Σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις που θα μεταμορφώσουν τον διαχρονικά υποβαθμισμένο δυτικό τομέα της Θεσσαλονίκης βρίσκονται στα σκαριά ή και ήδη υλοποιούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση, την κεντρική κυβέρνηση και άλλους εμπλεκόμενους φορείς και ειδικά τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Τι πρόκειται να φέρουν;

Πρόκειται για projects που είτε θα δημιουργήσουν νέες οικονομικές δραστηριότητες είτε θα ενισχύσουν υφιστάμενες, σε μια σειρά από τομείς όπως οι συνδυασμένες εμπορευματικές μεταφορές, το λιανεμπόριο, ο πολιτισμός, οι ήπιες τουριστικές αναπτύξεις, με στόχο να οδηγήσουν σταδιακά τη Θεσσαλονίκη σε ένα πλαίσιο (πιο) ισόρροπης ανάπτυξης ανάμεσα στο προνομιούχο ανατολικό τμήμα της πόλης με το παραμελημένο -για πολλούς παντελώς εγκαταλελειμμένο- και περιβαλλοντικά επιβαρυμένο λόγω και της βιομηχανικής ζώνης δυτικό τμήμα.

Κεντρικό ρόλο στους σχεδιασμούς, ιδίως σε αυτούς που σχετίζονται άμεσα με επιχειρηματική και κατασκευαστική δραστηριότητα, έχει η ΓΑΙΑΟΣΕ, καθώς τα δικά της ακίνητα προσφέρονται για αξιοποίηση.

Εμπορευματικό Κέντρο

Κατ’ αρχάς, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την παραχώρηση της έκτασης των 670 στρεμμάτων στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, με στόχο τη δημιουργία κέντρου logistics με 250.000-300.000 τ.μ. αποθηκευτικούς χώρους, που θα συνδέεται σιδηροδρομικά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και για το οποίο θα απαιτηθεί επένδυση της τάξης των 150-200 εκατ. ευρώ.

Μη δεσμευτικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι εταιρείες ΓΕΚΤΕΡΝΑ και η Belterra συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, η οποία συμμετέχει στην ανάδοχο κοινοπραξία που επικράτησε στον διαγωνισμό για την πλειοψηφία του ΟΛΘ.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ σχεδιάζει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 να δημοσιεύσει την προκήρυξη διαγωνισμού, προκειμένου να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την αξιοποίηση του ακινήτου.

Μουσείο Ολοκαυτώματος

Επίσης σε ακίνητο της ΓΑΙΑΟΣΕ, στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος, στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Πρόκειται για ένα μνημείο-σύμβολο κατά του ρατσισμού που παράλληλα θα αποτελέσει και ένα νέο τοπόσημο προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες στην πόλη. Το έργο είναι ύψους 22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν από τη γερμανική κυβέρνηση, άλλα 10 εκατ. ευρώ από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ενώ τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του εμβληματικού εξαώροφου κυκλικού κτηρίου, από μέταλλο και γυαλί, ύψους 32 μέτρων, αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2018, προκειμένου στο τέλος του 2019 να είναι έτοιμο προς χρήση.

Εμπορικό Κέντρο

Η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει ακόμα ένα φιλόδοξο σχέδιο που αφορά τη δημιουργία εμπορικού κέντρου, δομημένης επιφάνειας 100 – 120 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, ακριβώς πίσω από τον σιδηροδρομικό σταθμό, στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για επένδυση που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021-2022. Στόχος είναι μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 να έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, προκειμένου ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί στο τέλος του ίδιου έτους, το αργότερο στις αρχές του 2019, και αμέσως μετά να ξεκινήσουν οι εργασίες που υπολογίζονται σε 2-3 χρόνια.

Περιβαλλοντική αναβάθμιση με τρία μεγάλα έργα

Καθοριστική εξέλιξη για την αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης είναι η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» στον ομώνυμο δήμο, συνολικής επιφάνειας 332 στρεμμάτων, που ολοκληρώθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για τη δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου – χώρου πρασίνου, ψυχαγωγίας και πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα. Η ανάπλαση έχει εξασφαλίσει πόρους 10 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν προς τα τέλη του 2018.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, παρότι σε πρωτόλειο επίπεδο, ο σχεδιασμός για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου με σειρά αναπλάσεων, από τον χώρο των δικαστηρίων μέχρι το Μουσείο Ολοκαυτώματος, καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και η ΓΑΙΑΟΣΕ δείχνουν επί της αρχής θετικές για την εκκίνηση του project.

πηγή: www.naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ