Μολονότι το άρθρο αυτό μπορεί να αναπαράγει πολλά κλισέ σχετικά με το πώς θα κάνετε τη ζωή σας καλύτερη, είναι πλέον επίσημο και επιστημονικά πως εάν αλλάξετε τις συνήθειές σας κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορεί να ζήσετε μέχρι και 10 χρόνια περισσότερο.

Η έρευνα

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον δρα Φρανκ Χου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό  «Circulation», μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 79.000 γυναίκες και 44.400 άνδρες σε βάθος περίπου 30ετίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι άνθρωποι ήσαν οι πιο πιστοί στην τήρηση των πέντε υγιεινών συνηθειών, είχαν κατά μέσο όρο 82% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια και 65% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο, σε σχέση με εκείνους που δεν τηρούσαν τις πέντε συνήθειες. Γενικότερα, οι πρώτοι είχαν 74%  μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Οι πέντε συνήθειες

Και ποιες είναι οι 5 αυτές συνήθειες; Είναι αυτές που προσπαθούμε να αποκτήσουμε εδώ και χρόνια.

  1. Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Η διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα. Με μια ισορροπημένη διατροφή εκπαιδεύουμε επί της ουσίας το μεταβολισμό μας, αποκτάμε από κάθε τροφή τις θρεπτικές αξίες που έχουμε ανάγκη και δεν αντιμετωπίζουμε διατροφικά προβλήματα για τα οποία αργότερα ίσως καταφύγουμε σε φυτικά συμπληρώματα.
  2. Η τακτική σωματική άσκηση. Όσο για τη συχνότητα αυτής, ακόμα και 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να βρίσκεστε σε εγρήγορση. Με 3-4 ώρες γυμναστική την εβδομάδα το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενδυναμώνεται ενώ μειώνετε τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε μελλοντικά προβλήματα με την καρδιά σας.
  3. Φροντίστε να είστε σε κανονικό βάρος. Το κανονικό βάρος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με το φύλο και το ύψος. Προσέξτε το βάρος σας και αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με αυτό θα το λύσετε αν αποκτήσετε τις 2 παραπάνω συνήθειες.
  4. Το αλκοόλ με μέτρο. Σαφώς δε λέμε να κόψετε τελείως το αλκοόλ. Είμαστε λαός του Μέτρον Άριστον και πρέπει να το εφαρμόζουμε. Περιορίζουμε το κρασί μας στο 1 ποτήρι και αποφεύγουμε τα καθημερινά ποτά.
  5. Το τσιγάρο τέρμα. Αυτή είναι η χειρότερη συνήθεια που μπορεί να έχει κανείς. Και στη χώρα μας η αλήθεια είναι πως μια τεράστια μερίδα ανθρώπων δεν μπορεί να την αποχωριστεί. Αυτή τη συνήθεια όμως πρέπει, ακόμη και με βοήθεια, να την διώξετε από κοντά σας καθώς κανένα καλό δε προσφέρει. Αντ’ αυτού οι κίνδυνοι μελλοντικά είναι πολλοί.