, και σε υψόμετρο 580 μέτρων στους βορεινούς πρόποδες της οροσειράς Χορτιάτη-Χολομώντα.

Οι επισκέπτες καλωσορίζονται στην γιορτή μας με δωρεάν πετροκέρασα , ενώ μπορούν να περιηγηθούν στα σοκάκια του χωριού αλλά και να απολαύσουν την τοπική κουζίνα κάτω από τα θεόρατα πλατάνια της Πλατείας, όπου θα γίνει και το γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Θα χορέψουν τα δύο χορευτικά τμήματα του Ομβριανός (παιδικό και ενηλίκων), ενώ φέτος θα συνοδέψει στο γλέντι  και ο Χορευτικός όμιλος της Γαλάτιστας.

Όπως σε κάθε αντίστοιχη εκδήλωση, παραγωγοί του χωριού μαζί με παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εκθέσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα της γης: κεράσια, ρόδια, μήλα, φλαμούρι, ρίγανη, μέλι, τσίπουρο, κρασί, γλυκά κουταλιού, λικέρ, κ.ά.

Την ίδια μέρα, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν και τον πρόσφατα αναπαλαιωμένο Πετρόμυλο των Πετροκεράσων ,δίπλα ακριβώς στην κεντρική πλατεία.

Με μια ιστορία που καταγράφεται από τον 17ο αιώνα,τα Πετροκέρασα  βρίσκονται σε απόσταση 44 μόνο χιλιομέτρων από την Ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης (από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου στρίβετε στα Βασιλικά προς Περιστερά – Λιβάδι. Πριν φθάσετε στο Λιβάδι στρίβετε προς Πετροκέρασα) ή 48 χιλιομέτρων από την Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης (από την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας στρίβετε στην Γερακαρού προς Ζαγκλιβέρι. Μόλις μπείτε στο Ζαγκλιβέρι στρίβετε προς Αδαμ – Πετροκέρασα). Και οι δυο διαδρομές είναι ασφαλτοστρωμένες.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα Πετροκέρασα (γεωγραφικές, ιστορικές, ήθη και έθιμα,κλπ)μπορείτε  αν το θέλετε, να επισκεφτείτε το site του τοπικού συλλόγου www.omvrianos.gr ή/και την σελίδα στο facebook : omvrianos petrokeraswn.