Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης χωρίς αφιερώματα, γίνεται; Φυσικά και όχι και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι συντελεστές. Φέτος, καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, επιλέχθηκαν τέσσερα αφιερώματα σε 4 δημιουργούς που άλλαξαν, αλλάζουν και ελπίζουμε να συνεχίσουν να αλλάζουν τον κινηματογράφο.

Κόρνελ Μούντρουτσο
Ο αγνωρισμένος σκηνοθέτης του ουγγρικού κινηματογράφου έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ, με πιο σημαντικό έως σήμερα το μεγάλο βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο φετινό Φεστιβάλ Καννών για την ταινία του Λευκός θεός.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Ραμίν Μπαχράνι
Μεγάλο μέρος της δουλειάς του γεννημένου στις ΗΠΑ Ιρανού σκηνοθέτη Ραμίν Μπαχράνι περιστρέφεται γύρω από την απομυθοποίηση του αμερικανικού ονείρου και τη γενικότερη κρίση των αξιών. Στο αφιέρωμα σε αυτόν θα προβληθούν μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες του. 

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Ρόι Άντερσον
Ο Ρόι Αντερσον έχει τον τρόπο να λέει τα πιο βαθιά και σημαντικά πράγματα με τον πιο απλό και απροσποίητο τρόπο. Και το ίδιο κάνει και μέσα από τις ταινίες του.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Χάνα Συγκούλα Spotlight
Το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki, πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα στη μούσα του νέου γερμανικού σινεμά Χάνα Σιγκούλα. Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθούν τρεις αντιπροσωπευτικές ταινίες από τη φιλμογραφία της, καθώς και μια σειρά ταινιών μικρού μήκους που έχει επιμεληθεί η ίδια. 

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ