6 μοναδικές γευσιγνωσίες με τη Γιάννα Μπαλαφούτη μας περιμένουν στο πατάρι του Olicatessen.

Ένα γευστικό ταξίδι, στη διατροφική πολιτιστική μας κληρονομιά, που απευθύνεται σε απαιτητικούς καταναλωτές και επαγγελματίες εστίασης.

1. Τρίτη 26 Απριλίου, ώρα 13.00-15.00 [Κόστος 19 ευρώ]

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΜΕΛΙΟΥ

Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές γεύσεις. Πιθανόν περισσότερες από χίλιες. Πόσες από αυτές γνωρίζουμε; Όλα τα θυμαρίσια μέλια είναι ίδια; Γιατί έχουν διαφορετικά χρώματα; Σε αυτή τη γευσιγνωσία δεν θα μιλήσουμε για τις αρχές της μελισσοκομίας. θα εστιάσουμε στο αποτέλεσμα της εργατικής μέλισσας και του ανήσυχου παραγωγού. Θα χρησιμοποιήσουμε τις αισθήσεις μας για να αξιολογήσουμε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των διαφορετικών μελιών όπως την υφή, το χρώμα, τη γεύση, την επίγευση.

2. Τρίτη 26 Απριλίου, ώρα 17.00-19.00 [Κόστος 26 ευρώ]

ΞΥΔΙΑ

Η πρώτη γευσιγνωσία ξυδιών του Olicatessen! Ήξερες ότι οι πρώτοι γευσιγνώστες ξυδιών ήταν ο Κομφούκιος, ο Βούδας και ο Λαόζι; Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ζωγραφική, μία αλληγορική σύνθεση απεικονίζει τους τρεις ιδρυτές των μεγάλων θρησκευτικο-φιλοσοφικών παραδόσεων της Κίνας, να δοκιμάζουν από την ίδια δεξαμενή ξύδι. Ο ένας το θεώρησε ξινό, ο δεύτερος πικρό και ο τρίτος γλυκό, παρομοιάζοντας έτσι το ξύδι με τη ζωή ή ότι αυτές οι τρεις φιλοσοφίες ενωμένες είναι μία. Η γεύση της ζωής. Ως σύγχρονοι γευσιγνώστες ξυδιών θα δοκιμάσουμε τις διαφορετικές οξύτητες και πώς αυτές διαμορφώνονται ανάλογα με την πρώτη ύλη, την επεξεργασία και την παλαίωση. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα δοκιμαστούν τα βαλσάμικα του κορυφαίου Massimo Bottura.

3. Τετάρτη 27 Απριλίου, ώρα 10.00 – 12.30 [Κόστος 19 ευρώ]

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Με κοινά ήθη και έθιμα, κοινές πεποιθήσεις και βιώματα, λαογραφία, μνήμες, τεχνικές που άντεξαν στο χρόνο, συνταγές που πέρασαν από γενιά σε γενιά, παραδόσεις που χρωμάτισαν προορισμούς. Μαζί θα ανακαλύψουμε τα παραδοσιακά εδέσματα που χαρακτηρίζουν τον κάθε τόπο ξεχωριστά, τις πρώτες ύλες, την ανάγκη για διατήρηση, το κέρασμα, το φίλεμα. Αυτά τα μικρά χαρίσματα που ενωμένα δίνουν την ξεχωριστή γεύση της Ελλάδας. Μια γευσιγνωσία που πατάει γερά στην παράδοση και στις ξεχωριστές ελληνικές κουζίνες, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τη Χίο. Εδώ η λίστα είναι αμέτρητη! Ετοιμαστείτε να γευτείτε την Ελλάδα σε μπουκιές.

4. Τετάρτη 27 Απριλίου, ώρα 17.00 – 20.00 [Κόστος 40 ευρώ]

FERMENTATION / ΖΥΜΩΣΕΙΣ

Σεμινάριο, παρουσίαση και γευσιγνωσία προϊόντων ζυμώσεων και αργής ωρίμανσης. Μια διαδικασία ηλικίας 10.000 ετών. Σε αυτή τη γευσιγνωσία θα εξερευνήσουμε μαζί το πώς μετατρέπονται οι τροφές όταν βρίσκονται σε συγκεκριμένες συνθήκες διατήρησης και πώς διαμορφώνεται η πολυπλοκότητα των γεύσεων, ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά και ποιες οι μεγάλες διαφορές. Μαζί θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε το ανήσυχο πνεύμα του δημιουργού.

5. Πέμπτης 28 Απριλίου, ώρα 10.00 -12.00 [Κόστος 22 ευρώ]

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε πώς να δοκιμάσετε σωστά τη σοκολάτα; Θα βρείτε εκπληκτικές γεύσεις και υφές που δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ. Γνωρίζετε ότι η σοκολάτα έχει πάνω από 400 διαφορετικές γεύσεις; Περισσότερες από ένα μεγάλο κρασί! Κάθε στάδιο της διαδικασίας παρασκευής σοκολάτας έχει αντίκτυπο στην τελική γεύση. Φυσικοί παράγοντες όπως η ποικιλία του κακάο, οι συνθήκες του εδάφους και το κλίμα είναι μόνο η αφετηρία για το ταξίδι της γεύσης. Σε αυτό το γευστικό ταξίδι στο μαγικό κόσμο της σοκολάτας, θα ταξιδέψουμε με τα μάτια κλειστά σε διαφορετικές χώρες, θα αναζητήσουμε τις διαφορετικές περιεκτικότητες, θα αξιολογήσουμε τους γευστικούς συνδυασμούς.

6. Πέμπτη 28 Απριλίου, ώρα 13.00 – 15.00 [Κόστος 30 ευρώ]

ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Η δημιουργία ενός καινοτόμου προϊόντος είναι η πιο τολμηρή ενέργεια σε μία επιχείρηση τροφίμων. Εδώ, η επιστήμη και η τεχνολογία χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη νέων τρόπων παραγωγής, επεξεργασίας ή συσκευασίας τροφίμων, ώστε να είναι ασφαλέστερα, πιο υγιεινά, πιο θρεπτικά και πιο νόστιμα. Ωστόσο, η καινοτομία μέσω της παράδοσης, η αειφορία, η μείωση σπατάλης και η ηθική στη γαστρονομία αποτελούν καίρια σημεία στις μέρες μας. Σε αυτή τη γευσιγνωσία θα μπούμε για λίγο στο μυαλό του δημιουργού, θα γευτούμε και θα αξιολογήσουμε τις νέες ιδέες των ανήσυχων ταλέντων που θέλουν να εξελίσσονται συνεχώς με μικρά ή μεγάλα βήματα.

Εισηγήτρια: Γιάννα Μπαλαφούτη!

Η Γιάννα Μπαλαφούτη, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών γραφιστικής επικοινωνίας, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στο χώρο του διαδικτύου ως new media producer και ως διευθύντρια digital marketing, εξακολουθώντας έως και σήμερα να μετεκπαιδεύεται.Ένα ξεχωριστό γεγονός την έφερε σε επαφή με τη γαστρονομία, σπούδασε ζαχαροπλαστική τέχνη και έκτοτε η επαγγελματική της ζωή επικεντρώθηκε στο σχεδιασμό και στην παραγωγή καινοτόμων τροφίμων που απέκτησαν εθνικές και διεθνείς διακρίσεις. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και διδάσκει «Καινοτομία στη Γαστρονομία, Μαγειρική ιδέα και Ανάπτυξη Νέων Τροφίμων», είναι μέντορας σε νεοφυείς ιδέες τροφίμων (Food Start-ups) και εργάζεται ως τομεάρχης επισιτισμού σε ΙΙΕΚ.

Σε ποιους απευθύνονται:

  • Σε μυημένους food lovers και food hunters που τα τρόφιμα αποτελούν ξεχωριστή δράση στη ζωή τους.
  • Σε νέους δημιουργούς που θέλουν να γνωρίσουν την κατηγορία των τροφίμων που πρόκειται να αναπτύξουν
  • Σε ενδιαφερόμενους που θέλουν να μυηθούν στο μαγικό κόσμο της γεύσης
  • Σε επαγγελματίες τροφίμων που βρίσκονται συνεχώς σε νέες αναζητήσεις
  • Σε όλους όσους θέλουν να μαθαίνουν «το κάτι παραπάνω» για τα τρόφιμα και να γίνονται καλύτεροι καταναλωτές.

Για κρατήσεις στέλνετε στο [email protected] με θέμα τη γευσιγνωσία που σας ενδιαφέρει και περιεχόμενο, τον αριθμό ατόμων με τα ονοματεπώνυμα τους.

 

info
Olicatessen
Βίκτωρος Ουγκώ 4, Άνω Λαδάδικα
26-28 Απριλίου 2022

από έως
Αφιερώματα - Θέματα