Η μεγαλύτερη γιορτή της Θεσσαλονίκης, τo 59o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, σήκωσε αυλαία χθες (01/11) και εμείς σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τις ταινίες και τα events που θα απολαύσετε το πρώτο τριήμερο (2/11-4/11). Όλα όσα χρειάζεστε έως την Κυριακή θα τα βρείτε παρακάτω:

Πρόγραμμα προβολών (Παρασκευή 2/11 – Κυριακή 4/11)

Σχετικά με τις αίθουσες προβολών: η αίθουσα «Παύλος Ζάννας» βρίσκεται στον 5ο όροφο του Ολύμπιον. Οι αίθουσες «Τζον Κασσαβέτης» και «Σταύρος Τορνές» βρίσκονται στην Αποθήκη 1, στο Λιμάνι ενώ οι αίθουσες «Τώνια Μαρκετάκη» και «Φρίντα Λιάππα» στην Αποθήκη Δ.

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών για την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου

Σάββατο 3 Νοεμβρίου

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών για το Σάββατο 3 Νοεμβρίου

Κυριακή 4 Νοεμβρίου

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών για την Κυριακή 4 Νοεμβρίου

Τα events που δεν πρέπει να χάσετε

Caritas Romana: 15 Πράξεις Αφοσίωσης

Σάββατο 3/11 – Κυριακή 2/12, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι)
Εγκαίνια: Σάββατο 3/11, 18:00
Ωράριο λειτουργίας: 3-11/11 καθημερινά: 10:00-22:00


Η Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία / Caritas Romana, ένα λησμονημένο κι ωστόσο συγκλονιστικό θέμα της κλασικής τέχνης, οδηγεί φέτος τις επιλογές των 15 ταινιών που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 59ου Φεστιβάλ. Με αυτή την αφορμή, το Φεστιβάλ παρουσιάζει την κεντρική του έκθεση, για την οποία ανέθεσε σε 15 νέους έλληνες εικαστικούς να δουν ο καθένας από μια ταινία του Διαγωνιστικού και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν. Οι καλλιτέχνες είναι οι: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ζωή Γιαμπουλντάκη, Δημήτρης Εφέογλου, Ηλίας Καφούρος, Αναστασία Μηνά, Ιωάννα Ξημέρη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Νεφέλη Παπαδημούλη, Κώστας Παππάς, Βάλια Παπαστάμου, Άντα Πετρανάκη, Χαρά Πιπερίδου, Λυσίμαχος Πολυχρονίδης και Νάνα Σαχίνη.

Η έκθεση είναι διοργάνωση του ΦΚΘ σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και τα καταστηματα ΠΛΑΙΣΙΟ.
Επιμελητής: Ορέστης Ανδρεαδάκης.
Παραγωγή-Γενικός Συντονισμός: Θάνος Σταυρόπουλος

«Ασιατικός Κινηματογράφος» – Κινηματογραφική μουσική

Μέγαρο Μoυσικής Θεσσαλονίκης, 02/11/2018 21:00

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε διεύθυνση του Γιώργου Βράνου, παρουσιάζει αξέχαστες μουσικές των Ριουίτσι Σακαμότο, Τζον Γουίλιαμς, Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι, και άλλων σπουδαίων συνθετών, που έχουν «ντύσει» αγαπημένες ταινίες του ασιατικού σινεμά όπως Ο τελευταίος αυτοκράτορας, Αναμνήσεις μιας γκέισας, Τίγρης και δράκος, Ο μικρός Βούδας, Τα ιπτάμενα στιλέτα, Ο τελευταίος Σαμουράι, κ.ά.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Προπώληση εισιτηρίων: www.tsso.gr  και εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73, Θεσσαλονίκη, 2310236990 // Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00, εκτός τις ημέρες των συναυλιών που λειτουργεί 09:00-14:00

Performance «Ομοερωτική Ποίηση: Η Ευαισθησία Είναι Ασθένεια»

Uberdooze, 02/11/2018 21:00

Μια αυτοσχεδιαστική προσέγγιση στην (post) queer θεματική του συγγραφέα και σκηνοθέτη Θωμά Διάφα, η «Ομοερωτική Ποίηση» αποτελεί τη σκηνική εκδοχή – performance του ομώνυμου βιβλίου του που εξετάζει τα ζητήματα της σεξουαλικότητας και της εξουσίας.

Βιβλιοπαρουσίαση «Κοινωνία, θρησκεία και πολιτισμός στον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του ‘50» του Στεφάνου Νταλάση

ΤΑΚΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, 03/11/2018 12:00

Μια διαδρομή στο ελληνικό σινεμά του ’50 που συνθέτει την κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα της εποχής μέσα από τις ταινίες. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης και ο Γρηγόρης Βαρδαρινός, εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Ιωάννης Πέτρου, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας Α.Π.Θ., Χρυσόστομος Σταμούλης, καθηγητής Θεολογίας Α.Π.Θ. και Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, σκηνοθέτης, αν. καθηγητής σκηνοθεσίας Κινηματογράφου Α.Π.Θ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.