Από την πρώτη καραντίνα μέχρι και σήμερα, πολλοί μεγάλοι και βραβευμένοι σεφ από όλο τον κόσμο δεν έχουν σταματήσει να μοιράζονται στα social media συνταγές και μυστικά για να βελτιώσουμε τη μαγειρική μας.

Από ψωμιά, ζύμες, λαχταριστά σάντουιτς και γλυκά μέχρι έθνικ κουζίνα και πιο γκουρμέ πιάτα, απ’ όλα έχει το σπιτικό μενού στην εποχή των lockdown.

Δείτε παρακάτω πέντε συνταγές βραβευμένων με αστέρι Michelin σεφ για εύκολα πιάτα που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο, όπως τις μοιράστηκαν στο Insider.com.

Ισπανική ομελέτα με πατάτες

Ο David Shim, σεφ του εστιατορίου Cote στο Μανχάταν, φτιάχνει μια Tortilla española- ή αλλιώς ισπανική ομελέτα με πατάτες- όταν χρειάζεται ένα γρήγορο και χορταστικό πρωινό. Αν σας αρέσουν οι πατάτες, αυτό είναι εύκολο πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε.

Ο Shim χτυπάει πρώτα τα αυγά και βράζει τις πατάτες για 2 λεπτά. Σε ένα τηγάνι που μπαίνει και στο φούρνο, σοτάρει μερικές πιπεριές και στη συνέχεια προσθέτει τα αυγά και τις πατάτες πριν βάλει το τηγάνι στο φούρνο για να ψηθεί η ομελέτα για 15 με 20 λεπτά. Τη σερβίρει με λίγο τυρί από πάνω ή με συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας.

BLT σάντουιτς

Το κλασικό αμερικάνικο BLT (Bacon-Lettuce-Tomato) είναι ίσως το πιο λαχταριστό σάντουιτς που μπορείτε να φτιάξετε για να χορτάσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ας δούμε μια ενδιαφέρουσα συνταγή από τον Mazen Mustafa, executive chef του Fellow στο Λος Άντζελες.

Πρώτα σοτάρουμε το μπέικον σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να γίνει τραγανό.

Με το λίπος που έχει μείνει στο τηγάνι φτιάχνουμε μια βινεγκρέτ προσθέτοντας 60 γρ. ελαιόλαδο και 20 γρ. ξύδι σέρι.

Ψήνουμε το ψωμί και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει και στη συνέχεια απλώνουμε σε κάθε πλευρά μαγιονέζα, μπέικον, φέτες ντομάτες και μαρούλι. Περιχύνουμε το μαρούλι με λίγη βινεγκρέτ και κλείνουμε τις φέτες ψωμιού.

 

Σολομός με γλάσο από μέλι και σόγια

Είναι το φιλέτο σολομού το αγαπημένο σας υγιεινό γεύμα; Αν ναι, αξίζει να δοκιμάσετε και με αυτή τη συνταγή! «Το μέλι και η σόγια ταιριάζουν υπέροχα με τον σολομό και με σχεδόν κάθε συνδυασμό λαχανικών», λέει ο Mazen Mustafa στο Insider.com.

Μαγειρεύουμε το σολομό (με το δέρμα προς τα κάτω) σε ένα μαντεμένιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις ψηθεί σχεδόν στο 70%, τον γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.

Στη συνέχεια μεταφέρουμε τον σολομό σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας και τον αφήνουμε για 2 λεπτά.

Για να φτιάξουμε το γλάσο για 4 φιλέτα σολομού, προσθέτουμε 150 γρ. σάλτσα σόγιας, 50 γρ. ελαιόλαδο, 40 γρ. μέλι και 25 γρ. ξύδι σέρι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και στη συνέχεια γλασάρουμε τα φιλέτα σολομού και τα λαχανικά μας.

 

Αρνίσια παϊδάκια στο τηγάνι

Ο Ryan Ratino, ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου Bresca στην Ουάσινγκτον, λατρεύει να μαγειρεύει αρνίσια παϊδάκια όταν τρώει μόνος του στο σπίτι. Και τα φτιάχνει μέσα σε λίγα λεπτά με τον εξής απλό τρόπο.

Πρώτα φροντίζει να μαλακώσει το κρέας με μια απλή μαρινάδα από φρέσκα μυρωδικά και λίγα μπαχαρικά.

Στη συνέχεια ζεσταίνει ένα αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζει τα παϊδάκια για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, προσθέτοντας και ένα φλιτζάνι λαχανικά που δίνουν ένταση στη γεύση.

 

Καρμπονάρα σε 10 λεπτά

«Αυτό το κλασικό ιταλικό πιάτο μπορεί να γίνει μέσα σε 10 λεπτά», δηλώνει ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Josh Emett και μοιράζεται με το Insider.com τη συνταγή του Ιταλού Giorgio Locatelli από το διάσημο Locanda Locatelli του Λονδίνου.

Βάζουμε τα σπαγγέτι να βράσουν και κόβουμε σε μικρά κομμάτια περίπου 10 φέτες guanciale (αλλαντικό που φτιάχνεται από τα μάγουλα του χοίρου) ή πανσέτα.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε την πανσέτα σε λίγο βούτυρο μέχρι να γίνει τραγανή και στη συνέχεια τη μεταφέρουμε σε ένα ζεστό πιάτο.

Βάζουμε περίπου 1 κ.γ. κόκκους μαύρου πιπεριού στο ίδιο τηγάνι, τους σπάμε, προσθέτουμε 2 κ.σ. νερό από τα ζυμαρικά που βράζουν και ανακατεύουμε.

Χτυπάμε 5 κρόκους και ένα ολόκληρο αυγό σε ένα ζεστό μπολ μαζί με 3 κ.σ. τριμμένο τυρί Pecorino Romano.

Ένα λεπτό πριν σουρώσουμε τα μακαρόνια, αρχίζουμε να προσθέτουμε νερό από τα μακαρόνια με μια κουτάλα στο μπολ και να ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα.

Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με τους κόκκους πιπεριού. Προσθέτουμε και την πανσέτα και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε στο μπολ με το αυγό και το τυρί και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με περισσότερο μαύρο πιπέρι, εάν θέλουμε.

Πηγή: reader.gr