Ο Χρήστος Θηβαίος και ο Μίλτος Πασχαλίδης παρουσιάζουν «Το Εμπάργκο και Άλλες Ιστορίες» την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2022, ένα μουσικό αφιέρωμα στον αξέχαστο συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο.

Το έργο παρουσιάζεται στη νέα του μορφή, σύμφωνα με τις οδηγίες επανακυκλοφορίας του, που είχε αφήσει ο συνθέτης και τη σημαντική αλλαγή να ερμηνεύουν δύο καλλιτέχνες και όχι 5 όπως έγινε στην πρώτη έκδοσή του.

Το πρώτο μέρος θα έχει τη μορφή θεάτρου ενώ το δεύτερο θα είναι η αποθέωση της ένωσης κοινού κι ερμηνευτών“, όπως χαρακτήριζε ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος τις μουσικές του παραστάσεις.

Μπορεί να συμπληρώνονται 2,5 χρόνια από τότε που ο Θάνος έφυγε για τον Σταυρό του Νότου, αλλά όσοι αγάπησαν τη μουσική του πορεύονται μαζί του καθημερινά, μέσα από τα τραγούδια και τις θέσεις του για την τέχνη, τον πολιτισμό, τον κόσμο.

Τα τραγούδια του θα είναι πάντα εδώ, για να μας δείχνουν έναν καλύτερο κόσμο, να μας ενδυναμώνουν. Να υπηρετούν την επιθυμία του: «Θέλω να μπορώ να κάνω τους ανθρώπους να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι τους»…

Μίλτος Πασχαλίδης και Χρήστος Θηβαίος αναλαμβάνουν να επανασυστήσουν το «Εμπάργκο»που σφράγισε τη συνεργασία Θάνου Μικρούτσικου και Άλκη Αλκαίου. Ο συνθέτης συχνά αναφερόταν στον ποιητή σαν το άλλο του μισό.

Την μουσική παράσταση που θα απολαύσουμε στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2022, πλαισιώνει μεταξύ άλλων ένα απάνθισμα άλλων τραγουδιών από την πλούσια εργογραφία του συνθέτη για να ενώσουμε τις φωνές μας στα τραγούδια του Θάνου που αγαπήσαμε.

Λίγα λόγια για το «Εμπάργκο»

Το «Εμπάργκο» κυκλοφόρησε το 1982: μία ολοκληρωμένη εργασία σε ποίηση του Άλκη Αλκαίου, με τον οποίο ο συνθέτης συνεργάστηκε συστηματικά για μια τετραετία μέχρι να προκύψει το υλικό το οποίο τελικά κυκλοφόρησε. Όπως αναφέρει ο συνθέτης στον Οδυσσέα Ιωάννου, στο βιβλίο του «Ο Θάνος και ο Μικρούτσικος», μελοποίησε περισσότερα από πενήντα ποιήματα του Άλκη Αλκαίου, για να καταλήξει σε δέκα: η αυστηρή προσήλωση του Μικρούτσικου στο όραμά του απέδωσε καρπούς, καθιστώντας το έργο διαχρονικό.

Αποτιμώντας το «Εμπάργκο» χρόνια μετά, ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις του πως ίσως δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσει πέντε διαφορετικούς -συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου- ερμηνευτές για δέκα τραγούδια.

«Στην Ιστορία της Ποίησης οι μεγάλοι Ποιητές μάς δείχνουν με σημάδια όψεις του μέλλοντός μας.

Στην Ιστορία του Τραγουδιού οι μεγάλοι στιχουργοί το δηλώνουν απλά και ξεκάθαρα. Βλέπουν και εκφράζουν πριν από εμάς αυτό που θα γίνει συνείδηση κάποια χρόνια μετά.

Η Τέχνη δεν αξίζει τον κόπο αν μόνο αντανακλά αυτό που γίνεται τώρα και που τώρα είναι κατανοητό.

Πρέπει να δείχνει, να φωτίζει, να μεγεθύνει τις -καλά- κρυμμένες πλευρές των γεγονότων. Αυτό κάνει ο Αλκαίος στο Εμπάργκο. Τραγούδια συγκυρίας, τραγούδια που θα λειτουργούν στο μέλλον ως αρχαιολογικά ευρήματα.»

Ο Θάνος Μικρούτσικος:

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947 και έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2019.
Τα καλλιτεχνικά ρεύματα που εκπροσώπησε με τη δουλειά του ως συνθέτης είναι το έντεχνο τραγούδι και η κλασική μουσική. Από τα σημαντικότερα και διασημότερα έργα του είναι: Ο Σταυρός του Νότου (1979), Στου αιώνα την παράγκα (1996), Υπέροχα μονάχοι (2006).

Ξεκίνησε να μελοποιεί ποιήματα του Καρυωτάκη επηρεασμένος από τις σπουδές του δίπλα στον δωδεκαφθογγιστή συνθέτη Γιάννη Παπαϊωάννου στο Ελληνικό Ωδείο.
Συνέχισε μελοποιώντας Γιάννη Ρίτσο, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Μάνο Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ και άλλους. Ο δίσκος του Ο Σταυρός του Νότου σε ποίηση Νίκου Καββαδία άνοιξε νέους μουσικούς δρόμους ενώ συνεχίζει να μελοποιεί Άλκη Αλκαίο, Κώστα Τριπολίτη, Φρανσουά Βιγιόν, Κωνσταντίνο Καβάφη.

Συνέθεσε όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινήθηκε στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με εκατοντάδες τραγούδια σε στίχους Ελλήνων και ξένων ποιητών.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχε ή έχουν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής.

Πληροφορίες

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2022
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 589.200 / 589.237

Συναυλία Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο:
«Το Εμπάργκο και Άλλες Ιστορίες» με τον Χρήστο Θηβαίο & τον Μίλτο Πασχαλίδη
Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 στις 21:00

Εισιτήρια
Τιμές Εισιτηρίων:
Περιορισμένη προπώληση: 13€
Προπώληση – Ταμείο:15€

Προπώληση:
Ηλεκτρονικά: Viva.gr
Τηλεφωνικά: 11876

Σε όλα τα Viva Spots (Καταστήματα Wind, Public, Media Markt)